Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Το πολυβολείο Π8 στην Αφύλαχτη Διάβαση

Λεπτομέρεια από οχυρό στο Μπέλες (Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτρίδης)
Άγνωστες ιστορίες από την επέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα

Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα και η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00 από το Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με επίκεντρο το πολυβολείο Π8 και όσα διαδραματίστηκαν.. στη μεθοριακή γραμμή Μπέλες την άνοιξη του 1941. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί και από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στις 13:00.
Το πολυβολείο Π8 ήταν μέρος της γραμμής των εννέα μεμονωμένων σκυρόδετων πολυβολείων, από το Ρουπέσκο (Ποποτλίβιτσα) μέχρι τη θέση «Τριεθνές» (Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας) στο Μπέλες, πάνω από την Καστανούσα. Τα πολυβολεία Π8 και Π7 κάλυπταν την τοποθεσία της Ομορφοπλαγιάς πάνω από το χωριό Άνω Πορόια των Σερρών. Θρυλική μορφή του πολυβολείου Π8 ο λοχίας Δημήτρης Ίτσιος, ο οποίος πολέμησε μέχρις εσχάτων και τελικώς εκτελέστηκε από τους Ναζί. Για τον λοχία του πολυβολείου μιλά στην «Αφύλαχτη Διάβαση» ο γιος του Αναστάσιος Ίτσιος.
Κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ έρχεται στο φως η πρώτη κατάρριψη γερμανικού αεροσκάφους της Ντόιτσε Λούφτβαφε στην Ελλάδα μέσα από την αφήγηση του 88άχρονου αυτόπτη μάρτυρα Μιχάλη Τσαρτσίδη, ενώ παρουσιάζεται και ένα εξαιρετικά σημαντικό τεκμήριο με την άποψη του Γερμανού διοικητή της ναζιστικής 125ης Μεραρχίας για τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών του οχυρού Ρούπελ. To χρονικό της εισβολής των χιτλερικών στρατευμάτων στην Ελλάδα αφηγείται ο Ηλίας Κοτρίδης, απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, συγγραφέας και ερευνητής.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Σερρών με ηχολήπτη τον Στράτο Φούντα.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Κασάπης, Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8 !
Info
Σάββατο 16 Μαΐου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το πολυβολείο Π8 - Άγνωστες ιστορίες από την επέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα»