Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Airbnb στη σκιά του κέδρου!

του Κ. Ζαφειρόπουλου

Το παν είναι να ανακαλύπτεις το κενό που υπάρχει στην αγορά και να καινοτομείς. Ακόμα και αν αυτή η αγορά είναι το ελεύθερο κάμπινγκ στις παραλίες της Γαύδου.
Με αυτό το σκεπτικό ορισμένοι επιτήδειοι νεοφυείς επιχειρηματίες δεν δίστασαν να επιχειρήσουν να νοικιάσουν αυτοσχέδια καταλύματα κάτω από τους κέδρους..
μέσω της Airbnb.
Οι αυτόκλητοι ιδιοκτήτες της παραλίας προσφέρουν μια σκηνή σε ύφος, όπως έγραφαν, «glamping», δηλαδή glamorous camping.
Αλλοι δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά έφτιαξαν και ειδική ιστοσελίδα επιχείρησης, μέσω της οποίας ενοικιάζεται ειδικός χώρος σε καβάτζες στην περιοχή ελεύθερης κατασκήνωσης του Σαρακήνικου με παρεχόμενες all inclusive υπηρεσίες... οικοδιαβίωσης, μασάζ, γιόγκα, διαλογισμού, ηχοθεραπείας, τάι τσι, αρωματοθεραπείας.
Ολα αυτά σε δημόσιο χώρο, κάτω από τα αστέρια και με τιμές που κυμαίνονται από 86 έως 500 ευρώ το άτομο για περίπου πέντε μέρες, ενώ υπήρχε και ειδική έκπτωση για όποιον έκανε έγκαιρη κράτηση!
Στην καταγγελία, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα kommon.gr, γινόταν έκκληση στους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να αντιταχθούν στην εμπορευματοποίηση των κατασκηνωτικών πρακτικών:
«Σε αυτούς τους χώρους άλλοι μεγαλώσαμε, άλλοι ωριμάσαμε, άλλοι γεράσαμε και όλοι κοινωνικοποιηθήκαμε και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ενοίκιο ή να φύγουμε. Η εκδίωξή μας από τον αμμόλοφο του Σαρακήνικου και της υπόλοιπης Γαύδου δεν θα περάσει».
Οι υπογράφοντες την καταγγελία αναφέρουν πως «οι καβάτζες ούτε πωλούνται, ούτε ενοικιάζονται, ούτε προκαταλαμβάνονται. Ανήκουν σε όλους μας βάσει της αρχής μια καβάτζα, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια, ένας παραθεριστής. Η καβάτζα δεν χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος ή για εμπορευματικές δραστηριότητες, όπως επαγγελματικοί χώροι εστίασης στη φύση ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
»Οι παραθεριστές αποτελούν κοινότητα. Συζητούν μεταξύ τους σε συνελεύσεις και βρίσκουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις
».
Μετά την πρώτη ανάρτηση, ακολούθησε αναταραχή στις παραλίες της Γαύδου ενώ ξηλώθηκε και μια σκηνή, η οποία λειτουργούσε και ως προθάλαμος-reception. Εξαιτίας των αντιδράσεων η αυτοσχέδια επιχείρηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το πρώτο της πρόγραμμα (retreat).


Τι λέει η δήμαρχος
 

Αμεση ήταν και η παρέμβαση της δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλινίκου, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Τα δέντρα άρχισαν να είναι ελεύθερα και πάλι για όποιον θέλει να φιλοξενηθεί. Εμπορικές δραστηριότητες στις καβάτζες δεν επιτρέπονται. Ενα μεμονωμένο περιστατικό που παρουσιάστηκε από επιχειρηματία Χανίων έπειτα από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής αλλά και συνέλευσης παραθεριστών έλαβε τέλος».
Επισημαίνει, μάλιστα, πως ο Δήμος Γαύδου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναγνωρίσει την ελεύθερη κατασκήνωση ως «δικαίωμα όλων».
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που κάποιος επιχειρεί να ιδιοποιηθεί, έστω και χωρίς άμεση εμπορική εκμετάλλευση, χώρο που διαμορφώθηκε με τη λογική της κοινής χρήσης.
Από τους γνωστούς αιώνιους παραλιάρχες με ιδιοκτησιακές αντιλήψεις σε διάφορες παραλίες της χώρας, όπως συμβαίνει και στη Γαύδο εδώ και χρόνια, μέχρι περιπτώσεις ατόμων που φτιάχνουν υποτυπώδεις σκιές με καλάμια και τέντες (π.χ. Κουφονήσια, Νάξος, Σαμοθράκη παλαιότερα) και τις πουλούν σε αφελείς παραθεριστές.
Οσο για τη Γαύδο, η ζωή κυλάει προς το παρόν χωρίς Airbnb, ενώ υπάρχει νέα συνέλευση... παραλιών προγραμματισμένη για την επόμενη Κυριακή!

- το κείμενο του Κ. Ζαφειρόπουλου είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών