Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κάλαντα: γιατί είναι μάθημα ζωής

Τα τελευταία χρόνια τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς λιγότερα παιδιά και περισσότεροι γονείς λένε τα κάλαντα.
Λίγο το γεγονός ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει και είναι πιο πονηροί», λίγο οι ειδήσεις ότι κυκλοφορούν ομάδες που κλέβουν τα λεφτά των παιδιών, λίγο το ότι από μόνοι μας οι γονείς δεν τα αφήνουμε από τα μάτια μας, έχουμε φτάσει και τα παιδιά λένε τα κάλαντα παρέα με τους γονείς τους. Και τουλάχιστον αυτά τραγουδούν κιόλας, ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες στις πολυκατοικίες ενώ την ίδια ώρα οι γονείς παγώνουν στην είσοδο και αναρωτιούνται πόση ώρα θα χρειαστούν τα καμάρια τους για μία πολυκατοικία με δώδεκα κουδούνια και ποια είναι η στιγμή που πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.
Ετσι όταν τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς είναι ακροβολισμένοι στις γειτονιές και περιμένουν.. Αλλοι δυο-δυο για να περνάει λίγο ο χρόνος κουβεντιάζοντας και άλλοι εκ περιτροπής, ο ένας την παραμονή των Χριστουγέννων ο άλλος  την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ατυχοι οι της Πρωτοχρονιάς φέτος που η μετεωρολογική προβλέπει χιόνια!
Τα μεγαλύτερα παιδιά βέβαια δεν θέλουν παρέα, αλίμονο αν τους δουν οι φίλοι τους με την μαμά από πίσω. Εχουν και κινητά και ξεκινούν αγέρωχα αν και λίγο υποψιασμένα «μην μοιράζετε λεφτά στο δρόμο», «να είστε  στους κεντρικούς δρόμους», «καλύτερα να πάτε στα μαγαζιά», «έχετε το κινητό στην τσέπη ανοιχτό» αφήνοντας τους γονείς να ανησυχούν, όπως ΠΑΝΤΑ  αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. 
Πάντως λένε τα κάλαντα που είναι και λίγο μάθημα ζωής. Γιατί:
  • Θέλει θάρρος για να ρωτήσεις «Να τα πούμε;» Την πρώτη φορά όλα ντρέπονται και αγωνιούν.
  • Θέλει τρόπο. Τα παιδιά ξέρουν ότι πρέπει να είναι ευγενικά και χαμογελαστά αν θέλουν να τους απαντήσουν θετικά και βάζουν τα δυνατά τους να πουν τα κάλαντα σωστά.
  • Θέλει ωριμότητα και κριτική σκέψη. Για να μαθαίνουν να κρύβουν την απογοήτευσή τους όταν τα χρήματα που παίρνουν είναι λίγα, αλλά και να δικαιολογούν αυτούς που δεν έχουν.
  • Θέλει προσανατολισμό. Βρίσκουν τρόπους και βάζουν σημάδια για να μην χαθούν και μαθαίνουν να κυκλοφορούν στη γειτονιά τους.
  • Θέλει συντροφικότητα και εντιμότητα. Για να μοιράσουν τα χρήματα δίκαια και να εξακολουθούν και τον επόμενο χρόνο να είναι φίλοι, οι σύντροφοι στα κάλαντα.
Και είναι μια εμπειρία που πάντα θα θυμούνται, γιατί τώρα μπορεί να τους ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα, έχουν ονειρευτεί χίλια πράγματα να πάρουν με τα χρήματα που θα κερδίσουν, αλλά στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα σκέφτονται αυτές τις κουραστικές και με τόσο έντονα συναισθήματα μέρες  με νοσταλγία, με περηφάνια , με έξαψη, με χαρά.
Ετσι όπως τις σκεφτόμαστε κι εμείς !!!
Αυτές  τις μέρες ΟΛΟΙ έχουμε να πούμε μια ιστορία από τα δικά μας κάλαντα που  την διηγούμαστε με πραγματικό ενθουσιασμό και λάμψη στα μάτια.  Κι ας μελαγχολούμε όταν  αναπολούμε  συντρόφους  στα κάλαντα που έχουμε χάσει από χρόνια .
Καλή Πρωτοχρονιά.
Κι όσοι γονείς αποθαρρύνατε τα παιδιά σας να «τα πουν» τα Χριστούγεννα, ξανασκεφτείτε το για την Πρωτοχρονιά.
 
Girl on the Spot (viewtag)