Ο Στάθης Σχινάς |
Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα κλείνουν μια μεγάλη περίοδο αβεβαιοτήτων αλλά και πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Μαρτύριο της σταγόνας» και εκβιασμοί τέλος. Με την άμεση εκταμίευση των 7,5 δις. και των 2,8 δις του Σεπτεμβρίου καλύπτονται αφενός οι δανειακές ανάγκες (αποπληρωμή χρέους) και παράλληλα άλλα 3,5 δις. περισσεύουν (700 εκατ. ευρώ επί 5 μήνες,3,5 δις συνολικά) για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Είναι η πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς που προβλέπει ότι θα πέσουν άμεσα λεφτά στην αγορά.
Συμπέρασμα πρώτο: Δημιουργείται η χρηματοδοτική «άνεση» και ο πολιτικός χρόνος για την άσκηση της πολιτικής της από την παρούσα κυβέρνηση, χωρίς τους ασφυκτικούς κορσέδες.. των «θεσμών» (βεβαίως στο πλαίσιο των υφισταμένων συμφωνιών ). Ουσιαστικά τα σχέδια των εμπνευστών της αριστερής παρένθεσης και της άμεσης πτώσης της κυβέρνησης τελειώνουν άδοξα.
Συμπέρασμα δεύτερον: Τα 3,5 δις που θα πέσουν στην αγορά άμεσα (περίπου το 55% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου) θα αποτελέσουν ένα ισχυρό αντι-υφεσιακό εργαλείο με θετικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και επίδραση στο ΑΕΠ.
Ως προς το χρέος: Το κέρδος για την ελληνική πλευρά είναι η ύπαρξη πλέον ενός οδικού χάρτη για την αναδιάρθρωσή του και η μόνιμη δέσμευση ότι δεν θα υπερβαίνει το κόστος ( χρεωλύσια συν τόκοι) αρχικά το 15% του ΑΕΠ και το 20% στη συνέχεια. Στο ποσοστό αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια.
Επίσης περί τα 20 δις που περίσσεψαν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως διαθέσιμα για πράξεις επαναγοράς του χρέους. Το ΔΝΤ έμεινε στην άκρη και θα επανεκτιμήσει την πιθανή συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα πολύ αργότερα ενώ δεν προσδιορίστηκαν πρωτογενή πλεονάσματα για τη μετά το 2018 περίοδο.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ έμεινε εκτός των προσεχών ελληνικών αξιολογήσεων χθες και για το μέλλον «βλέπουμε» καθώς –σύμφωνα με τον Τόμσεν- θα «ξαναδεί» τα πράγματα μετά το καλοκαίρι για την επόμενη διετία.
Οι συνέπειες όμως των χθεσινών αποφάσεων είναι ακόμη μεγαλύτερες.
1ον Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην επαναφορά-κατά πάσαν πιθανότητα- του καθεστώτος ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών
2ον Αναμένεται να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στις αγορές ,να αρθούν πολλές από τις αβεβαιότητες που αφορούν τη χώρα και να υπάρξει η δυνατότητα στοχευμένης εξόδου στη διεθνή αγορά.
3ον Η σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους θα οδηγήσει σε βελτίωση και του επενδυτικού κλίματος κάτι που αναμένεται να τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Στάθης Σχινάς (Στο Κόκκινο)