Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ένα σκάνδαλο πέντε χρόνων...

Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης  
(protagon)

Τον Οκτώβριο του 2010, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιν Λαγκάρντ, παραδίδει στην Ελληνική κυβέρνηση μια λίστα με 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών εξωτερικού (της τελευταίας δεκαετίας), οι οποίοι έπρεπε να ελεγχθούν για την νομιμότητα των καταθέσεών τους. Να το επαναλάβουμε, δεν πρόκειται για λάθος, ήταν Οκτώβριος του 2010!
Ανάλογες λίστες με μεγαλοκαταθέτες, δόθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Να δούμε επιγραμματικά τι συνέβη, πως διαχειρίστηκαν και τι αποτελέσματα είχαν οι ενέργειες κάποιων (πλην Ελλάδας) από τις χώρες αυτές: Η Γαλλία εισέπραξε περίπου 250 εκατ. ευρώ σε φόρους. Στην.. Ισπανία, οι φορολογικές αρχές μάζεψαν φόρους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στην Αγγλία, υπολογίζεται πως το δημόσιο έβαλε στα ταμεία του περίπου 180 εκατ. ευρώ.
Και ας έρθουμε στην Ελλάδα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με τους σχετικούς ελέγχους στη χώρα μας, τα έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Τ. Αλεξιάδης. Και αυτά λένε, πως από τα 2.062 ονόματα έως τώρα έχουν ελεγχθεί τα 136! Ούτε εδώ πρόκειται για λάθος, έχουν ελεγχθεί 136 ονόματα! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει η πορεία αυτών των ελέγχων κάθε χρόνο. Το 2010-2011-2012 δεν έγινε κανένας έλεγχος. Το 2013, ξεκίνησε ο έλεγχος για 258 και ολοκληρώθηκε μόνο για 3! Το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος για 143 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν οι 95. Το 2015 ξεκίνησε για 80 και ολοκληρώθηκε για 38.
Οι πολιτικές και όχι μόνο παρενέργειες που υπήρξαν στα πέντε αυτά χρόνια με την συγκεκριμένη λίστα, είναι λίγο πολύ γνωστές. Εκείνο που μάθαμε σήμερα, είναι πως αν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι υποθέσεις, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής για όποια αδικήματα. Και εκείνο που φοβάμαι πως δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι τι ακριβώς συνέβη στα πέντε αυτά χρόνια και δεν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, πως αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν. Όπως σίγουρο είναι επίσης πως δεν οφείλεται αυτή η καθυστέρηση μόνο στην δεδομένη γραφειοκρατία. Μόνο και μόνο αυτή η καθυστέρηση, συνιστά ένα σκάνδαλο που κρατά πέντε χρόνια...