Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Ερευνα για την προκλητική αστυνομικό στον Ελαιώνα

Αυτά είναι τα παιδάκια που η αστυνομικός χαρακτήρισε «παράνομα»
Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση της καταγγελίας για ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικού διέταξε χτες η ΕΛ.ΑΣ. μετά το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Θυμίζουμε ότι το περιστατικό έγινε το βράδυ της 1ης Αυγούστου στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου η Αλεξία Τσούνη, μέλος του..
Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων το ΜΩΒ, είχε πάει για να πάρει συνεντεύξεις από γυναίκες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και οι οποίες απευθύνθηκαν στο ΜΩΒ για να βρουν προσωρινή στέγη.
Ενώ οι γυναίκες συζητούσαν στην άκρη του δρόμου, ένα λευκό αυτοκίνητο κατευθυνόταν επάνω τους και φρέναρε απότομα μπροστά τους λίγα εκατοστά πριν τις ακουμπήσει.
Το αυτοκίνητο οδηγούσε μια αστυνομικός η οποία τώρα ελέγχεται από την ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό και τον παρακάτω διάλογο:
- «Είσαι αστυνομικός; Κι αντί να προστατεύεις τους πρόσφυγες εδώ, που είναι η δουλειά σου, τους αποκαλείς παράνομους και παραλίγο να τους σκοτώσεις;»
- «Ναι, είμαι αστυνομικός και θα με δεις τώρα που θα αναλάβω υπηρεσία. Κι αυτοί είναι παράνομοι, δεν θα έπρεπε να είναι καν εδώ».
- «Κανένας πρόσφυγας δεν είναι παράνομος, παράνομο είναι αυτό που έκανες εσύ και θα σου κάνω αναφορά. Με λένε Αλεξία Τσούνη και είμαι από το ΜΩΒ και είμαι εδώ επειδή βοηθάμε αυτές τις πρόσφυγες που είναι άστεγες να βρουν στέγαση. Είναι αιτούσες άσυλο από Αφγανιστάν και Συρία, μητέρες με μικρά παιδιά και έγκυες, και είναι υποχρέωση του κράτους να τους προσφέρει φιλοξενία, κι όχι να αναγκάζονται να μένουν σε σκηνές εδώ στην άκρη του δρόμου σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης».
- «Κάνε μου αναφορά, κανένα πρόβλημα, δεν θα πάθω τίποτα».
«Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει για άλλη μια φορά ατιμωρησία προς την αστυνομικό και αναλγησία προς τις τρεις άστεγες οικογένειες προσφύγων», λέει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Τσούνη. «Καμία ενημέρωση δεν υπήρξε ώς τώρα ούτε προς εμένα προσωπικά ούτε προς το ΜΩΒ από τις αρμόδιες αρχές, με τη λαμπρή εξαίρεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και λύση κατεπειγόντως, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Ντίνα Δασκαλοπούλου / ΕφΣυν