O πρόεδρος του ελληνικού τμήματος UPF Πολυδεύκης Παπαδόπουλος |
Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της 26ης Μαίου, ενόψει της ανόδου αντιευρωπαϊκών - ακροδεξιών κυρίως δυνάμεων - και του θρίλερ του Brexit, ανέδειξε η χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γαλλόφωνων..
Δημοσιογράφων (UPF) με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων της ΕΕ, στην οποία κοινή ήταν η διαπίστωση ότι «το ευρωπαϊκό μοντέλο παρά την κρίση άντεξε» και η Ευρώπη, παρά τις αδυναμίες της «είναι ο καλύτερος τόπος διαμονής στον πλανήτη».
Οι ομιλητές επεσήμαναν τις αδυναμίες διακυβέρνησης που ανέδειξαν τα χρόνια της κρίσης, υπέρ του μοντέλου του διακυβερνητισμού και εις βάρος του ενωσιακού, τα σοβαρά ελλείμματα στο κράτος δικαίου σε πολλές ανατολικές χώρες, το επικοινωνιακό έλλειμμα μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών-μελών. Από την άλλη πλευρά, υπογραμμίστηκαν οι επιτυχίες της ΕΕ, η πρωτοπορία της στο κοινωνικό κράτος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η έμφαση στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω Erasmus και τα χειροπιαστά οφέλη ορατά στην καθημερινότητα, όπως το τέλος των τελών περιαγωγής, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τιτάνια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι μεγάλες ψηφιακές εταιρίες και ο περιορισμός των πλαστικών.
Η Στέλλα Λαδή Επικ. Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο αναφορικά με το Brexit επεσήμανε ότι «το κόμμα του Brexit σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση συγκεντρώνει το 34% των ψήφων, ενώ οι remainers, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι είναι λιγότεροι, μοιράζονται ανάμεσα στους Φιλελευθέρους, τους Πράσινους, τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς».
«Μιλάμε για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη αλλά πρέπει πρώτα να δούμε αυτό το έλλειμμα στο εσωτερικό των κρατών-μελών», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη να καλυφθεί το επικοινωνιακό χάσμα που υπάρχει τόσο μεταξύ Βρυξελλών και κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών. Μπορεί να καλυφθεί είπε, με τη συμβολή των δημοσιογράφων αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε πριν κρίνουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μίλησε μάλιστα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δημόσιου Χώρου, στον οποίο θα μπορούν να ανταλλάσσονται κριτικές και σχόλια. Πρέπει να απαλειφθεί το εμείς και το εσείς, τόνισε.
Ο ίδιος επέκρινε τη στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που οι ηγέτες τους θέλουν μεν να επωφελούνται από τις πολιτικές παροχών της ΕΕ, αλλά να μην συμμετέχουν στις πολιτικές αλληλλεγγύης, επιμένοντας να κρατούν χαμηλότερα στάνταρ στο κράτος δικαίου.
Για το έλλειμμα ευρωπαϊκής πληροφόρησης, υπογράμμισε την ευθύνη των δημοσιογράφων σε μια εποχή που τα μέσα δικτύωσης παρέχουν αφειδώς και χύδην πληροφόρηση και οι Βρυξέλλες καταβάλλουν προσπάθεια να βάλουν κάποια κριτήρια δεοντολογίας.
Ευθύνες στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για τη μονομερή προβολή των αποτυχιών της ΕΕ και αρνητικών στερεοτύπων καθώς και για τη μη διείσδυση της ευρωπαϊκής πληροφορίας επέρριψε η γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Κριστίν Οκράν στη συνέντευξή της προς τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος UPF Πολυδεύκη Παπαδόπουλο που μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένα.
«Στην ανάγκη μεγαλύτερης ορατότητας και διαφάνειας στις διαδικασίες παραγωγής ευρωπαϊκών πολιτικών και ιδιαιτέρως στη λειτουργία του Συμβουλίου», επέμεινε ο Αργύρης Πασάς αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο ως συννομοθέτης δεν λειτουργεί με διαφάνεια, αλλά «με διπλωματική μυστικότητα».
