Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το τζάμπα υποδουλώνει την δημοσιογραφία

Επισημάνσεις από τον Σταύρο Λυγερό για το μέλλον(;) των μίντια

"Το τζάμπα υποδουλώνει την δημοσιογραφία" γράφει ο Σταύρος Λυγερός στο σάιτ slpress.gr αναφέροντας πως στην Ελλάδα της κρίσηςη ανάγκη για πραγματική δημοσιογραφία έχει αποκτήσει ζωτική σημασία..
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας αφού επισημαίνει πως τα μίντια έγιναν θεραπαινίδες της ολιγαρχίας του χρήματος, αναφέρει πως δεν έχει σημασία η μορφή.. της δημοσιογραφίας, δηλαδή αν θα είναι μέσω εφημερίδων, ραδιοσταθμών, τηλεοπτικών καναλιών ή μέσω ιστοτόπων στο Διαδίκτυο. Το ζητούμενο, τονίζει, είναι η ποιότητα και η ποιότητα δεν εξασφαλίζεται τζάμπα... Επ΄αυτού, και αναφερόμενος στο σάιτ που φέρει το όνομά του, ο Σταύρος Λυγερός γράφει:
(...)  Στην προσπάθειά του να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις, το SLpress.gr ζήτησε από τους αναγνώστες του να το ενισχύσουν οικονομικά. Τα αποτελέσματα ήταν από πενιχρά μέχρι ανύπαρκτα. Η δημοσιογραφική παραγωγή είναι ένα προϊόν. Κάποιοι εργάζονται για να προκύψει αυτό που ο αναγνώστης επιλέξει να διαβάσει. Κι αυτοί πρέπει να πληρωθούν. Όποιος έχει την απαίτηση ή απλώς έχει εθισθεί να βρίσκει τα πάντα τζάμπα στο Διαδίκτυο εκ των πραγμάτων υπονομεύει την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας.
(...)
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θα υπάρξει μία δημοσιογραφία, η οποία να εκφράσει την κοινωνία. Η πείρα του παρελθόντος δείχνει ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Η αναδιάταξη των αρχουσών ελίτ θα επιφέρει και μία αναδιάταξη στην κατεστημένη δημοσιογραφία. Αυτοί που έχουν τα χρήματα, όμως, μπορούν εύκολα να μεταλλάξουν παραδοσιακά Μίντια ή ακόμα και να δημιουργήσουν νέα. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος.
Είναι τα κατεστημένα Μίντια στην Ελλάδα που διεκπεραίωσαν τη θεραπεία-σοκ στο ιδεολογικό επίπεδο. Λειτούργησαν ως μηχανισμός για την επιβολή των εκβιαστικών διλημμάτων στην κοινωνία. Μετέτρεψαν ζωτικής σημασίας πολιτικά ζητήματα σε αναμφισβήτητο μονόδρομο, σβήνοντας κάθε δυνατότητα εναλλακτικής λύσης στο επικοινωνιακό επίπεδο. Το κατάφεραν με όπλο την καλλιέργεια του φόβου. Λειτούργησαν ως διαχειριστές του φόβου. Η συνταγή, βεβαίως, δεν είναι δική τους. Έχει έρθει ντελίβερι.
Στην πραγματικότητα, συνεχίζουν με άλλη μορφή μία θλιβερή παράδοση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Μίντια ως σύνολα, αλλά και μία σημαντική μερίδα δημοσιογράφων έπαιξαν επικερδώς ρόλο μεσάζοντα σε χρυσοφόρα παιχνίδια διαπλοκής. Από οικονομικής απόψεως λειτούργησαν σαν παράσιτα και από θεσμικής ως υπονομευτές του Κράτους Δικαίου και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας.(...)
 - διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Σταύρου Λυγερού στο slpress