ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τι ζήτησαν οι καναλάρχες και τα απέρριψε ο Ν. Παππάς

Συναντήσεις με όλους τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ για «μετάβαση στη βιωσιμότητα»

Το δημόσιο θα βγει ωφελημένο και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα εξισορροπήσουν τη νέα επιβάρυνση για τη στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στη Βουλή καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου διαφήμισης στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο Νίκος Παππάς αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τις ιδιοκτησίες των καναλιών,.. είχαν κατατεθεί εκ μέρους τους πολλά αιτήματα. Μεταξύ αυτών, ήταν:
  • να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις
  • να χρεώνονται οι δορυφορικές πλατφόρμες 3 ευρώ ανά συνδρομητή, γύρω στα 36 εκατομμύρια το χρόνο δηλαδή, τα οποία να αποδίδονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς
  • να καταργηθεί η εισφορά για τον κινηματογράφο
  • να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός των εργαζομένων
  • να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων
  • να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης. 
«Αυτά δεν μπορούσαν, δεν έπρεπε και δεν θα γίνουν αποδεκτά», είπε ο Νίκος Παππάς.
 
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ανοίγει ευρύτατος διάλογος για την εξισορρόπηση των βαρών για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θα είναι επίσης υπόχρεα της νέας επιβάρυνσης που έχει θεσπιστεί. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα ζητήματα. Γι΄αυτό τις επόμενες εβδομάδες, θα ανοίξουμε συστηματικό και συμπαγή, διαυγή και ανοιχτό διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πέραν των τηλεοπτικών σταθμών. Γνωρίζουμε ότι ο χώρος του Τύπου περνάει δυσκολίες και θα αναζητήσουμε ποια άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε η στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων να μην σκοντάφτει πάνω στις υπαρκτές δυσκολίες των μέσων ενημέρωσης» ανέφερε ο Ν. Παππάς.  Αποκάλυψε μάλιστα ότι το υπουργείο έχει κωδικοποιήσει τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες χώρες, και επεξεργάζεται το πώς θα μπορούσαν αυτά να λειτουργήσουν σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και να υπάρξουν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη βιωσιμότητα.