Νέος γύρος συζητήσεων ξεκινά μεταξύ παλιών και νέων καναλαρχών.
Αναμένεται συνάντηση Καλογρίτσα - Κοντομηνά για τον Alpha, ενώ επαφές με
τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που έμειναν χωρίς άδεια θα
επιδιώξει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. H Eφημερίδα των Συντακτών με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Βάζω την άδεια, βάζεις το κανάλι;», αναφέρεται στη νέα παρτίδα σκληρού πόκερ μεταξύ των καναλαρχών. Η ΕφΣυν αναφέρει στο σημερινό της editorial:
Η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, που ολοκληρώθηκε με τους τέσσερις πλειοδότες να δεσμεύονται ότι θα καταβάλουν στο Δημόσιο 246 εκατ. ευρώ, ήταν κατά τα φαινόμενα απλώς η αρχή.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, άρχισε και η.. σεναριολογία για την επόμενη μέρα στους υπάρχοντες και μελλοντικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα σενάρια κάθε μέρα πληθύνονται και η πραγματικότητα δεν φαίνεται να τα διαψεύδει. Συναντήσεις μεταξύ παλαιών και νέων καναλαρχών προγραμματίζονται και πρόκειται να διεξαχθούν, με τελικό σκοπό όλοι να «χωρέσουν» στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτή η εικόνα δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη για την Ελλάδα.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς πόσοι επιχειρηματίες συμμετείχαν στα μέχρι πρότινος επιχειρηματικά σχήματα που λειτουργούσαν εντός του αρρύθμιστου καθεστώτος στην τηλεόραση.
Η «θέρμη» τους, ή αλλιώς τα ποσά δεκάδων εκατομμυρίων που προσφέρθηκαν να καταβάλουν οι διεκδικητές των αδειών, αποδεικνύει το πόση δύναμη έχει η κατοχή μιας τέτοιας άδειας.
Δεν είναι, λοιπόν, λάθος να θεωρούμε ότι η πιο σκληρή παρτίδα «πόκερ» διεξάγεται τώρα, από τη στιγμή που οι πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης άνοιξαν. Τα «πονταρίσματα» σε αυτό το χαρτοπαίγνιο θα εναλλάσσονται με σκληρές «μπλόφες».
Τα δε χρηματικά κέρδη θα τα μαζέψουν κάποιοι εκ των επιχειρηματιών.
Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους; Τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους στα κανάλια; Πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον; Θα εντυπωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, που βλέπει επιχειρηματίες να παίζουν παιχνίδια εκατομμυρίων, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλουν περικοπές στις επιχειρήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι ότι οι τσέπες τους είναι αδειανές;
Οι τρεις εξουσίες πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η εκτελεστική διενήργησε τον διαγωνισμό. Η νομοθετική οφείλει να συστήσει επιτέλους το ΕΣΡ, ο σχηματισμός του οποίου εμποδίζεται από τη Ν.Δ.
Και η δικαστική να λειτουργήσει υπεύθυνα και να απονείμει δικαιοσύνη.
Τυπικά η πολύφερνη «τέταρτη εξουσία» προορίζεται να ελέγχει τις άλλες τρεις. Και αυτές όμως με τη σειρά τους καλούνται επιτακτικά πλέον να ελέγξουν τη νεότερή τους «αδελφή».