Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

«Εργασιακή ανασφάλεια στα Μέσα του Μαρινάκη»

Η "Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ" κάνει απολογισμό για τον «νέο» ΔΟΛ

Με απολύσεις, μειώσεις μισθών και τα σωματεία/ενώσεις των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ να τηρούν εκκωφαντική σιωπή «υποδέχθηκαν» οι εργαζόμενοι στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη τη «νέα εποχή».
Από αυτή τη «νέα εποχή» στον ΔΟΛ το μόνο που αναμενόμενα έλειψε ήταν ο αέρας ανανέωσης. Έτσι λοιπόν σε έναν κλάδο που συνολικά επικρατεί η εργασιακη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, το αφεντικό άλλαξε, αλλά η συνταγή παρέμεινε η ίδια. Παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις των αφεντικών και των..
υποτακτικών τους (βλ. άρθρο/λογίδριο Μαρινάκη), το μόνο που σημαίνουν είναι απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση εργασίας.
Μεταξύ άλλων, το «καλωσόρισμα» στον ΔΟΛ είχε απολύσεις 17 δημοσιογράφων και απολύσεις όλων των διοικητικών υπαλλήλων στον Οργανισμό. Παράλληλα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των απολύσεων για τεχνικούς και εργαζόμενους στο ατελιέ, όπου έγιναν μειώσεις από 30% ως 60% στα νέα μισθολόγια, με τους εργαζόμενους στη ροή των ψηφιακών εκδόσεων να βλέπουν επίσης μείωση στους μισθούς τους.
Ήσσονος σημασίας είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή καμία κινητοποίηση, ούτε έστω μια αράδα ανακοίνωσης από τα «Σωματεία»/Ενώσεις. Αυτό, τη στιγμή που η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ανήκει στο δυναμικό του ΔΟΛ και γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί. Βέβαια, η σιωπή αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη, όχι γιατί οι καρεκλοκένταυροι της ΕΣΗΕΑ βρίσκονται σε θερινή ραστώνη, αλλά γιατί ποτέ δεν έχουν υπερασπιστεί τους εργαζομένους του χώρου, τις εργατικές κατακτήσεις και τις συλλογικές μορφές αγώνα.
Πάντως, συνολικά στο μέτωπο των μέσων του νέου μιντιάρχη, Βαγγέλη Μαρινάκη, η εργασιακή ανασφάλεια φαίνεται ότι είναι ο κανόνας. Ειδικότερα, στα «Παραπολιτικά» οι εργαζόμενοι είναι πίσω στη μισθοδοσία περίπου 3-4 μήνες. Την ίδια στιγμή, στην «Ελευθερία του Τύπου» έγιναν μειώσεις μισθών και απολύσεις, με την πρόφαση ότι το φύλλο θα μετατραπεί σε κυριακάτικο -δίχως κάτι τέτοιο να έχει συμβεί, καθώς κυκλοφορεί ως καθημερινό/πρωινό φύλλο".
Όπως φαίνεται, η αναδιάρθρωση στον ΔΟΛ, όπως συμβαίνει γενικότερα στα ΜΜΕ βρίσκει τους εργαζόμενους για ακόμη μια φορά σε θέση άμυνας. «Προβλέπουμε με αισιοδοξία στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει σύντομα για το μακρύ ταξίδι στο μέλλον», ανέφερε το πρωτοσέλιδο του Βήματος και των Νέων στην έντυπη έκδοση και στην ιντερνετική αντίστοιχα. Επειδή, όμως, αυτό το μέλλον προβλέπεται ζοφερό, η συναδελφική οργάνωση και στήριξη είναι ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικηθεί ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ και όχι μόνο.

Να σπάσουμε το φόβο και την ηττοπάθεια, να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.

Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων & φοιτητών στα ΜΜΕ (katalipsiesiea)