Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

"Iδιοι είναι τελικά" (είπε, κρατώντας το χαρτί της απόλυσης)

O τίτλος είναι από σχόλιο του Χρήστου Ξανθάκη στο fb. Στα social media πάρα πολλές ήταν οι αναρτήσεις που σχολίαζαν την αναίσχυντη μεθόδευση της Ν.Δ. που με την κατάθεση (ν)τροπολογίας πέντε λεπτά πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες..
Δείτε μερικά από τα σχόλια στο fb:
***Κανονικότητα σημαίνει να φέρνεις στα μέσα Αυγούστου και στο παρα πέντε ψήφισης ενός νομοσχεδίου εντελως ασχετες τροπολογίες που επηρεάζουν καθοριστικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Κανονικότητα σημαίνει μεσα σε λίγα λεπτά της ωρας να ψηφίζεις την κατάργηση αιτιολόγησης απόλυσης απο τον εργοδότη και να απαλλάσεις τους εργολάβους απο ευθύνες για παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων (Ο,τι ζητούσε ο ΣΕΒ). 
Γιάννης Παντελάκης 
***
Μέχρι χθες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι μπορούσαν να διεκδικήσουν τυχόν δεδουλευμένα που τους χρωστάει ο εργολάβος και από εκείνους που του ανέθεσαν το έργο. Αν για παράδειγμα μια εταιρία ανέλαβε την καθαριότητα των σταθμών του Μετρό αλλά δεν πληρώνει τις καθαρίστριες αυτές μπορούσαν να απαιτήσουν τους μισθούς τους από τη διοίκηση του Μετρό. Ασκούνταν έτσι, μεγαλύτερη πίεση στους εργολάβους να τηρούν την εργατική νομοθεσία αφού πλέον υπόλογοι δεν ήταν μόνο οι ίδιοι αλλά και όσοι τους ανέθεταν τα έργα. Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί κάπως η εργοδοτική αυθαιρεσία και να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες σε έναν ιδιαίτερα αμαρτωλό κλάδο που, μην ξεχνάμε, παρήγαγε εγκληματικά φαινόμενα τύπου Κούνεβα.
Τώρα η κυβέρνηση, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, κατήργησε το συγκεκριμένο πλαίσιο και αφήνει πάλι τους εξαιρετικά ευάλωτους εργολαβικούς εργαζομένους στο έλεος των αφεντικών τους. Αυτό ήταν το πρώτο δωράκι, θα ακολουθήσει και άλλο με το γενικευμένο άνοιγμα των δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες εργολάβους, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά η ΝΔ. Και περισσότερες λοιπόν δουλειές για τους εργολάβους και εργασιακό ελ ντοράντο για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Όσο για τους εργαζόμενους, αυτοί το κεφάλι κάτω, αλλιώς υπάρχει και το βιτριόλι.
 Δημήτρης Τσίρκας
 ***
Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη όλες οι απολύσεις επιτρέπονται. Αναιτιολόγητα. Θα ΣΕΒεστε!
Στρατής Αγγελής 
 ***



