Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Επικοινωνία και δημοσιογραφία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εφημερίδας El Pais μια γυναίκα ανέλαβε πριν λίγες ημέρες τα ηνία της. Πρόκειται για την Σολεδάδ Γκαγιέγο Ντίαθ, 67 ετών η οποία εργάζεται στην εφημερίδα σχεδόν από το 1976 που πρωτοεκδόθηκε. Η Σολεδάδ υπήρξε ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη αλλά και την Αργεντινή. Διαβάζω χρόνια τα άρθρα της. Πρόσφατα..
σε μία συνέντευξή της μιλούσε για το Διαδίκτυο και θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις της. Κυρίως για τους μη δημοσιογράφους:
«Στο Διαδίκτυο, υπάρχουν ελάχιστα νέα πράγματα. Υπάρχει πολύ απ αυτό που λέμε "δημοσιογραφία των πολιτών". Όμως αυτός ο τρόπος δημιουργεί μία τεράστια σύγχυση μεταξύ της "επικοινωνίας" και της "δημοσιογραφίας". Το διαδίκτυο επιτρέπει μία μαζική επικοινωνία σε εκατομμύρια ανθρώπους κι αυτό μου φαίνεται εξαιρετικό. Όμως αυτό δεν είναι δημοσιογραφία.
Η δημοσιογραφία απαιτεί ανάλυση, απαιτεί να δοθεί ένα πλαίσιο, το πορτραίτο μιας συγκεκριμένης στιγμής. Για να γίνει αυτό απαιτούνται κάποιοι επαγγελματικοί κανόνες όπως για παράδειγμα η διασταύρωση της πληροφορίας κ.α. τα οποία μπορεί να φαίνονται ανόητα αλλά δεν είναι καθόλου. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στη δημοσιογραφία και ιδιαίτερα σημαντικά για την ποιότητα μιας δημοκρατίας...»
Αυτά να σκέφτεστε κάθε φορά που διαβάζετε οτιδήποτε στο διαδίκτυο, το μοιράζεστε, το κυκλοφορείτε, το σχολιάζετε κλπ. Ελέγχετε ποτέ από πού και γιατί προέρχεται; Μην ξεχνάτε ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται άμεσα από αυτόν τον έλεγχο.

- από το fb της δημοσιογράφου Δώρας Μακρή