Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Η ιστορία της τελευταίας σελίδας

Τα Νέα Μέσα της ΕΡΤ παρουσιάζουν το web-documentary «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ». Πρόκειται για ένα συμμετοχικό πείραμα, στο οποίο οι πρωταγωνιστές της ιστορίας –οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ»–κινηματογραφούν οι ίδιοι τον εαυτό τους και την καθημερινότητά τους και αφηγούνται τις αλήθειες τους.
Έπειτα από μία σύντομη.. εκπαίδευση των πωλητών της «ΣΧΕΔΙΑΣ» στη χρήση μίας action cam (GoPro), η κάμερα περνάει στα χέρια τους για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να κινηματογραφήσουν ό,τι θέλουν, με σκοπό να μας δείξουν πώς και πού ζουν, να αναδείξουν τα προβλήματά τους, να φωτογραφήσουν πράγματα που τους ευχαριστούν, αγαπημένα σημεία της πόλης, συνήθειες και ανθρώπους.
Στην τελευταία σελίδα του περιοδικού, φιλοξενείται σε κάθε τεύχος η ιστορία ενός από τους πωλητές της. Αυτή η ιστορία, κάτι ανάμεσα σε βιογραφία και ημερολόγιο, είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο και αφηγείται μέσα σε 700 λέξεις μία ολόκληρη ζωή. Μια ζωή που θα μπορούσε να είναι του γείτονα, του συγγενή μας, δικιά μας.
Το project είναι αυτές οι ιστορίες. Οι πωλητές της «ΣΧΕΔΙΑΣ» αφηγούνται τη ζωή τους -εκφωνώντας το κείμενο του περιοδικού– και κινηματογραφούν το παρόν τους.
Μέσα από τον νέο τρόπο αφήγησης της ιστορίας που προσφέρει η πλατφόρμα των διαδικτυακών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ δίνεται στον χρήστη της σελίδας η δυνατότητα να επιλέξει εκείνος την ιστορία που θα δει αλλά και υλικό από τα γυρίσματα.

Η ιδέα και η υλοποίηση του project, που έχει σκοπό να κάνει το πρόβληµα της αστεγίας και της παρατεταµένης ανεργίας ορατό και να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή στον συµπολίτη και συνάνθρωπο που κινείται παράλληλα µ' αυτόν, ανήκει στον κινηματογραφιστή Λευτέρη Φυλακτό:
«Αγοράζω τη "ΣΧΕΔΙΑ" εδώ και 25 τεύχη, και σχεδόν πάντα τυχαίνει να διαβάζω την τελευταία σελίδα στο Μετρό ή όταν βρίσκομαι κάπου έξω µε κόσμο. Και κάθε φορά µε πιάνει αυτός ο κόμπος στο λαιμό. Συγκινούμαι. Από το θάρρος και τη δύναµη που βρίσκουν αυτοί οι άνθρωποι να κουβαλήσουν το στίγμα και τις συνέπειες της ανεργίας και της έλλειψης στέγης. Έχω δύο αδέρφια 55 και 60 ετών, άνεργοι χρόνια και οι δύο, και σκέφτομαι πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για όλους µας, εάν δεν είχαν την τύχη να τους ανήκουν τα σπίτια όπου µένουν. Αυτές οι ιστορίες είναι κοντινές, αληθινές και αξίζουν της προσοχής µας περισσότερο απ’ ό,τι του οβολού µας. Και έχει σημασία να ειπωθούν όσο το δυνατόν αφιλτράριστες και ανεπηρέαστες από τα αφηγηµατικά και στυλιστικά κλισέ της τηλεόρασης και του ντοκιµαντέρ. Γι' αυτόν τον λόγο το συγκεκριμένο project γίνεται σε συνεργασία µε τους πρωταγωνιστές».
Το WebDoc «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ», είναι διαθέσιμο στο: webdocs.ert.gr/shedia/

Τι είναι η «ΣΧΕΔΙΑ»

Η «ΣΧΕΔΙΑ» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 αναγνώστες διεθνώς.
Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4 ευρώ), σχεδόν το 50% πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή, δίνοντάς του την ευκαιρία να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, ενώ αποτελεί και ένα μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού.