Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

SOS: Μόσχα καλεί…Πεντάγωνο

Μερικές σκέψεις για τη Βίλα Ζωγράφου

Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος*

Πριν από λίγες ημέρες συνέβη ένα απαράδεκτο, κατά την ταπεινή μου άποψη, γεγονός. Η Δήμαρχος Ζωγράφου, κυρία Τίνα Καφατσάκη, καταξιωμένη οικονομολόγος, ενταγμένη στην Αριστερά από τα μαθητικά της χρόνια - κατά δήλωσή της - και μέλος του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α προέβη σε μια άδικη πράξη κατά των δημοτών της που δεν δικαιολογείται από το πολιτικό της παρελθόν και παρόν .
Η κυρία Καφατσάκη, ως γνωστόν, κάλεσε μονάδα των ΥΜΕΤ, γνωστών παλαιότερα και ως ΜΑΤ, να εκκενώσει και στη συνέχεια να αποκλείσει με λουκέτα και αλυσίδες τον υπαίθριο χώρο πέριξ της βίλας Ζωγράφου, με την αιτιολογία ότι γινόταν κατάληψη από κάποιους στο συγκεκριμένο ακίνητο.
Να υπενθυμίσω ότι το ακίνητο και ο περιβάλλοντας χώρος είχαν αγορασθεί από τους κατόχους του έναντι 19.500.000 ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.. Δήμου Ζωγράφου, με όρο να μην απαλλοτριωθεί ή δομηθεί αλλά να αξιοποιηθεί και να είναι κοινόχρηστος
και ανοιχτός σε όλους τους δημότες. Να μπορούν δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν εκεί πρόσβαση.
Προσωπικά, ήρθα σε επαφή με τον χώρο αυτό πριν διόμιση χρόνια, περί τα τέλη του 2014 όταν μετά από παραίνεση γείτονα, δημότη, τον επισκέφθηκα με τον σκύλο μου για βόλτα. Ηταν πολύ ευχάριστη η έκπληξη όταν διαπίστωσα ότι και άλλοι Ζωγραφιώτες επισκέπτονται τον ίδιο χώρο με τα σκυλάκια τους.
Ακόμη, με μεγάλη μου χαρά είδα ότι υπήρχε και μια άψογη οργάνωση. Οι πολίτες με δικά τους έξοδα τοποθετούσαν δυο σακκούλες αποριμμάτων για τα μπουκάλια νερών, αναψυκτικών, τα χάρτινα ποτηράκια των καφέδων αλλά και των ακαθαρσιών των σκύλων. Κάθε βράδυ, οι τελευταίοι που έφευγαν από το χώρο τοποθετούσαν τις σακούλες σε κάδο αποριμμάτων.
Πάντα ο χώρος ήταν καθαρός. Ακόμη, κάποιοι πιό μερακλήδες και τεχνίτες, χρησιμοποιώντας παλιές παλέτες έφιαξαν ξύλινο καθίσματα, πάγκους και ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι για να μην στεκόμαστε όρθιοι.
Πολλές φορές, όταν είχε ήλιο, καθόμασταν και στο περιστύλιο της βίλας, στη σκιά.
Κάποια στιγμή, έμαθα τυχαία, ότι κάποιοι δημότες στον χώρο αυτό έχουν φτιάξει συλλογική κουζίνα και προσφέρουν φαγητό σε αναξιοπαθούντες. Ακόμη είδα ότι οργάνωναν και κάτι βραδιές με μουσική, συζητήσεις, προβολές δωρεάν ταινιών κλπ. Τότε ανακάλυψα και την ύπαρξη του “στεκιού της Βίλας Ζωγράφου”.
Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τους φερόμενους από τον Δήμο και τις αρχές ως καταληψίες, αλλά μπορώ να πώ ότι κατάφεραν σε λίγο χρονικό διάστημα να “σουλουπώσουν” το χώρο που πριν, όπως μου έλεγαν φίλοι και γείτονες, ήταν ένας συνδυασμός ζούγκλας και σκουπιδότοπου.
Προφανώς να συνέβαλε και ο Δήμος σε αυτό. Για πολλούς μήνες ο χώρος αυτός έγινε ένα από τα αγαπημένα στέκια για όσους έχουν υιοθετημένα σκυλιά και όχι μόνον.

