Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο «μαέστρος» των social media του Τσίπρα

Ποιος είναι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης

 «Δεν θέλαμε εξετάσεις, δεν θέλαμε βαθμούς. Θέλαμε ένα ανοιχτό σχολείο». Με αυτά τα λόγια ο δημοσιογράφος Ματθαίος Τσιμιτάκης περιέγραφε στους «Financial Times» τον Ιανουάριο του 2015 το κύμα καταλήψεων του 1990 εναντίον της μεταρρύθμισης Κοντογιαννόπουλου στην Παιδεία.
Ο Τσιμιτάκης γνωρίζει τον νυν πρωθυπουργό από εκείνη την περίοδο. Τον θυμάται ως νεαρό καταληψία της ΚΝΕ και, όταν αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2012, ανέφερε στο BBC: «Ηταν πολύ καλά ενημερωμένος για ό,τι συνέβαινε στο εκπαιδευτικό σύστημα κι ήταν ο μόνος που μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τον Τύπο».
Το πλήρωμα του χρόνου για τους δύο συναγωνιστές ήρθε το 2015, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν ο Ματθαίος Τσιμιτάκης ανέλαβε άτυπα τον ρόλο του «μαέστρου» για την παρουσία του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα. Το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του Μνημονίου, εκτός από την κοινοβουλευτική ανακατάταξη, με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, είχε ως παράπλευρη απώλεια τη φυγή πολύτιμων συνεργατών του Αλ. Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ομάδα του Τάσου Κορωνάκη, υπό τον Ηλία Χρονόπουλο, αποχώρησε από το γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά η θέση αυτή δεν έμεινε για πολύ κενή. Ο Αλ. Τσίπρας βρήκε στο πρόσωπο του Μ. Τσιμιτάκη τον άνθρωπο που θα μπορούσε να δώσει υπεραξία στην εικόνα του που βγαίνει προς τα έξω μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, που αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα κυριότερα όπλα πολιτικής επικοινωνίας της δεκαετίας που διανύουμε.
 Ο Ματθαίος Τσιμιτάκης έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου στην «Αυγή», με την καινοτομία τα ερωτήματα να τίθενται μέσω twitter με τη χρήση του hashtag #asktsipras.Τώρα o δημοσιογράφος έχει αναλάβει και την διαχείριση του λογαριασμού του Πρωθυπουργού στο twitter.

- από ρεπορτάζ του Γιώργου Νόκου στην εφημερίδα Παραπολιτικά