Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Στο έλεος της παραπληροφόρησης

Γράφει ο Βασίλης Πάικος

Αν έχει βάση το αξίωμα ότι «υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης», τότε η ελληνική κοινωνία έχει πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα. Καθώς μονάχα ενημερωμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ο έλληνας πολίτης.  Και τούτο παρά την πληθώρα, την πραγματική πλημμυρίδα πληροφοριών (και «πληροφοριών») που δέχεται καθημερινά. Δεδομένου ότι, στο πολιτικό τουλάχιστον πεδίο, στις μέρες μας οργιάζει και, φυσικά, κυριαρχεί η παραπληροφόρηση. Η συστηματική δόλια παραπληροφόρηση. Κυριαρχεί και δημιουργεί εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Στρεβλές πλην στέρεες εντυπώσεις, τόσο ώστε μπερδεύονται με την αλήθεια, με αποτέλεσμα να την υποκαθιστούν στην εντέλεια. Δημιουργεί στέρεες εντυπώσεις η συστηματική παραπληροφόρηση και, ως ένα βαθμό (σε μεγάλο βαθμό) διαμορφώνει συνειδήσεις…
Ας επιχειρήσουμε μια βόλτα στην πολύ πρόσφατη επικαιρότητα..


Παράδειγμα παραπληροφόρησης πρώτο:  «Ο Τσίπρας και ο Φίλης υποχώρησαν ολοκληρωτικά στις αξιώσεις του Αρχιεπισκόπου. Αφού, μετά από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να παραμείνουν τα παλιά βιβλία των Θρησκευτικών, τα κατηχητικής και ομολογιακής κατεύθυνσης βιβλία. Κι αφού συμφωνήθηκε να συνδιαμορφωθεί ο νέος τύπος του μαθήματος, μέσα από ισότιμο και από μηδενική βάση διάλογο ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία»…
Καμία σχέση με την πραγματικότητα, απολύτως καμία. Από φέτος, από τώρα ισχύουν ήδη τα νέα προγράμματα, αυτά του Φίλη. Όσο για τα βιβλία, έτσι κι αλλιώς θα έμεναν για φέτος τα παλιά. Έχουν μάλιστα διανεμηθεί στα σχολεία πριν από ένα και πλέον μήνα. Πρόκειται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα από του χρόνου, για τη νέα σχολική χρονιά. Προκειμένου να αξιολογηθεί η εμπειρία της ετήσιας εφαρμογής, και να ενσωματωθεί στα καινούργια μαθητικά βοηθήματα. Το έχει εξηγήσει, έτσι ακριβώς, ο Υπουργός από την πρώτη στιγμή.
Οι δε απόψεις της Εκκλησίας, όπως θα διατυπωθούν στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου, δεν θα έχουν παρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η τελική απόφαση για τη μορφή και το περιεχόμενο του μαθήματος, ανήκει καθ’ ολοκληρίαν και αποκλειστικά στην Κυβέρνηση. Το ξεκαθάρισαν δημοσίως, σε όλους τους τόνους και με όλους τους δυνατούς τρόπους (και μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μαξίμου), τόσο ο Υπουργός όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός…
 
Παράδειγμα παραπληροφόρησης δεύτερο: «Δύο ανώτατοι δικαστικοί παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του Προέδρου του Σ.τ.Ε. κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλά και για παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη»…
Καμία σχέση με την πραγματικότητα, απολύτως καμία. Δεν παραιτήθηκαν από καμιά θέση (ούτε, φυσικά, από το σώμα) οι δύο ανώτατοι δικαστές. Απεχώρησαν μόνο από τη διοίκηση του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Γεγονός που, ασφαλώς, δεν έχει καμιά θεσμική παρενέργεια. Όσο για τους ακριβείς λόγους της αποχώρησης, και την αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του Σ.τ.Ε., ε δεν μας αφορούν και πάρα πολύ οι ενδοδικαστικές διαφορές…

Παράδειγμα παραπληροφόρησης τρίτο: «Η επιτροπή οργάνωσης του κοινωνικού διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, πάει να παραμερίσει και να υποκαταστήσει τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Κι εξάλλου  δεν έχει κανένα νόημα και καμιά χρησιμότητα μια τέτοια επιτροπή και ένας τέτοιος διάλογος»…
Καμία σχέση με την πραγματικότητα, απολύτως καμία.  Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες από το άρθρο 110 του ισχύοντος Συντάγματος αναθεωρητικές διαδικασίες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά, επ’ ουδενί. Διαδικασίες οι οποίες έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2017. Απλώς ετούτη η Κυβέρνηση θεώρησε (κι αυτό συμβαίνει πράγματι για πρώτη φορά) ότι για ένα τέτοιο τεράστιας θεσμικής σημασίας ζήτημα, πέφτει λόγος και στο λαό. Κι επομένως θα πρέπει «να ακουστεί» κι ο λαός. Μέσα από τις οργανωμένες δομές του (αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, επιμελητήρια, επιστημονικά σωματεία κτλ). Έτσι ώστε οι απόψεις, οι σκέψεις, οι προτάσεις που θα διατυπωθούν να περάσουν στους –αρμόδιους για την αναθεώρηση- βουλευτές. Προκειμένου να τις αξιολογήσουν και να κρίνουν αν και ποιες θα ενσωματώσουν στους προβληματισμούς και, εντέλει στις προτάσεις τους. Τόσο απλά. Τόσο καθαρά…

Ήταν τρία μόνο δείγματα συστηματικής και, ασφαλώς, στοχευμένης παραπληροφόρησης, της πιο φρέσκιας εσοδείας. Στο πλαίσιο ενός φαινομένου που έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις καθολικής ενημερωτικής πρακτικής. Με αποτέλεσμα την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Με συνέπεια το πέρασμα στους πολίτες εντυπώσεων εξαιρετικά δυσμενών για τις εξελίξεις. Και στόχο, έ ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιος ακριβώς είναι ο στόχος.
Εικόνα, φαινόμενο, που ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο, ως προς την έκταση και το βάθος του στα πολιτικά πράγματα της Χώρας. Κι άντε τώρα εσύ ο πολίτης να αμυνθείς. Να ψάξεις και ν’ ανακαλύψεις που βρίσκεται η αλήθεια. Πώς να ψάξεις, που να ψάξεις και που να την βρεις την αλήθεια. Στα ιδιωτικά κανάλια; Στα ιδιωτικά ραδιόφωνα; Στις μεγάλες εφημερίδες; Στο διαδίκτυο; Σώθηκες…
- πηγή: athina984