Προσωπικά είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις κτιρίων και χώρων. Ομως στην περίπτωση της βίλλας δεν γνωρίζω αν μπορούμε να μιλήσουμε για κατάληψη, καθώς τόσο ο περιβάλλοντας χώρος όσο και η ιδια η βίλλα ήταν ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες - δημότες.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη του στεκιού μας πρόσφεραν καφεδάκι για να μην τρέχουμε να πληρώνουμε 3 και 4 ευρώ στις καφετέριες της πλατείας Αλεξανδρή, πιό γνωστής ως πλατεία Γαρδένια. Είχαν μεριμνήσει ακόμη και για νερό, για να πίνουν τα σκυλάκια αλλά και άλλα ζωντανά του πάρκου.
Δεν μπορώ, λοιπόν, να καταλάβω από που έβγαλε η κυρία Δήμαρχος το συμπέρασμα ότι στον συγκεκριμένο χώρο σημειώνονται αξιόποινες πράξεις που χρήζουν την επέμβαση όχι της Αστυνομίας, αλλά των ΥΜΕΤ ή ΜΑΤ για επτά ή δέκα άτομα τα οποία εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε δημόσιο χώρο.
Να προσθέσω ότι όλη αυτή η επιχείρηση έγινε αστραπιαία , χωρίς να ειδοποιηθούν οι δημότες έστω και με μια τοιχοκολλημένη ανακοίνωση.
Ας μας εξηγήσει, λοιπόν, η κυρία Δήμαρχος με ποιά κατηγορία συνελήφθησαν οι συγκεκριμένοι δημότες;
  • Αν βρισκόμουν την ίδια ώρα και εγώ στον συγκεκριμένο χώρο βόλτα με τον σκύλο μου, ή μόνος μου, θα είχα συλληφθεί; Αν ναι, με ποιά κατηγορία;
  • Από πότε απαγορεύεται σε πολίτες να πραγματοποιούν καλλιτεχνικές ή άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες μη κερδοσκοπικές, σε δημόσιο χώρο, χωρίς , φυσικά, να ενοχλούν;
Επισκέφθηκα ο ίδιος τον συγκεκριμένο χώρο για “αυτοψία”, μετά την βίαιη εκκένωσή του και το παράνομο και αντισυνταγματικό κατά την άποψή μου, σφράγισμά του. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε την έκληξή μου όταν πίσω από την κλειδωμένη και ασφαλισμένη με λουκέτο και αλυσίδα πόρτα είδα δυο άνδρες των ΥΜΕΤ με πληρη εξάρτυση και οπλισμό.
Οταν τους ρώτησα, μου απάντησαν ευγενέστατα, οφείλω να ομολογήσω, ότι κατόπιν εντολής της
υπηρεσίας τους ο χώρος θα παραμείνει σφραγισμένος και φρουρούμενος ως την Κυριακή 19 Μαρτίου. Μπορεί και παραπάνω, πρόσθεσαν. Οταν τους είπα ότι θέλω να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου, με αφοπλιστική ειλικρίνεια μου απάντησαν ότι και άλλοι πολίτες έχουν διατυπώσει παρόμοιο αίτημα. Αφού τους ευχαρίστησα έφυγα απορημένος.
Αν όλα είναι όπως τα λέει η κυρία Δήμαρχος στην ανακοίνωσή της και θέλει να φτιάξει έναν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και πολιτισμού έχει καλώς. Γιατί, όμως δεν το έχει πράξει ως τώρα; Τι παραπάνω χρειάζεται ο χώρος; Φαντάζομαι όχι άλλο τσιμέντο.
Ακόμη, με μπερδεύει η φράση στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου που λέει ότι συνεργεία του Δήμου έχουν αναλάβει την αποκατάσταση. Πολλά συνεργεία; Πόσα άτομα; Τι διάολο έγινε εκεί μέσα στη βίλα, τέλος πάντων; Πάντα κατά την ταπεινή μου άποψή; Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης καθώς δεν είδα ζημιές ούτε στον περιβάλλοντα χώρο ούτε στο πέτρινο κτίριο, τουλάχιστον εξωτερικά.
Πολύ φοβάμαι, όμως, και ελπίζω να διαψευσθώ ότι από τη στιγμή που βλέπω φθηνές δικαιολογίες και αστυνομικές δυνάμεις με αλυσίδες και λουκέτα και να αποκλείεται η πρόσβαση σε έναν χώρο που ανήκει σε κάθε έναν δημότη χωριστά αλλά και σε όλους μαζί υπάρχουν, πιθανόν, κάποια σχέδια εμπορικής εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης.
Αποψή μου είναι ότι όλοι οι δημότες Ζωγράφου θα πρέπει να ζητήσουν την εκ νέου ελεύθερη πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο, την δυνατότητά τους να μπορούν να διοργανώνουν εκεί κάποιες πολιτιστικές ή καλλιτεχνικές - μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις και προπαντός να μην γίνει ο χώρος αυτός ένα ακόμη πάρκιν ή ένα τερατώδες κτιριακό συγκρότημα ή εμπορικό κέντρο.
Και κάτι ακόμη. Ο Δήμαρχος δεν είναι ούτε απόλυτος άρχων ούτε φεουδάρχης. Εκλέγεται κάθε τετραετία από τους δημότες του και κρίνεται από το έργο του και τις πράξεις του.
Ενας παλιός Ζωγραφιώτης,
γνωστός και ως
Γεράσιμος Ζώτος
 
*Ο Γεράσιμος Ζώτος είναι δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