Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Επιστροφή στα νταραβέρια με τους «βαρόνους» των ΜΜΕ

Με ένα μικρό άρθρο, χαμένο μέσα στις δεκάδες σελίδες του κατ' ευφημισμόν αναπτυξιακού νομοσχεδίου, τροποποιείται ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίστηκε το 2015 και καταργείται η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τους καναλάρχες.
Τι κι αν πέρασε από... σαράντα κύματα κι από... σαράντα προσφυγές ιδιοκτητών ΜΜΕ στο ΣτΕ η υποχρεωτική κατάθεση..
«πόθεν έσχες» για τους «βασικούς» έχοντες, χρειάστηκε απλώς μια μεταμεσονύχτια προσθήκη (εκτός διαβούλευσης μάλιστα) για να χαρίσει η κυβέρνηση ανωνυμία στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταμείβει τη συμπαθή τάξη των καναλαρχών, ανταμείβει δηλαδή τον βασικό πυλώνα της δύναμής της και της αυτοδυναμίας της. Των ιδιοκτητών ΜΜΕ που απέλυσαν μέσα στην κρίση, με δόλιες πτωχεύσεις, πλασματικές αγοραπωλησίες και αλλαγές τίτλων, χιλιάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς.
Κατ' επέκτασιν, ματαιώνονται εν τοις πράγμασι ο έλεγχος από το ΕΣΡ και οι διατάξεις για την απαγόρευση της συγκέντρωσης του ελέγχου των ΜΜΕ, καθώς δεν θα ξέρουμε ποιος θα κρύβεται πίσω από κάθε επένδυση.

Κατάργηση του «πόθεν έσχες»

Με την όψιμη επίκληση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην παύση της «υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι και του τελευταίου μετόχου» (Ν. 4339/2015).
Ο Νόμος Παππά προέβλεπε εξαίρεση μόνο για τις εισηγμένες στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια. Τώρα επεκτείνεται η εξαίρεση και στα funds, οπότε αφενός καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης «πόθεν έσχες» των μετόχων ιδιοκτητών ΜΜΕ, αφετέρου καταργείται ταυτόχρονα και η δυνατότητα να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος αγοράζει και ποιος κατέχει τι.
Με απλά λόγια, ποιοι είναι οι μέτοχοι μιας επιχείρησης στον χώρο των ΜΜΕ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της. Εννοείται πως κανείς δεν θα διασφαλίζει πλέον ότι τα χρήματα μιας επένδυσης δεν θα είναι αδιαφανούς προέλευσης. Ακόμα και στα υπάρχοντα ΜΜΕ μπορεί να αλλάξουν όλα και χωρίς έλεγχο, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοραπωλησίες και άλλα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, ανεξαρτήτως του εάν είναι εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, αίροντας με τον τρόπο αυτό ένα αντικίνητρο για επενδύσεις (!) στον χώρο των επιχειρήσεων ΜΜΕ».
Η απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης «για λόγους ασφάλειας δικαίου και εναρμονισμού» επεκτείνεται στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στις εταιρείες που κατέχουν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών.
Θα μπορούσε έτσι να ευνοηθεί κάποιος που κατέχει ήδη κανάλι, εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites, πρακτορείο Τύπου και θέλει, παραδείγματος χάριν, να αποκτήσει και συνδρομητική τηλεόραση. Και τέτοιος άνθρωπος υπάρχει στην Ελλάδα, τέτοια υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ σε έναν μόνο άνθρωπο έχουμε στη χώρα μας, και γι' αυτό ανησυχούμε. Και το όνομα αυτού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

● Σοβαρά ερωτήματα έθεσε και ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας: Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ, ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;

- από ρεπορτάζ που υπογράφουν η Αντα Ψαρρά και ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών