Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ενιαίο ταμείο ΜΜΕ ζητούν οι εργαζόμενοι στην Ενημέρωση

Τη δημιουργία Ενιαίου και Αυτοτελούς Ταμείου των εργαζομένων και ιδιοκτητών ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και διασφάλιση του αγγελιοσήμου ως πόρου χρηματοδότησης του Ταμείου μας, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράζοντας ομόφωνη θέση των ενώσεων-μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ) και των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών και Ενώσεων του χώρου της Ενημέρωσης.
Στην επιστολή που παρέδωσε η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και βουλευτές, τονίζεται ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι το μοναδικό Ταμείο που παρέμεινε όρθιο κατά την περίοδο της κρίσης χωρίς κρατική χρηματοδότηση και υπήρξε απολύτως..
συνεπές στις υποχρεώσεις του τόσο προς τους ασφαλισμένους του όσο και προς το Δημόσιο (φορολογικές υποχρεώσεις, αποδόσεις στον ΕΟΠΥΥ και στο ΑΚΑΓΕ).
Είναι Ταμείο βιώσιμο, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης .
Διαθέτει αποθεματικά και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 686.646.794,33 ευρώ (τιμές στις 31.10.2015).
Διαθέτει ομόλογα ονομαστικής αξίας 216.271.220 ευρώ (λήξη 2023-2042).
Διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, η εκμετάλλευση της οποίας έχει δρομολογηθεί στο σύνολο της, με βάση το ν. 3863/10.
Οι απαιτήσεις του έναντι άλλων Ταμείων και κυρίως έναντι του ΙΚΑ από διαδοχική ασφάλιση υπερβαίνουν σήμερα τα 92.000.000 ευρώ.
Το έτος 2013 έκλεισε με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 4.073.000 ευρώ
• Το έτος 2014 έκλεισε με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 20.123.991 ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο δεν υποστηρίζεται από το ΚΕΑΟ, καταγράφει τα δυόμισι τελευταία χρόνια εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την εισπραξιμότητα των οφειλών.
Είναι το Ταμείο με το χαμηλότερο διοικητικό κόστος από το σύνολο των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ (2014). Ειδικότερα, το διοικητικό κόστος προς τον αριθμό των ασφαλισμένων έχει μειωθεί από 112,60 ευρώ το 2011 σε 51,80 το 2013. Επίσης, το διοικητικό κόστος ανά συνταξιούχο έχει μειωθεί από 893 ευρώ το 2011 σε 296 ευρώ το 2013. Τέλος, το κόστος μισθοδοσίας είναι 27,5 ευρώ ανά ασφαλισμένο κι είναι το χαμηλότερο των ΦΚΑ.
Διοικητικά το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αποτελεί σήμερα στην πράξη ένα από τα πιο επιτυχή παραδείγματα ενοποίησης διάσπαρτων πρώην επιμέρους Ταμείων.
Με βάση τα παραπάνω, όχι μόνο δεν υφίστανται λόγοι κατάργησης της αυτοτέλειας του Ταμείου και ενοποίησης του με τα άλλα Ταμεία αλλά αντιθέτως, η μετάπτωση από το ένα σύστημα στο άλλο ενδέχεται να περιορίσει τα έσοδα σε βαθμό τέτοιο, που να θέσει σε κίνδυνο το ασφαλιστικό κεφάλαιο. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, και από τυπική-διαδικαστική άποψη (πρβλ. Πρ.Επεξ. ΣτΕ 184/2006, 141/1996, κ.ά.), μια τόσο ουσιώδης μετάβαση δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή, αν δεν προηγηθεί η εκπόνηση ειδικής αναλογικής μελέτης, που να τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος.

Για το αγγελιόσημο

Ως προς το αγγελιόσημο τονίζεται ότι σχέδια κατάργησης του αγγελιοσήμου ή αντικατάστασης τουαπό ένα τέλος επί της διαφημιστικής δαπάνης το οποίο θα χρηματοδοτεί το σχεδιαζόμενο ενιαίο Ταμείο με τη δομή του ΙΚΑ, προσκρούουν σε σοβαρά νομικά και συνταγματικά κωλύματα που καθιστούν απαγορευτικούς τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς.
Συγκεκριμένα, κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την κρατική χρηματοδότηση, ενδεχόμενη κατάργησή του θα συνεπαγόταν σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, αντίθετη προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα ενόψει του τριετούς προγράμματος του ΕΜΣ. Οπως προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη του Ταμείου, τυχόν κατάργηση του αγγελιοσήμου επιφέρει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά εργοδοτικές εισφορές, ενδεχόμενη κατάργησή του θα έθετε σε κίνδυνο το ασφαλιστικό κεφάλαιο, κατά παράβαση του άρθρου 22 παρ. 5 Συντ.
Τέλος, κατά το μέρος που το αγγελιόσημο θεσπίστηκε ως αντάλλαγμα για την απαλλοτρίωση του Λαχείου Συντακτών, ενδεχόμενη κατάργησή του ή αντικατάσταση του με ένα τέλος επί της διαφήμισης για τη χρηματοδότηση του ενιαίου Ταμείου (ΙΚΑ) θα συνεπαγόταν προσβολή περιουσιακού δικαιώματος, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθ. Πρωτοκόλλου ΕΣΔΑ και θα προκαλούσε πιθανώς νομικές διεκδικήσεις εκ μέρους των δικαιούχων.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διακινείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η πληροφορία οτι οι δανειστές ζητούν επιμόνως την άμεση κατάργηση του αγγελιοσήμου, δηλαδή ζητούν, η κατάργηση του πόρου να προηγηθεί του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τις ενοποιήσεις των ταμείων. Εάν αυτό συμβεί, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, για ένα αόριστο χρονικό διάστημα, θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτοτελώς (χωρίς δηλαδή να έχει ενταχθεί σε κάποιο ενιαίο ταμείο) και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, αλλά έχοντας στερηθεί τον κύριο ασφαλιστικό πόρο του. Το αποτέλεσμα θα είναι, τα αναλογιστικά και λοιπά μεγέθη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να επιδεινωθούν κατά τρόπο ραγδαίο, έτσι ώστε, σε δεύτερη φάση, η ένταξή του στο ενιαίο ταμείο να εμφανιστεί ως αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Με άλλα λόγια, με τον τρόπο αυτόν θα ακυρωθεί η κύρια γραμμή άμυνας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατά της ένταξής του στο ενιαίο ταμείο, ότι δηλαδή ένα ασφαλιστικά και αναλογιστικά υγιές ταμείο θα απολέσει τη βιωσιμότητά του εντασσόμενο στον ενιαίο φορέα.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή της ΠΟΕΣΥ, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης, όπως προκύπτει από την πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του Ταμείου η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. (πηγή: blog εκπροσώπου της ΕΣΠΗΤ στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ )

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ & ΕΝΩΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