Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στη φυλακή o Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

                                                                                                                                                                                     AΠΕ-ΜΠΕ
Στη φυλακή οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου. Ο εισαγγελέας προφυλακίσεως και η ανακρίτρια διαφθοράς συμφώνησαν ότι έπρεπε να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι. Έπειτα από 16 ώρες απολογίας, ο πρώην υπουργός Άμυνας και Οικονομικών και η σύζυγος του πήραν το δρόμο για τις φυλακές,..
με τη Δικαιοσύνη να καταλογίζει στον Γ. Παπαντωνίου και τη σύζυγό του πως τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους, τους δόθηκαν ως δώρο για να προτιμήσει συγκεκριμένη εταιρεία για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του 2003, έναντι άλλων.
Το ίδιο είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2012 με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον πρώτο υπουργό που είχε οδηγηθεί στη φυλακή για διακίνηση μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά.

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου -διήρκησε 16 ώρες- στους δυο ανακριτές Διαφθοράς αλλά και της Στ. Κουράκου, για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.
Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Μάλιστα, οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι' αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.