Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Στις 21 Οκτωβρίου 2019 συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του συγγραφέα και σκηνοθέτη, με πλούσια προσφορά στο ελληνικό θέατρο, Γιώργου Μιχαηλίδη. Υπήρξε ιδρυτής του πρώτου Ανοιχτού Θεάτρου στην Ελλάδα, το 1972, μέσα στη δικτατορία, ενώ προδικτατορικά, το 1965 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό λαϊκό περιφερειακό θέατρο, το Θέατρο της Νέας Ιωνίας, όπου ανέβασε.. παραστάσεις σπουδαίων έργων του διεθνούς ρεπερτορίου που αποτέλεσαν τομή για το νεοελληνικό θέατρο.
Επίσης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης σκηνοθέτησε για την τηλεόραση της ΕΡΤ σίριαλ που άφησαν εποχή, όπως «Ο Συμβολαιογράφος» (1979), «Ο κίτρινος φάκελος» (1981), «Τα Λαυρεωτικά» (1982), «Η Κάθοδος» (1983).
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-michailidis-21-oktovrioy-2018/ την εκπομπή «Η ιστορία των χρόνων μου: Γιώργος Μιχαηλίδης, 1965».
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου» καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αυτό αναφέρεται στον σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργο Μιχαηλίδη, ο οποίος επικεντρώνει την αφήγησή του στην ίδρυση το 1965 του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας, του πρώτου λαϊκού περιφερειακού θεάτρου στην Ελλάδα.
Στην αρχή της αφήγησής του ο Γιώργος Μιχαηλίδης περιγράφει την προσφυγική συνοικία της Νέας Ιωνίας, όπου μεγάλωσε και το δικό του οικογενειακό περιβάλλον με τις μικρασιατικές καταβολές. Αναφέρεται στα κίνητρα της δημιουργίας του Δημοτικού Θεάτρου της Νέας Ιωνίας και στο πώς υποδέχτηκε ο Τύπος της εποχής αυτή την πρωτοβουλία. Επίσης, αναφέρεται στους ηθοποιούς που συνεργάστηκαν μαζί του και στα πρώτα θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν. Δίνει έμφαση στην προσφορά του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας ως προς την ουσιαστική επαφή του κοινού με τη θεατρική τέχνη, στα δύο χρόνια της λειτουργίας του.
Παράλληλα, μέσα από την πορεία δημιουργίας αυτής της θεατρικής εστίας, ο σκηνοθέτης περιγράφει μια ιδιαίτερα ταραγμένη χρονιά για τη χώρα. Γεγονότα όπως τα Ιουλιανά, ο Πόλεμος στο Βιετνάμ, ο διχασμός του πνευματικού κόσμου, σχολιάζονται με γλαφυρό τρόπο από τον Γιώργο Μιχαηλίδη και παρουσιάζονται μέσα από τη δική του οπτική γωνία. Ακόμη, αφηγείται πώς βίωσε τα γεγονότα των Ιουλιανών, ενταγμένος ο ίδιος στους κόλπους της Νεολαίας Λαμπράκη.
Την αφήγηση του σκηνοθέτη πλαισιώνει πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, που αποτυπώνει το κλίμα της εποχής.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
Έτος παραγωγής: 2004