Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η ουσία της υποθέσεως...

Γράφει ο Καρτερός Θανάσης

Χθες δίκασαν τον Αλεξιάδη που πήγε να κάνει χιούμορ στη Βουλή με τα άσχημα και τα χειρότερα στη φορολογική ιστορία της χώρας. Προχθές δίκασαν τον Μουζάλα γιατί διάλεξε κάποια στιγμή μια κακιά λέξη από το εθνικό μας λεξικό. Πριν όχι και πολύ καιρό δίκασαν τον Φίλη γιατί τόλμησε να μας πει τη γνώμη του για τη διαφορά εθνοκάθαρσης και εθνικής τραγωδίας ή γενοκτονίας. Κάτι τέτοιο, πού να θυμάσαι. Και κατά καιρούς έχουν καθίσει στο σκαμνί δεκάδες και δεκάδες συριζαίους, επώνυμους κι ανώνυμους, που ανοίγουν το στόμα τους να πουν κάτι.
Πες μου μια λέξη, όπως καταλάβατε, η υπόθεση. Το πράγμα δουλεύει μάλιστα τόσο συστηματικά, ώστε να αναρωτιέσαι μήπως η επιχείρηση γίνεται σε επαγγελματική βάση. Μήπως υπάρχουν δηλαδή ασφαλίτες λέξεων, που, αφού τις επισημάνουν, τις παρακολουθήσουν και τις συλλάβουν, τις.. παραδίνουν στον Κουμουτσάκο, στη Βούλτεψη, στον Κρανιδιώτη και βέβαια στον Κυριάκο για την παραπομπή. Για να ακολουθήσει η καθημερινή γυάλινη, έγχρωμη, τηλεοπτική δίκη και καταδίκη των δραστών. Αυθημερόν. Το πρωί συλλαμβάνεται η λέξη, το βράδυ τον κρεμάνε τον Αλέξη.

Αντί σχολίου, λοιπόν, θα σας πω μια -εντελώς αληθινή- ιστορία της δικτατορίας. Νεαρός κομμουνιστής δικάζεται σε έκτακτο στρατοδικείο. Επαρχιακό. Στρατοδίκες αυστηροί, μαχητικοί εθνικόφρονες, με στολές, γαλόνια, μουστάκια, αγριάδα - και όχι κοτσιδάκια Φαήλου. Αφού λοιπόν παρελαύνουν οι χαφιέδες μάρτυρες, έρχεται η σειρά του κατηγορουμένου να απολογηθεί. Και ξεκινάει με τις εξής λέξεις: "Η ουσία της υπόθεσης"... Θέλει να πει ότι η ουσία της υπόθεσης είναι ότι είναι κομμουνιστής και αντίπαλος της χούντας. Αλλά, φευ, δεν θα προλάβει ο δυστυχής να ολοκληρώσει τη φράση του.

"Της υποθέσεως", τον διακόπτει αγριεμένος ο βασιλικός επίτροπος. Ο κατηγορούμενος τον αγνοεί και επαναλαμβάνει: "Η ουσία της υπόθεσης"... "Της υποθέσεως είναι στα ελληνικά", εκρήγνυται ο επίτροπος. "Στα δικά μου ελληνικά είναι της υπόθεσης", απαντάει ο κατηγορούμενος. "Κάτσε κάτω, κουμμούνι, που πρόδωσες και τη γλώσσα μας", παρεμβαίνει ο στρατοδίκης πρόεδρος.
Και αφού ο κατηγορούμενος κάτσει κάτω, με την απολογία του να περιορίζεται μόνο στις τέσσερις λέξεις, το δικαστήριο τον καταδικάζει σε τριετή φυλάκιση. "Για να μάθεις να προσέχεις τις λέξεις σου" είναι το σχόλιο του προέδρου, όταν αναγγέλλει την ποινή.

Ηθικό και πολιτικό δίδαγμα; Κανένας δεν άκουσε την ουσία της υπόθεσης. Δεν μπόρεσε ο έρμος ο κατηγορούμενος να πει ποια ήταν η έρμη ουσία της έρμης υπόθεσης. Τους βόλευε τους στρατοδίκες, αντί για την ουσία της υπόθεσης, να ορμήσουν με εφ' όπλου λόγχη κατά των λέξεων. Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι την παράδοση τηρεί και η δημοκρατική Δεξιά του Μητσοτάκη...
 
Aυγή