
Μάλιστα η εμπορευματοποίηση της αξιοπιστίας που συνδέεται με το δημοσιογραφικό επάγγελμα γίνεται πλέον χωρίς την παραμικρή αναστολή.
Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ δεν είναι συμβατή με αυτή την συμπεριφορά, που ευτελίζει την δημοσιογραφία...
Συνεπώς, όταν κάποιος θέλει να ενταχθεί ή να παραμείνει στην ΕΣΗΕΑ, αναλαμβάνει και την υποχρέωση να σέβεται και να τηρεί τους κανόνες που διέπουν τα μέλη της, όπως η διάταξη του Κώδικα Δεοντολογίας που απαγορεύει απόλυτα τη διαφήμιση.
Oλα τα παραπάνω (απολύτως σωστά) ειπώθηκαν σε συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ όπου αποφασίστηκε η άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης κατά της δημοσιογράφου Εύης Φραγκάκη επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση του προϊόντος “Melatonin SM – SM Pharmaceuticals”, κατά της αϋπνίας.
Κληθείσα σε απολογία, η εγκαλούμενη Εύη Φραγκάκη, απέστειλε προς το ΠΠΣ απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων, υποστήριξε:
«...Η πρόταση για την τηλεοπτική διαφήμιση του συγκεκριμένου προϊόντος με βρήκε σε μια χρονική στιγμή, που βρισκόμουν ήδη εκτός εργασίας 17 μήνες, με συνέπεια η έλλειψη εισοδήματος σε μια δύσκολη για εμένα οικονομικά περίοδο και, μάλιστα, ως χωρισμένη μητέρα, να αποτελεί μονόδρομο ως επιλογή. Αντιλαμβάνομαι ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν σύμφωνη με τις αρχές μου ως δημοσιογράφου, πολλώ μάλλον δε, με τις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, όμως μετά λύπης μου λέω ότι στάθηκε αναπόφευκτη η συμπεριφορά μου απέναντι στον φορέα μας, για αντικειμενικούς λόγους επιβίωσης.Τελικά με ψήφους 4 έναντι 1 το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ επέβαλε στην Ευη Φραγκάκη την ποινή της ανάκλησης στην τάξη...
Δε θα το επέλεγα, αν είχα επαγγελματική σταθερότητα, και παρόλο που παραμένω εκτός εργασίας τα τελευταία 2 χρόνια, δεν προτίθεμαι να επαναλάβω κάτι αντίστοιχο.
…Ζητώ την κατανόησή σας στην αντιμετώπισή μου ως μέλους της Ένωσης Συντακτών…».