Μυστική έρευνα της αραβικής έκδοσης του BBC αποκάλυψε πως οικιακοί εργαζόμενοι αγοράζονται και πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο μέσω του Ιnstagram, του..
Facebook, του Playstore της Google και του AppStore της Apple.
Περάστε στους δρόμους του Κουβέιτ και δεν θα δείτε αυτές τις γυναίκες, γράφει το BBC. Βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, αδυνατούν να φύγουν και κινδυνεύουν να πωληθούν στη μαύρη αγορά. Αλλά πάρτε ένα smartphone και μπορείτε να δείτε χιλιάδες φωτογραφίες τους, κατηγοροποιημένες ανά φυλή.
Για αγορά σκλάβων online έκανε λόγο η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας. «Αν η Google, η Apple, το Facebook ή άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές όπως αυτές, πρέπει να λογοδοτούν» είπε. Άλλωστε, οι παράνομες πωλήσεις παραβιάζουν ξεκάθαρα τους κανόνες των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.\
Ορισμένες από τις «εμπορικές συναλλαγές» στο Instagram προωθούνται με hashtags και διαπραγματεύονται ύστερα με ιδιωτικά μηνύματα. Το Facebook ανέφερε ότι είχε απαγορεύσει ένα από αυτά τα hashtags, ενώ η Google και η Apple υποστήριξαν ότι συνεργάζονται με προγραμματιστές εφαρμογών για την πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας.
Όμως, το BBC διαπίστωσε πολλές καταχωρίσεις που εξακολουθούν να είναι ενεργές σε δημοφιλείς εφαρμογές των τριών πολυεθνικών.
Μετά τον σάλο, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Η Google εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της και γνωστοποίησε πως εργάζεται στην κατεύθυνση της αποτροπής αυτής της δράσης.
Η Apple ανακοίνωσε πως απαγορεύει αυστηρά την προώθηση του trafficking ανθρώπων και την παιδική εκμετάλλευση.