Eνα καινούργιο σάιτ, το astinomiko.gr, βρίσκεται στον αέρα του διαδικτύου που στήθηκε από μια ομάδα συντακτών του αστυνομικού ρεπορτάζ, που όπως λένε πρέπει να ξαναδούν τη δουλειά τους από άλλη γωνία και πιθανότατα από
την αρχή. Η ιστοσελίδα αφορά άμεσα του ένστολους, μιας και το
περιεχόμενό του στρέφεται γύρω από την..
δική τους εργασία και αποστολή, αλλά ουσιαστικά, όπως λένε "αφορά τον καθένα από εμάς, αφορά όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τα «τι, που, πως και γιατί»".
Ο Θάνος Σωτήρης, συντάκτης αστυνομικού ρεπορτάζ και διευθυντής Σύνταξης του astinomiko.gr γράφει σε σχετικό σημείωμα:
δική τους εργασία και αποστολή, αλλά ουσιαστικά, όπως λένε "αφορά τον καθένα από εμάς, αφορά όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τα «τι, που, πως και γιατί»".
Ο Θάνος Σωτήρης, συντάκτης αστυνομικού ρεπορτάζ και διευθυντής Σύνταξης του astinomiko.gr γράφει σε σχετικό σημείωμα:
"astinomiko.gr – Ποιοι είμαστε
Το να νιώθει κάποιος ασφαλής στο σπίτι του, στην γειτονιά του, στη χώρα του, είναι δομικό συστατικό της Δημοκρατίας. Είναι δικαίωμα του πολίτη η ασφάλεια, και υποχρέωση του κράτους να του την παρέχει. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, από συστάσεως των οργανωμένων κοινωνιών, προέκυψε η ανάγκη Νομοθεσίας και δημιουργίας «αστυνομιών» και στρατευμάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν, ήσυχοι, να εργαστούν, να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν. Οι πολιτείες απέκτησαν –αυτό που σήμερα ονομάζουμε- «τον ισχυρό βραχίονα τους», και η ιστορία πήρε τον δρόμο της.
Και ο δρόμος αυτός -δυστυχώς- οδήγησε, πολλές φορές, πολλές κοινωνίες, να βρεθούν αντιμέτωπες με τον «ισχυρό βραχίονα», που κάποτε τους εξασφάλιζε το πλαίσιο της ανάπτυξής τους, ξαφνικά να απειλεί την ίδια την Δημοκρατία τους. Ο βραχίονας έγινε τανάλια. Άλλωστε και η χώρα μας, πολλάκις, βρέθηκε σε αυτή την θέση.
Οι κοινωνίες των πολιτών κατάλαβαν ότι ένας τέτοιος «ισχυρός βραχίονας» πρέπει να είναι διαυγής και κρυστάλλινος, να είναι βαθιά δημοκρατικός και να λογοδοτεί διαρκώς. Κάπως έτσι, προέκυψε στον Ελληνικό Τύπο το «Αστυνομικό Ρεπορτάζ». Μια δημοσιογραφική εξειδίκευση που δεν συναντάς εύκολα στον υπόλοιπο κόσμο. Ένα ρεπορτάζ που κατείχε και κατέχει πρωτεύουσα θέση στις επιλογές των αναγνωστών, και λόγω της ιστορικής δυσπιστίας του Έλληνα προς τις αρχές ασφαλείας, αλλά και λόγω των πολλαπλών κοινωνικών προεκτάσεων των θεμάτων του.
Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του βετεράνου αστυνομικού συντάκτη της «Ελευθεροτυπίας», Γιώργου Μαρνέλλου, με τίτλο «Το αστυνομικό ρεπορτάζ πέθανε το 2004», θα καταλάβετε γιατί πλέον δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ το εύρος και το βάθος που επιβάλλεται.
Και εκεί είδαμε τον κενό χώρο. Μια ομάδα συντακτών του αστυνομικού ρεπορτάζ, που πιστεύουμε ότι πρέπει να ξαναδούμε τη δουλειά μας από άλλη γωνία και πιθανότατα από την αρχή. Διότι η υποχρέωση μας προς τον πολίτη, ειδικά σε αυτό το ρεπορτάζ, δεν εξαντλείται στην μετάδοση του «τι έγινε». Πρέπει να ακολουθεί, στον αμέσως επόμενο χρόνο, το «γιατί έγινε». Γιατί οι διαρρήκτες ρημάζουν τα σπίτια, γιατί μια πυρκαγιά αφάνισε εκατό ζωές, γιατί ένα νέο παιδί έσβησε αβοήθητο στο δρόμο μετά από τροχαίο.
Έτσι στήσαμε το astinomiko.gr
Μια ιστοσελίδα, που αφορά άμεσα του ένστολους, μιας και το περιεχόμενό του στρέφεται γύρω από την δική τους εργασία και αποστολή, αλλά ουσιαστικά αφορά τον καθένα από εμάς. Αφορά όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τα «τι, που, πως και γιατί»!
Γιατί είπαμε: Το να νιώθει κάποιος ασφαλής στο σπίτι του, στην γειτονιά του, στη χώρα του, είναι δομικό συστατικό της Δημοκρατίας. Είναι δικαίωμα του πολίτη η ασφάλεια, και υποχρέωση του κράτους να του την προσφέρει.
Εμείς λοιπόν εδώ θα προσπαθήσουμε να απαντάμε σε όλα τα «γιατί» και δεν θα μένουμε στο «τι έγινε». Παράλληλα, όμως, θα προσθέσουμε και την δική μας μικρή δύναμη, στην επιδίωξη Τύπου και πολιτών, να είναι «κρυστάλλινος και διαυγής» ο «ισχυρός βραχίονας» του κράτους."