***
Ο σαφέστατα κεντρώος κ Βρούτσης που σπεύσατε όλα τα κομμούνια να κατηγορήσετε, κατάργησε αιφνιδιαστικά τον "βάσιμο λόγο απόλυσης", όχι για να διευκολύνει τους εργοδότες να σας ξεφορτωθούν, αλλά -μα τον Μάρξ- διότι η προηγούμενη ρύθμιση δεν ήταν φιλεργατική καθώς
α) δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και
β) φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται.
Ε; Για σκεφτείτε το λιγάκι που βγήκατε κατευθείαν στα κάγκελα...
Ποιός Κουτσούμπας; Βρούτσης.
Υ.Γ. Στ αλήθεια τώρα, αυτά τα επιχειρήματα ποιός δεξιός θεούλης τα σκέφτηκε;
Γιάννης Γερονικολός
***
Το newspeak ήρθε για να μείνει. Η κατάργηση του ασύλου, βαφτίζεται "αποκατάστασή" του
και η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, βαφτίζεται "προστασία των εργαζομένων".
Καλώς ήρθατε στον κόσμο του "1984", o Winston Smith σας χαιρετάει.
Χρήστος Ξανθάκης 
***
Στο μεταξύ, άμα ξέρετε καναν μεσαιοταξίτη εργαζόμενο που ψήφισε ΝΔ, πείτε του μπράβο αρχικά και μετά -με τρόπο- ότι τον ψάχνει ο θείος Βρούτσης...
Μαρία Δεδούση
***
 Μέσα στο Δεκαπενταύγουστο ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροπολογία για να γίνονται απολύσεις χωρίς αιτιολογία.
Μην ανησυχείτε, όμως, μπορεί να βρεθείτε χωρίς δουλειά αλλά θα έχει ενισχυθεί η... ανταγωνιστικότητα, όπως γράφει και καθημερινή εφημερίδα.
Και κουράγιο, εντός ολίγου έρχεται και άλλη.... ανταγωνιστικότητα!
Σταύρος Μαλαγκονιάρης
***
Με την βοήθεια του Κυριάκου θα απολυεσαι πιο εύκολα και έτσι θα φτιάχνεις την δικιά σου σταρταπ πιο γρήγορα. Αχάριστε.
Ν. Λιόλιος 
***
Όπως μαθαίνουν όλοι οι φοιτητές της Νομικής, η απόλυση είναι μια δικαιοπραξία αναιτιώδης. Ο εργοδότης δεν οφείλει δηλαδή να την αιτιολογήσει, ενω τυχόν δικαστικός έλεγχος αφορά την καταχρηστικότητά της. Ο νόμος που είχε ψηφίσει η Αχτσιόγλου τον Μάιο του 2019 (απολύτως δηλαδή στο νήμα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα) εισήγαγε την έννοια του "βάσιμου λόγου απόλυσης" τον οποίο πλέον ο εργοδότης υποχρεούταν να δηλώσει. Η έννοια του "βάσιμου λόγου" υπήρχε στην Ευρωπαϊκή Χάρτα που είχε κυρώσει η Ελλάδα ήδη από το 2016, αλλά πρώτη φορά γινόταν με τον νόμο του 2019 σύνδεση του λόγου με το κύρος της απόλυσης. Για να γίνει κατανοητό πόσο λάθος είναι αυτό που πολλές φορές λέγεται - ότι η ΝΔ εκλέχτηκε με καθαρό πρόγραμμα, ότι τα είχε πει προεκλογικά κλπ κλπ - η ΝΔ είχε υπερψηφίσει το άρθρο 48 για τον βάσιμο λόγο. Την αντιπολίτευση στο άρθρο αυτό είχε σηκώσει τότε το Ποτάμι (με τη Λυμπεράκη) και η εξωκοινοβουλευτική δεξιά του Τζήμερου. Η αλήθεια είναι πως τα δικαστήρια θα "πελέκαγαν" τη συγκεκριμένη διάταξη (το είχαν πράξει ήδη με την Ευρωπαϊκή Χάρτα, αν και κάποιες αποφάσεις είχαν δημιουργήσει προσδοκίες), ωστόσο οι εργοδότες είχαν εξεγερθεί "από τα αποδυτήρια".
Τώρα η ΝΔ καταργεί το συγκεκριμένο άρθρο, υλοποιώντας την απαίτηση του ΣΕΒ. Όλος ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της ΝΔ είναι ενδεικτικός μιας αδύναμης κυβέρνησης από το ξεκίνημά της: μια ψηφοφορία (για το άσυλο) που υποτίθεται θα προκαλούσε ευρύτερες συναινέσεις και θα "στρίμωχνε" τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε στον τραγέλαφο μιας Ολομέλειας με παρούσα μόνη τη ΝΔ και όλα τα κόμματα να έχουν αποχωρήσει εξαιτίας της τροπολογίας Βρούτση. Τελικά, η ΝΔ ψήφισε την κατάργηση του ασύλου με τον Βελόπουλο και εκτέθηκε για την ξεφωνημένα φιλο-εργοδοτική της ατζέντα.
 Θ. Καμπαγιάννης
***
Με τον τροχονόμο των απολύσεων, Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και τον άνθρωπο της τρόικας Στρατινάκη Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου, ήταν δυνατόν να μην εκτιναχθεί το ποσοστό των μηνιαίων απολυσεων για τον Ιούλιο σε ρεκορ 5ετίας; Ακριβώς για αυτό το προσωνύμιο του ως τροχονόμου των απολυσεων είναι πολύ ακριβές. Και για να επιβεβαιώσει ο ίδιος τον χαρακτηρισμό που του έχω αποδώσει, ως πειθήνιο όργανο του ΣΕΒ φέρνει και σε τροπολογια, κατακαλόκαιρο την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης που είχαμε θεσπισει προστατευτικά σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο πιό υπάλληλος πια; Αλήθεια τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων θα κάνουν κάτι γιαυτό ή πάλι μοκο; Για συνδυάστε όλο αυτό το σκηνικό με την αποθρασυνση των εργοδοτών (Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χίος κλπ), την σκοπούμενη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και τότε πράγματι ο Βρουτσης εκτός από τροχονομος των απολύσεων θα πρέπει να αναφέρεται ως νεκροθαφτης των εργασιακών δικαιωμάτων και ως Υπουργός των Εργοδοτών...
Ανδρέας Νεφελούδης