Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

To colpo grosso του Φώτη Μπόμπολα με την αίτηση πτώχευσης του Έθνους

Χωρίς αποτέλεσμα επαναλήφθηκε χθες (6/9) ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Πήγασου, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση πτώχευσης που έχουν καταθέσει οι Εκδόσεις Έθνος θυγατρική του ομίλου Πήγασου ενώ «παραδόξως» άλλες εταιρίες του ομίλου δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η διοίκηση της εταιρίας από την οποία βεβαίως αποχώρησε ο κ. Φώτης Μπόμπολας και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο 78χρονος Ευάγγελος Παπαδόπουλος ο οποίος έσπευσε να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης στις 21 Ιουλίου 2017, λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια πλειστηριασμού της εταιρίας..
Ταυτόχρονα στο επίμαχο διάστημα γίνονταν σωρεία απολύσεων εργαζομένων στην Εφημερίδα Έθνος φυσικά χωρίς αποζημίωση ενώ η πτώχευση της εταιρίας βάζει τα ταφόπλακα σε τυχόν διεκδικήσεις.
Νομικοί κύκλοι μιλώντας στο bankingnews.gr επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη στρατηγική των απολύσεων πριν την πτώχευση θεωρητικά δείχνει αθώα αλλά την ίδια στιγμή αποκλείει τους εργαζόμενους που απολύθηκαν να διεκδικήσουν δικαστικά την πρόσληψή τους από τον όμιλο Σαββίδη στον οποίο πέρασαν οι τίτλοι τους Έθνους και Ημερησίας.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για μια ενέργεια που «καθαρίζει» το τοπίο εν όψει της επανέκδοσης των εφημερίδων υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενεργό ρόλο στην επανέκδοση των εφημερίδων υπό τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη έχει ο κ. Δημήτρης Μάρης φερόμενος ως εταίρος της οικογένειας Φώτη Μπόμπολα στην εταιρία ηλεκτρονικού τζόγου Stoiximan.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι ενώ ο κ. Φ Μπόμπολας εμφανίζεται να έχει βγει εκτός εκδοτικού παιχνιδιού, αυτό μπορεί να αποδειχτεί από την πορεία των πραγμάτων ότι δεν ισχύει.
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του Έθνους εντάσσεται σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία και η συμμετοχή στο πρακτορείο "Ευρώπη" το οποίο κατ' ουσίαν έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
Η συμμετοχή αυτή ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες οριστικής κατάρρευσης του πρακτορείου καθώς η συμμετοχή θα περάσει στα χέρια του συνδίκου πτώχευσης και δεν αναμένεται να ρευστοποιηθεί πριν την παρέλευση έτους.
Σε κάθε περίπτωση η πτώχευση της εταιρίας, η οποία στερείται ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων επιφέρει ζημία στις τράπεζες άνω των 40 εκατ. ευρώ αλλά και δεν δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν οφειλόμενα από μισθούς και αποζημιώσεις λόγω ουσιαστικής έλλειψης πτωχευτικής περιουσίας.
Θεωρητικά βέβαια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους από δεδουλευμένα στον σύνδικο.
Εκείνος θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας, όσες δεν καταγγέλθηκαν, ώστε με αυτή την καταγγελία οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ότι προβλέπει ο νόμος για αυτές τις περιπτώσεις. 
Έχουν φυσικά και το δικαίωμα να υποβάλουν μηνύσεις εναντίον των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, καθώς στο ποινικό σκέλος, την ευθύνη φέρουν πάντα οι νόμιμοι εκπρόσωποι.
Μόνο που στην περίπτωση του Έθνους δεν θα έχουν απέναντί τους τον κ. Φώτη Μπόμπολα αλλά τον 78χρονο κ. Παπαδόπουλο που διόρισε η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, δηλαδή η Πήγασος εκδοτική που ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια Μπόμπολα.
Και φυσικά οι υποσχέσεις Μπόμπολα για καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό μένουν απλά υποσχέσεις.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
πηγή:bankingnews.gr