Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Η «θηριώδης» κυκλοφορία των Νέων...

...και η μέρα που ο Καραμανλής έγινε «Τριανταφυλλίδης»

Ήταν 9 Δεκεμβρίου 1963, η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη. Τουλάχιστον στην Δεξιά. Οι εκλογές που είχαν προηγηθεί είχαν αναδείξει πρώτη δύναμη την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά αυτό ήταν το… λιγότερο κακό αφού δεν είχε αυτοδυναμία. Το τραγικό για την παράταξη που κυβερνούσε τον τόπο για έντεκα ολόκληρα..
χρόνια ήταν ότι βρισκόταν βαθιά διχασμένη.
Με βαριά καρδιά ο Καραμανλής πήρε μέρος στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, εκεί που το κόμμα του, η ΕΡΕ, έχασε το 11,44% της δύναμής της. Η Ένωση Κέντρου παρά την άνοδο κατά 8,38% δεν κατάφερε να εκλέξει περισσότερους από 138 βουλευτές, άρα δεν θα είχε αυτοδυναμία.
Το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Καραμανλής έκανε τις πρώτες σκέψεις… αυτοεξορίας.
Αφησε μια επιστολή στους βουλευτές της ΕΡΕ υποδεικνύοντας τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ως αρχηγό του κόμματος κι αποφάσισε να πάει στο Παρίσι.

Ο Τύπος της εποχής δίνει παραστατικά τα όσα έγιναν εκείνες της ώρες ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση. Αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά, όχι μόνο στα πρωτοσέλιδα, αλλά και σε κάποια άρθρα των ημερών εκείνων.
Στην Αθήνα εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν 15 καθημερινές εφημερίδες, οι 6 το πρωΐ και οι άλλες 9 το απόγευμα. Εντύπωση προκαλεί η… θηριώδης κυκλοφορία των «Νέων» που είχαν μέσο όρο όσο η 2η, 3η και 4η μαζί!
Την ΕΡΕ στήριζαν οι Ακρόπολις, Καθημερινή, Εθνικός Κήρυξ το πρωί, Μεσημβρινή, Απογευματινή, Βραδυνή το απόγευμα.
Η Ενωση Κέντρου διέθετε το Βήμα και τα Νέα του ΔΟΛ, το Εθνος, την Ελευθερία και την Αθηναϊκή. Το πρόβλημα ήταν όλες αυτές οι εφημερίδες βρίσκονταν σε μόνιμη αντιπαράθεση, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς κινήθηκε ο Ελεύθερος Τύπος, η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Κίτσου Τεγόπουλου που θα επέστρεφε το 1975 με την Ελευθεροτυπία.
Η ΕΔΑ είχε στήριξη από την Αυγή και το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη από την Εστία που βρισκόταν στον ευρύτερο δεξιό χώρο.

Ενδιαφέρον έχουν οι πωλήσεις των εφημερίδων αυτών σε μια εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση, το ραδιόφωνο συνήθως μάθαινε τα νέα από τις εφημερίδες και το ίντερντετ δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ούτε στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας!


- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε δημοσιεύματα και σκίτσα της εποχής στο pasatempo.wordpress. ΕΔΩ και ΕΔΩ