Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Τι φταίει για την καθίζηση των εφημερίδων

Πριν από μία εικοσαετία, περίπου, οι απογευματινές εφημερίδες πωλούσαν καθημερινά 1,1 εκατ. φύλλα. Ο αντίστοιχος αριθμός στις ημέρες μας δεν ξεπερνά τις 50.000 με 60.000 φύλλα! Άρα, μιλάμε για μία καθίζηση, μια δραματική καθίζηση. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Παρατηρήθηκε σε όλον τον κόσμο, λόγω του ιδιωτικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, αρχικά, και..
λόγω του διαδικτύου, αργότερα. Ο έντυπος Τύπος άρχισε να χάνει σταδιακά κυκλοφορία.
(...)
 Η σκοτεινή πλευρά της δημοσιογραφίας συνέτεινε πάρα πολύ στην κατάρρευση των εντύπων ΜΜΕ, γιατί αυτό το οποίο παρατηρήθηκε κάποια στιγμή και στο εξωτερικό, έπαψε κάποια στιγμή. Εκεί οι εφημερίδες άρχισαν να παίζουν έναν διαφορετικό ρόλο, σε σχέση με το ρόλο τον οποίο διαδραμάτιζαν στο παρελθόν. Κάποτε ένας πολίτης είχε, εκτός από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τις εφημερίδες ως τη μοναδική πηγή για την πληροφόρησή του, την ενημέρωσή του. Δεν υπήρχαν άλλες δυνατότητες. Όταν εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο, ανάποδα χρονολογικά, φυσικά, οι εφημερίδες έπρεπε να αναλάβουν έναν διαφορετικό ρόλο. Με άλλα λόγια, ο πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί για την πρωτογενή είδηση από ένα τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων. Άρα η εφημερίδα έπρεπε να προσαρμοστεί σε αυτό, έπρεπε να διευρύνει την ειδησεογραφία, έπρεπε να αναλύσει την είδηση, έπρεπε να δώσει κάποια ερμηνεία, διαφορετικές εκτιμήσεις…

- απόσπασμα από τη συνέντευξη του δημοσιογράφου Γιάννη Παντελάκη στο athensvoice.gr με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο «Η Χαμένη Τιμή της Δημοσιογραφίας / 20 + 1 ιστορίες κιτρινισμού» από τις εκδόσεις Θεμέλιο