Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

To ΕΣΡ υπό το... βάρος των βαρόνων

Ξαναφουντώνει η κόντρα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς σήμερα η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας δίνει συνέντευξη Τύπου για το θέμα, αλλά από νωρίς, αν δεν έχουν προκύψει άλλα ζητήματα, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να παρευρίσκονται τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες: Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Κοντομηνάς και Κυριακού.
Οι ίδιοι ζήτησαν ακρόαση από την ανεξάρτητη Αρχή η οποία έκανε αποδεκτό το αίτημά τους και φαίνεται ότι άφησαν ανοικτό να παρευρεθούν αυτοπροσώπως και όχι μέσω εκπροσώπων ή νομικών αντιπροσώπων τους. Ουσιαστικά πρόκειται για τους βαρόνους της μικρής μας οθόνης, αφού στην κατοχή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.. βρίσκονται τα έξι από τα οκτώ σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας: MEGA, STAR, ΣΚΑΪ, ALPHA, ΑΝΤ-1 και ΜΕΚΕΔΟΝΙΑ TV.

Το ΕΣΡ αναμένεται να εκδώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις επτά άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα.

Κάτι στο οποίο δεν προχώρησε χθες αναμένοντας και τη σημερινή συνάντηση με τους προαναφερόμενους κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα όσα θα... ζητήσουν, θα... προτείνουν οι τέσσερις μεγαλοκαναλάρχες οι οποίοι σαφέστατα είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο «παιχνίδι» της τηλεόρασης και την επόμενη μέρα της αδειοδότησης.

Τόσο η ΕΙΤΗΣΕΕ όσο και η Digea έχουν προτείνει να μη γίνει τώρα η αδειοδότηση, να προηγηθεί ενημέρωση από την πολιτεία για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 που αυξάνει τη χωρητικότητα του φάσματος, το 2020 ή το αργότερο το 2022 οπότε πρέπει να αποδοθεί και το επόμενο ψηφιακό μέρισμα που θα απομειώσει το φάσμα για την τηλεόραση.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ζητήσει επίσης το ΕΣΡ να δίνει άδειες με απλή αίτηση των ενδιαφερόμενων και καταγραφή σε σχετικό μητρώο, ενώ πρότεινε την καταβολή ενός ουσιαστικά μικρού ποσού από κάθε κανάλι που συνολικά θα αποτελούν τον προϋπολογισμό του ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ φαίνεται να κατευθύνεται σε διαφορετική κατεύθυνση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προτείνει το κατώτατο τίμημα για κάθε άδεια 10ετούς διάρκειας να φθάνει τα 35 με 37 εκατ. ευρώ.

Κάτι που σημαίνει ότι συνολικά και από τα επτά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα συγκεντρωθούν 245 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή είχαν δώσει οι τέσσερις υπερθεματιστές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Μια δημοπρασία που, πρώτη φορά επί σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, ολοκληρώθηκε αλλά ακυρώθηκε από το ΣτΕ, αφού χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική η διάταξη που μετέφερε στον υπουργό Επικρατείας (τότε) αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την πρώτη φορά εφαρμογής του λεγόμενου νόμου Παππά για την αδειοδότηση (Ν.4339/2015).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτή την τακτική θα ακολουθήσει το ΕΣΡ αν βρεθούν μόνο επτά διεκδικητές για τις ισάριθμες άδειες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχει ορίσει κατώτατο κατώφλι για την εκκίνηση της δημοπρασίας.

Σωτήρης Μανιάτης (EfSyn.gr)