Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Οι εφημερίδες θα επιζήσουν αν ομορφύνουν!

«Οι εφημερίδες δεν θα εξαφανιστούν. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ομορφύνουν. Ότι θα προσφέρουν κίνητρα και ιδέες». Είναι παρήγορο να ακούει κανείς αυτήν την πρόβλεψη από την Κάθριν Βάινερ, τη διευθύντρια της εφημερίδας που για λόγους επιβίωσης κυκλοφορεί από προχθές σε σχήμα ταμπλόιντ (δείτε ΕΔΩ).
Εντάξει, ο Guardian δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και μια εφημερίδα – σύμβολο της Αριστεράς που.. τιμά τη δημοσιογραφία με την ποιότητά της. Η Βάινερ ανέλαβε πριν από τρία χρόνια τα ηνία της. Και όπως λέει, δεν την έχει εγκαταλείψει η πεποίθηση ότι ο Τύπος έχει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει απέναντι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Το σύνθημα του Guardian είναι πλέον «μικρό μέγεθος, μεγάλες ιδέες». Μα τι σημαίνει; «Ότι εξοικονομώντας από το χαρτί θα εξασφαλίσουμε πόρους για να επενδύσουμε στην καλή δημοσιογραφία. Οι σελίδες μας έγιναν μικρότερες, αλλά όχι φτωχότερες. Η φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας περισσότερα σε σχέση με πριν».
Το μείγμα του Guardian είναι πλέον ένα τμήμα με τις ειδήσεις, ένα με τις γνώμες και ένα αφιερωμένο στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Η έμφαση, όμως, θα δίνεται πάντα στο ρεπορτάζ. Αλλά μπορεί να επιβιώσει το χαρτί την εποχή της ψηφιακής επανάστασης; «Εάν δεν το πιστεύαμε, δεν θα επενδύαμε δυνάμεις και χρόνο για να περάσουμε στο ταμπλόιντ. Σήμερα το χαρτί είναι μέρος ενός πακέτου. Το πρωί, στο τρένο, ο αναγνώστης διαβάζει τα νέα στο κινητό. Στο γραφείο διαβάζει στον υπολογιστή. Αλλά το βράδυ και το σαββατοκύριακο μπορεί να θελήσει την επαφή με το χαρτί. Αρκεί το χαρτί να γίνει ελκυστικό. Να τον πείσει ότι είναι κάτι που αξίζει να κρατήσει, ότι είναι σχεδόν συλλεκτικό».
Αυτό δεν θέλει η καλή δημοσιογραφία; Πίστη.

πηγή: La Repubblica / protagon