Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Κλείσιμο εφημερίδας «κατ΄εντολήν του αρχηγού»

Το 1973 φαντάζει αρκετά μακρινό σε σχέση με το 2019. Κι όμως ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Ο «ενοχλητικός» Τύπος. Όσες περισσότερες εφημερίδες δυσαρεστούν το καθεστώς τόσο περισσότερη δημοκρατία υπάρχει. Αν όλες… εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, τότε έχουμε να κάνουμε με δικτατορία. Και μάλιστα στυγνή.
Η χούντα του Ιωαννίδη είπε «καλό μήνα» στη «Βραδυνή» με ένα… πρωτότυπο τρόπο. Της έβαλε λουκέτο! Μετά την Αυγή, την Καθημερινή, τη Μεσημβρινή, την Ελευθερία που είχαν κλείσει με την κήρυξη της δικτατορίας, την Αθηναϊκή που έκλεισε λίγες μέρες αργότερα, το Έθνος που δεν άντεξε τις διώξεις και την άρση της ατέλειας χάρτου, ήρθε και η σειρά της Βραδυνής που επανεκδόθηκε με τη Μεταπολίτευση.
Όμως η ιστορία της εφημερίδας που στη διάρκεια της χούντας έγινε σύμβολο αντίστασης έχει ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι του Ιωαννίδη την τιμώρησαν με προσωρινή παύση που κάθε τόσο ανανεωνόταν, προκαλώντας και τεράστια οικονομική αιμορραγία αφού η προσμονή της επανέκδοσης την υποχρέωνε να κρατά και να πληρώνει το προσωπικό . Εύλογο το ερώτημα: «Με ποια δικαιολογία έκλεισε η εφημερίδα;». Δεν υπήρχε!

- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε δημοσιεύματα της εποχής στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