Είναι χοντρός, απότομος, ισχυρογνώμων και εμμονικός. Ο Νίκος Φίλης δεν είναι ο άνθρωπος που θα συμπαθήσεις με την πρώτη ματιά. Αν όμως έτυχε να δουλέψεις μαζί του, δύσκολα θα σταθείς στα μειονεκτήματά του και δεν θα σε κερδίσουν οι γοητευτικές αντιφάσεις του…
Δουλέψαμε μαζί στο ραδιόφωνο του Flash πριν από 15 χρόνια. Εγώ συνεργάτης του Κακαουνάκη κι εκείνος αρχισυντάκτης του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Ήταν η εποχή που ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αποφασίσει να αποσυρθεί σιγά σιγά από τα δημόσια πράγματα και είχαν άρχισαν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία.
Έδιναν και έπαιρναν οι συζητήσεις μεταξύ των (ανήσυχων) εργαζομένων και μόνο ο Φίλης..
έδειχνε συνειδητοποιημένος για το τέλος που έρχεται: «η αγορά δεν σηκώνει τόσα ΜΜΕ», έλεγε, «οι επιχειρηματίες τα ανοίγουν για να αποκτούν ισχύ και να κάνουν τις δουλειές τους, κι όταν κρίνουν ότι δεν τα χρειάζονται πια, τα κλείνουν».
Ήταν τόσο κυνικός που μας έκανε τους περισσότερους να περνάμε στην αντεπίθεση: «κι εσύ, βρε Νίκο, γιατί δουλεύεις σε ένα μέσο, αφού ξέρεις ότι ο ιδιοκτήτης του το χρησιμοποιεί μόνο για να κάνει τις δουλειές του;». «Εγώ σας λέω πως έχουν τα πράγματα, αν δεν θέλετε να τα δείτε, είναι δικό σας θέμα», ήταν η απάντησή του.
«Δηλαδή εσύ συμφωνείς να κλείσει το Flash και να μείνουν μόνο δύο ραδιόφωνα γιατί τόσα μπορούν να είναι κερδοφόρα;», επιμέναμε. «Δεν είναι το θέμα σε τι συμφωνώ εγώ. Όταν κάποιος επιχειρηματίας δεν έχει συμφέρον από ένα ΜΜΕ, το κλείνει. Αν δεν του φέρνει κέρδη και ούτε μπορεί να του εξασφαλίσει άλλες δουλειές, του βάζει λουκέτο. Είναι απλά τα πράγματα».
Και είχε δίκιο. Τόσο απλά ήταν πάντα τα πράγματα. Εμείς δεν θέλαμε ή δεν μας συνέφερε να τα παραδεχτούμε.
Το Flash ήταν ένα μαγαζί με τις καλύτερες προδιαγραφές. Είχε ραδιοφωνικούς παραγωγούς σταρ (Κακαουνάκης, Τράγκας, Τσίμας Τρέμη, Στάη κ.α.), είχε καταπληκτικούς δημοσιογράφους, αλλά ποτέ δεν ήταν κερδοφόρο ΜΜΕ. Ο Κόκκαλης έβαζε χρήμα και δεν έπαιρνε ποτέ από το Flash. Όταν σταμάτησε να παίρνει και από αλλού, το ξεφορτώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Ο Φίλης ήταν σωστός. Είχε δει πιο καθαρά από εμάς του υπόλοιπους την ουσία των πραγμάτων. Μπορεί να μην απάντησε ποτέ στο ερώτημα «γιατί εσύ δουλεύεις σε ένα μέσο που ο επιχειρηματίας του το χρησιμοποιεί για άλλες δουλειές;», η στάση του όμως τώρα να μη γελοιοποιηθεί αλλάζοντας υπουργείο, σημαίνει ότι διατηρεί πάντα το «ηθικό πλεονέκτημα» να είναι όσο το δυνατόν πιο έντιμος μπορεί σε ένα πλαίσιο που δεν θέτει ο ίδιος αλλά η σκληρή πραγματικότητα.
Δημήτρης Καλαντζής
(από το lionnews υπό τον τίτλο «Το ηθικό πλεονέκτημα του Νίκου Φίλη»)