Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Κατά 20% «προδότες», «μειοδότες» και «ανθέλληνες»;

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας*
Αν αρχίσουμε να μετράμε «ανθέλληνες», «προδότες», «μειοδότες» και «πουλημένους», θα χάσουμε τον λογαριασμό. Για παράδειγμα, πρέπει να συναριθμηθεί στους μειοδότες ο Παύλος Μελάς, που, όπως γνωρίζουμε από τα γραπτά του, δημοσιευμένα από τη σύζυγό του πριν από πολλές δεκαετίες, αποκαλούσε μακεδονική την ακατονόμαστη γλώσσα; Θα καταγγελθεί σαν ανθέλληνας ο σλαβόφωνος..
οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κώττας, κι όχι επειδή ξεκίνησε την αντιτουρκική δράση του από κοινού με Βουλγάρους, αλλά επειδή πεθαίνοντας στην τουρκική αγχόνη, το 1905, φώναξε «Ντα ζίβι Γκρτσια» («Ζήτω η Ελλάδα»); Είπε δηλαδή τις ύστατες λέξεις του «στην ντοπιολαλιά», όπως γράφουν τα ελληνικά ιστορικά μυθιστορήματα που αναπλάθουν τον βίο του, μια ντοπιολαλιά που τις προάλλες τής δόθηκε το παρωνύμιο «κομιτατζίδικα» από ελληνικές εφημερίδες. Και ο Στράτης Μυριβήλης, με τους «Μακεντών ορτοντόξ» της «Ζωής εν τάφω», πουλημένος κι αυτός;
Για να προσγειωθούμε στο σήμερα, ποιος εθνικά απαξιωτικός χαρακτηρισμός (κομμένος στα εμποροραφεία της πατριδοκαπηλίας) αντιστοιχεί στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που πέρυσι, στις 11 Ιουλίου, έψεγε στη Βουλή τον κ. Βασίλη Λεβέντη, δεινό νεομακεδονομάχο, επειδή, σαν «νέος στην αίθουσα», «δεν θυμόταν ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes»; «Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας», συνέχιζε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και όπως επικυρώθηκε για άλλη μια φορά μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Βουκουρέστι».
Αυτή ήταν πράγματι η επίσημη ελληνική θέση, που βέβαια δεν την προσυπέγραφαν οι σωβινιστές και όσοι σταδιοδρόμησαν σαν σαρισοφόροι, παρότι όταν υπούργευαν «τα είχαν κάνει μούσκεμα», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα κι αν ορισμένοι ισχυριστούν, βασιζόμενοι στον ιδεοληπτικό μαξιμαλισμό τους, ότι η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ δεν «ενσωματώνει πάνω από το 80% των πάγιων ελληνικών θέσεων», όπως έγραφε χθες στην «Κ» ο συνταγματολόγος Ν.Κ. Αλιβιζάτος, αλλά κάτι λιγότερο, σίγουρα καμία άλλη χώρα δεν άλλαξε την επίσημη ονομασία της, καθώς και το Σύνταγμά της, κατ’ απαίτηση των γειτόνων της, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί πόλεμος και ήττα της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε για τους προδοτολόγους.

* το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή