Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Φωνάζει στον Ιβάν για να ακούν οι... δικοί του

Γράφει η Αλίκη Μάτση (ΕφΣυν)


«Το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός κι όχι οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες», έλεγε η προχθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ., απάντηση στη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη (στο «Πρώτο Θέμα»), στην οποία δήλωνε μεταξύ άλλων ότι θα ψήφιζε τον Αλέξη Τσίπρα εξισώνοντάς τον με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ανακοίνωση εξελήφθη αποκλειστικά ως απάντηση στον Ελληνορώσο επιχειρηματία, για τα... μάτια του οποίου «σφάχτηκαν» Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή την τροπολογία για τα χρέη της ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων του κ. Σαββίδη.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ηταν και ένα μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.»,..

  στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. Τι έχει συμβεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες;
Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή ως γνωστόν από κυβερνητικό βουλευτή κι έγινε αμέσως αποδεκτή από την κυβέρνηση. Κι ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας έπνεε μένεα κατά της κυβέρνησης, λέγοντας από την αρχή πως είναι «φωτογραφική» η τροπολογία, κι ενώ η Ν.Δ., όταν αποκαλύφθηκε στη συζήτηση της Παρασκευής το όνομα του Ιβάν Σαββίδη από τον «μαρτυριάρη» συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, μιλούσε για τη δημιουργία της νέας διαπλοκής, οι προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να την ψηφίσουν.

Οι λόγοι, προφανείς.
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα (ΣΕΚΑΠ, ΠΑΟΚ, λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.λπ.) και συνήθως πολιτικοί και επιχειρηματίες, σε κάθε περιοχή, πάνε χέρι χέρι. Ιδιαίτερα όταν κανείς στη Ν.Δ. δεν αποκλείει να έχουμε πρόωρες εκλογές το 2018, οι καλές σχέσεις είναι περίπου... απαραίτητες και η καταψήφιση της τροπολογίας κάθε άλλο παρά βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι πληροφορίες θέλουν δυσαρεστημένο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και συνυποψήφιο για την προεδρία της Ν.Δ. με τον Κυρ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος λέγεται μάλιστα ότι «ενίσχυσε» τον νυν πρόεδρο του κόμματος στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Το μήνυμα είχε φτάσει από νωρίς και στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, είναι η αλήθεια, έψαξε να βρει τη μέση οδό. Επιχείρησε να πείσει τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, να αποσύρει την τροπολογία η κυβέρνηση και να την επανακαταθέσει συνοδευόμενη από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού έχει ούτως ή άλλως οικονομικό κόστος. Δεν το κατάφερε κι έτσι η Ν.Δ. την καταψήφισε στην ονομαστική ψηφοφορία.

Απουσίαζαν
Δεν είναι όμως καθόλου τυχαίος ο μεγάλος αριθμός των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βόρεια Ελλάδα που απουσίαζαν κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Και είναι αρκετοί εκείνοι εξ αυτών που υπενθυμίζουν πως ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον κ. Σαββίδη να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ.
Διατείνονται μάλιστα ότι αν επιθυμούμε επενδύσεις -και η Ν.Δ. επιθυμεί- δεν θα πρέπει να φορτώνονται προηγούμενα χρέη επιχειρήσεων στους επενδυτές, λειτουργώντας αποτρεπτικά. Εφόσον, λένε, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αντιλαμβάνεται αυτό και καθότι ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ρύθμιση θα αφορά και μελλοντικές επενδύσεις, θα έπρεπε η Ν.Δ. να τηρήσει διαφορετική στάση.
Μετά όμως τη συνέντευξη Σαββίδη που επιτίθεται σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την απάντηση της Ν.Δ., κάθε κατεργάρης έχει κάτσει, προς το παρόν, στον πάγκο του.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ALPHA

Απαγορεύονται οι διαφωνίες, αν και...
Σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές του κόμματός του ότι δεν θα δεχτεί διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή απέστειλε μέσω της συνέντευξης του (στην τηλεόραση του Alpha) ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του «να μαλώνει» με κανέναν.
Οσο για τη μίνι ανταρσία που εκδηλώθηκε, με την απουσία πολλών βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα στην ψηφοφορία για την τροπολογία της ΣΕΚΑΠ, τους δικαιολόγησε λέγοντας πως, χωρίς να τους το ζητήσει το κόμμα, απέστειλαν επιστολικές ψήφους.
Παρέλειψε όμως να διευκρινίσει ότι οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται μόνο σε περίπτωση που ο απών λείπει σε αποστολή της Βουλής. Και κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε εν προκειμένω...