Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Εκδικάστηκαν τα (πρώτα) ασφαλιστικά απλήρωτων του ΔΟΛ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε «ανταπόκριση» σχετικά με την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων μετά απο προσφυγή ομάδας διοικητικών υπαλλήλων του ΔΟΛ:
Χθες Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εκδικάστηκε στο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, η πρώτη προσφυγή Ασφαλιστικών Μέτρων κατά του ΔΟΛ, από ομάδα διοικητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΗΕΑ – ΠΟΕΠΤΥΜ (Παναγιώτη Σκουτέρη - Ηλία Αργυρόπουλο - εκπρόσωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης & Παρέμβασης στην ΕΠΗΕΑ) αμφότεροι και μέλη της Εργασιακής Επιτροπής των εργαζομένων στον Όμιλο επιχειρήσεων του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ, σχετικά και αναφορικά με ανεξόφλητες δεδουλευμένες αποδοχές τεσσάρων και πλέον μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου εως και 9 Νοεμβρίου 2016).
Οι δεδουλευμένες ανεξόφλητες αποδοχές των εργαζόμενων από ένα 15νθήμερο που ήταν..
προς το τέλος του 2014 έγιναν δύο μήνες το 2015, τέσσερις και πλέον μήνες το 2016, παρά τις «δεσμεύσεις και υποσχέσεις» της διοίκησης του Ομίλου για πλήρη ομαλοποίηση της μισθοδοσίας του Προσωπικού το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου2016.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ – εκτός των οικείων των προσφευγόντων ενώσεων ΠΟΕΠΤΥΜ- ΕΠΗΕΑ υπέρ των εργαζομένων διοικητικών υπαλλήλων, ΑΣΚΗΣΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ οι παρακάτω συνδικαλιστικές Ενώσεις του Κλάδου:
ΠΟΕΣΥ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)
ΠΟΣΠΕΡΤ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ)
ΕΣΗΕΑ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ)
ΕΣΠΗΤ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ)
ΕΤΗΠΤΑ (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ)
ΕΤΕΡ (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ)
ΕΤΙΤΑ (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Βασικός Μάρτυρας υπέρ των εργαζομένων εξετάσθηκε και κατέθεσε το ιστορικό στέλεχος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ, και επί σειρά ετών Γεν. Γραμματέας της (ΕΠΗΕΑ-ΠΟΕΠΤΥΜ), αλλά και μέχρι το 2014 εργαζόμενος στο ΔΟΛ καθώς και ιδρυτικό μέλος της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των εργαζομένων, ο Σταμάτης Πρωτολάτης.

Κατά γενική ομολογία με την πολύωρη κατάθεση του, κατά την ακροαματική διαδικασία ο συνάδελφος αποδόμησε πλήρως και τεκμηριωμένα όλα τα επιχειρήματα της εργοδοτικής πλευράς, και ήταν καταπέλτης αναδεικνύοντας την εργοδοτική βαρβαρότητα και αυθαιρεσία έναντι των εργαζομένων στον Όμιλο παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων.
Από την πλευρά των αλληλεγγυών παρεμβαινόντων συνδικαλιστικών ενώσεων του Κλάδου, κατέθεσε ο πρώην εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ο οποίος και αυτός είχε διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, ο
Τάσος Αναστασιάδης ο όποιος με τη σειρά του συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε την αποδόμηση των εργοδοτικών επιχειρημάτων.

Πάντως χωρίς απαντήσεις παρέμειναν οι αιτιάσεις όπως: που επενδύθηκε η κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων, τα εκατομμύρια από τον τραπεζικό δανεισμό, τα μερίσματα από το MEGA, τα ποσά από την πώληση περιοδικών αλλά και άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου κ.λ.π.
Η υπεραξία προϊόν κανιβαλισμού από τις ομαδικές απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις αυτοχειριασμού, τις μειώσεις αποδοχών, την απλήρωτη εργασία, την ελαχιστοποίηση του επαγγελματικού κίνδυνου με την συστηματική δίωξη συνδικαλιστών κ.λ.π.
Στην ακροαματική διαδικασία ήρθαν στο φώς ξανά –αυτά που κατά καιρούς είχε καταγγείλει και η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, όπως τον ρόλο και το έργο που επιτέλεσαν –δεδομένης χρονικής περιόδου- τα ακριβοπληρωμένα golden boys (βλέπε Ν. Πεφάνης - Ιωαν. Μάνος - Δ. Βουδούρη και άλλοι), αλλά και των λοιπών «ανθρώπων» του περίγυρου του Προέδρου
του Ομίλου, που εξασφάλισε τις αποζημιώσεις τους, εγκαταλείποντας το «καράβι» να πέσει σε ξέρες (βλ. Π. Καψής – Β. Χιώτης – Γ. Παπαχρήστος κ.λ.π).
Ενδεικτική είναι η περίπτωση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που «απολύθηκε» για να λάβει τη νόμιμη αποζημίωση από την εταιρεία και με ειδική μέριμνα –φροντίδα «οικείων» μεγάλο - παραγόντων του Κλάδου να κατοχυρώσει άμεσα συνταξιοδοτικό δικαίωμα (από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ- όταν συνάδελφοι περιμένουν πάνω από δύο χρόνια), κάνοντας εν συνεχεία αναστολή, για να …  επαναπροσληφθεί ως μισθωτή ξανά στην εταιρεία.
Τη στιγμή που δεκάδες εργαζόμενοι παραμένουν επί τεσσάρων και πλέον μήνες απλήρωτοι.

Εν κατακλείδι, οι εκπρόσωποι του Ψυχάρη στο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ζήτησαν από τους προσφεύγοντες των ασφαλιστικών μέτρων διοικητικούς υπαλλήλους … «κατανόηση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας»!
Με τη διαφορά αυτοί μιλούσαν για την μείωση της κερδοφορίας τους, ενώ οι δεκάδες εργαζόμενοι αναφέρονταν για τις ζωές τους που τις κανιβάλησαν βίαια.
«Ελπίζουμε, μόνο όσο είμαστε όρθιοι και αντιστεκόμαστε στην εργοδοτική βαρβαρότητα αλλά και στην αθλιότητα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, τους οικείους των εργοδοτών –εφιάλτες που
 υπονομεύουν τουςτους αγώνες μας» δήλωσαν με νόημα οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ και έπεται συνέχεια.