Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Τζούλιαν Ασάνζ: η αλήθεια στο απόσπασμα της εξουσίας

του Γιάννη Αλμπάνη

Κάποτε ο Νόαμ Τσόμσκι είχε πει ότι πολιτική κρίση ξεσπάει όταν οι πολίτες μαθαίνουν κάτι που η κυβέρνησή τους δεν ήθελε να μάθουν. Είναι δηλαδή η στιγμή όπου οι «μικροί άνθρωποι» πληροφορούνται τι όντως πράττουν οι μεγάλοι. Η στιγμή όπου η αλήθεια βγαίνει στο φως.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ, εκ των ιδρυτών των Wikileaks, είναι ένας από..
τους ανθρώπους που πολλές φορές έχει προκαλέσει πολιτικές κρίσεις. Και το κατάφερε αυτό αποκαλύπτοντας την αλήθεια. Αλήθεια που εξόργιζε τους πολίτες κι εξέθετε ανεπανόρθωτα τις εξουσίες, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι παράπλευρες απώλειες

Τα Wikileaks και ο Ασάνζ προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση όταν δημοσίευσαν το 2010 ένα απόρρητο βίντεο του αμερικάνικου στρατού. Το βίντεο είναι από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη στις 12 Ιουλίου 2007. Οι πιλότοι του μαχητικού ελικοπτέρου Απάτσι περνάνε τις κάμερες δύο ρεπόρτερ του Reuters για όπλα και τους σκοτώνουν. Στη συνέχεια, οι αμερικάνικες δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον μιας οικογένειας που πήγε να μαζέψει τα πτώματα. Στο επεισόδιο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.
Την επιδρομή αυτή δεν θα τη μαθαίναμε ποτέ αν δεν την είχαν δημοσιοποιήσει τα Wikileaks και ο Ασάνζ. Η αποκάλυψη του βίντεο απέδειξε ότι οι αμερικάνικες επιθέσεις στο Ιράκ κάθε άλλο παρά στοχευμένες υπήρξαν (πώς θα μπορούσαν άλλωστε;), οι απώλειες μεταξύ των αμάχων ήταν πολύ συχνές και, κυρίως, ήταν πλήρης η ατιμωρησία των Αμερικανών στρατιωτών. Η σχετική στρατιωτική έρευνα δεν είχε οδηγήσει σε διώξεις.
Αντιθέτως αυτή που διώχτηκε ήταν η Τσέλσι Μάνινγκ (τότε γνωστή ως Μπράντλεϊ Έντουαρντ Μάνινγκ) που καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλακή για τη διαρροή 750.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών εγγράφων (μεταξύ των οποίων και το βίντεο της αεροπορικής επιδρομής) στα Wikileaks -αργότερα θα πάρει χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα. Δηλαδή τιμωρήθηκε η διαρροή, αλλά όχι οι φόνοι. Ο βασιλιάς ήταν γυμνός και ο Ασάνζ το είπε αυτό στον κόσμο.

Ο Ασάνζ στο στόχαστρο

Ο βασιλιάς όμως δεν συγχωρεί. Μετά τη διαρροή της Μάνινγκ ο Ασάνζ μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Το 2010 ξεκινάει η δίωξή του στη Σουηδία για βιασμό. Ο ίδιος θα καταφύγει στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 2012 θα παραμείνει έγκλειστος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ που του είχε δώσει άσυλο. Άσυλο που ανακάλεσε ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο. Σήμερα ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία «κατόπιν αιτήματος για έκδοση στις ΗΠΑ».

Σκοτεινή μέρα


Σε ένα tweet του ο Έντουαρτν Σνόουντεν (ο πρώην πράκτορας της NSA που αποκάλυψε το κολοσσιαίο παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπών των ΗΠΑ) έγραψε ότι η εικόνα των αστυνομικών και των πρακτόρων να βγάζουν σηκωτό τον Ασάνζ από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, θα συμπεριληφθεί στα βιβλία της Ιστορίας. «Είναι μια σκοτεινή μέρα για την ελευθερία του Τύπου», προσέθεσε ο Σνόουντεν.
Ο Σνόουντεν έχει δίκιο. Ο Ασάνζ οδηγήθηκε στο κελί και απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ γιατί είπε την αλήθεια στον κόσμο. Αποκάλυψε στους «μικρούς ανθρώπους» αυτό που οι «μεγάλοι» απέκρυπταν. Κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμερικανική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας το πόσο βρώμικοι ήταν οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κυβερνώντες ψεύδονται ασύστολα και ανερυθρίαστα.
Σήμερα όντως είναι μια σκοτεινή μέρα. Η αλήθεια οδηγείται στο απόσπασμα της εξουσίας.

- το κείμενο του Γιάννη Aλμπάνη είναι από το newpost.gr