«Το κανάλι της γαλλικής βουλής και Γερουσίας βγαίνει καθημερινά με τα χρώματα της Ευρώπης», υπέρ της συμμετοχής στις ευρωεκλογές και με έμφαση στους νέους, είπε η εκπρόσωπος του εν λόγω τηλεοπτικού δικτύου Γκιγιόμ Σενί σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη προς τη δημοσιογράφο της τηλεόρασης της ελληνικής Βουλής Αλεξία Κουλούρη. Η κ. Κουλούρη σημείωσε ότι την ατζέντα για την ευρωπαϊκή συζήτηση βάζουν τα κράτη μέλη με τις πολιτικές τους, οι δημοσιογράφοι ακολουθούν και ότι το κανάλι της Βουλής έχει τη δυνατότητα να αναδείξει περισσότερο τα ευρωπαϊκά θέματα.
Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φίλιππος Καμάρης έκανε ενδελεχή παρουσίαση της διαδικασίας και της πολιτικής σημασίας του θεσμού του spitzenkandidate. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Αντωνία Ζαφείρη μίλησε για την πολιτική προσέγγιση που έκανε για πρώτη φορά σε όλη τη θεματολογία η Επιτροπή Γιούνκερ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Λευκή Βίβλο, με την οποία έθεσε ουσιαστικά σε δημόσια διαβούλευση πέντε προτάσεις της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Η κ. Ζαφείρη επέμεινε στην ανάγκη να αναδεικνύουμε τα θετικά της ΕΕ, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Επιτροπής στο πεδίο της επικοινωνίας, μεταξύ άλλων και με χιλιάδες διαλόγους με τους πολίτες.
Παρεμβάσεις με αντίκτυπο, έκαναν ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ο προϊστάμενος του τμήματος ανάλυσης και μελετών διεθνών ΜΜΕ στη ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ Νίκος Βλαχάκης, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχάλης Πικραμμένος και ο συντονιστής της συζήτησης Προκόπης Δούκας, δημοσιογράφος, μέλος του Ελλ. Τμήματος UPF.
Ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στη σημασία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Κίνας, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις και στη χώρα μας, για το κατά πόσον είναι ευάλωτη προκειμένου να ενδώσει στην κινεζική διείσδυση παραβλέποντας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναφέρεται ότι παραβιάζονται.
Ο κ. Βλαχάκης τόνισε επίσης την κάθετη γερμανική αντίδραση, σε κάθε περίπτωση που τίθεται θέμα αμοιβαιοποίησης χρέους, ενώ για την περίοδο της κρίσης σημείωσε ότι τέθηκαν σε δοκιμασία τα τρία θεωρητικά μοντέλα διακυβέρνησης της ΕΕ, η διακυβερνητική μέθοδος, η κοινοτική και το ομοσπονδιακό πρόταγμα με αποτέλεσμα την επικράτηση και μάλιστα την εκτροπή προς τον διακυβερνητισμό.
Ο κ. Πικραμμένος ανέδειξε την αντίφαση μεταξύ του προβλήματος του κράτους δικαίου στις ανατολικές χώρες και της σημασίας που αποδίδουν οι λαοί αυτοί στην ΕΕ, ώστε να εμβαθύνουν στη δημοκρατία. Υπογράμμισε επίσης τη συνεισφορά του Δικαστηρίου της ΕΕ - με τον δικό του τρόπο - στην προαγωγή της ενοποίησης.
Ο κ. Παπαγιαννίδης είπε ότι το ερώτημα αν χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη δεν πρέπει καν να τίθεται υπό τις παρούσες συνθήκες διακυβερνητισμού και απουσίας κοινής εξωτερικής πολιτικής. Σημασία έχει πρωτίστως, είπε, προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της UPF Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, ο Σύμβουλος Τύπου και Επικοινωνίας της Γαλλικής Πρεσβείας Τριστάν Ντιφέ, ο ακαδημαϊκός Θόδωρος Φορτσάκης ως πρόεδρος των φορέων γαλλοφωνίας στην Ελλάδα και η πρώην πρόεδρος του ελληνικού τμήματος UPF Ειρήνη Νικολοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η UPF είναι ένα δίκτυο γαλλόφωνων δημοσιογράφων και ΜΜΕ με εθνικά τμήματα σε 50 χώρες, το οποίο συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.
Στις αρχές του 2019 αναβίωσε το Ελληνικό Τμήμα και η εκδήλωση για τις ευρωεκλογές είναι η πρώτη της νέας φάσης.