Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Η αρένα της διαδικτυακής τηλεόρασης

Τι κοινό έχουν οι εταιρείες που εμπορεύονται ρούχα και παπούτσια, κινητά τηλέφωνα και κινούμενα σχέδια; Θέλουν όλες να φτιάξουν ταινίες και σειρές.
Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στην Αμερική σε εξαγορές και παραγωγή περιεχομένου ανέρχονται σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα..
με τον Economist. Κανείς δεν γελάει τώρα.
Πριν από λίγες ημέρες, η Disney λάνσαρε τη νέα της υπηρεσία, την πλατφόρμα Disney+, που μέσω streaming παρέχει πρόσβαση στη μεγάλη ψηφιακή βιβλιοθήκη της, από τον «Βασιλιά των λιονταριών» μέχρι τους «X-Men», τους «Σίμπσονς» αλλά και το «Mandalorian», μια νέα σειρά από τη saga του «Star Wars». Ολα αυτά στην (χαμηλή) τιμή των 6,99 δολαρίων, με παροχές οι οποίες ανταγωνίζονται ευθέως τα πακέτα που προσφέρει το Netflix.
Την πρωτοκαθεδρία της πλατφόρμας που προκάλεσε επανάσταση το 2011 απειλεί επίσης η υπηρεσία AppleTV+, ενώ στην αρένα του streaming έχουν πάρει θέση κι άλλοι παίκτες, όπως η AT&T με το HBO Max –την ακριβότερη πλατφόρμα μέχρι στιγμής–, η Amazon με το Prime και το CBS με το All Access. Ποιος θα αντέξει;
Μέχρι τώρα το Netflix έπαιζε σε διπλό ταμπλό: αγόραζε τα δικαιώματα δημοφιλών σειρών και ταινιών και χρηματοδοτούσε δικές του παραγωγές. Σταδιακά, όμως, οι παραγωγές με το λογότυπό του αυξάνονται, γίνονται διεθνείς και με οσκαρικές αξιώσεις. Η πλατφόρμα ξοδεύει κατά μέσον όρο περίπου 3 δισ. δολάρια τον χρόνο σε πρόγραμμα και ανάπτυξη προκειμένου να προσελκύει συνδρομητές, γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Οκτώβριο ο οικονομικός σύμβουλος και media strategist του Neftlix, Σκοτ Λάζερσον, σε συνέδριο της Wall Street Journal, τα δύο πιο δημοφιλή προγράμματα της πλατφόρμας είναι «Τα Φιλαράκια» και το «The Office», τα οποία θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο HBO Max και στη streaming υπηρεσία του NBC. Το ίδιο έγινε και με ταινίες που ανήκαν στην Disney.
Στην Ελλάδα, μόνο η Cosmote TV ετοιμάζεται να προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες, με το πρωτότυπο περιεχόμενό της να πωλείται με τον μήνα, την ημέρα ή τη θέαση μιας σειράς ή ενός αγώνα.
Eίναι μάλλον βέβαιο ότι θα υπάρξει μια κινητικότητα στους συνδρομητές, που είναι το «άγιο δισκοπότηρο» για τις πλατφόρμες. Πόσοι, όμως, είναι αυτοί; Υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, καθώς οι εταιρείες δεν τα πάνε και τόσο καλά με τη δημοσίευση στοιχείων και στατιστικών.

- διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου, που υπογράφουν οι Σάκης Ιωαννίδης και Αιμίλιος Χαρμπής στο kathimerini.gr, ΕΔΩ