"Ας αναζητηθούν αλλού, στο Παλαιό Καθεστώς, η αναξιοκρατία, οι πελάτες και το κράτος-φέουδο"
«Ο Ξυδάκης τακτοποιεί ημετέρους δέκα μέρες πριν από τις εκλογές» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τα σημερινά «Νέα» του ΔΟΛ και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις...
Θυμίζουμε ότι Νίκος Ξυδάκης είχε «κατηγορηθεί» για το ποσό των 600.000 ευρώ που εισέπραξε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 20 Αυγούστου. Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση από την βουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Ραχήλ Μακρή, η οποία σημείωνε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Φαίνεται "λεφτά υπάρχουν" για τους ιδιοκτήτες των καναλιών και τους ιδιοκτήτες των εκδοτικών αυτών συγκροτημάτων, από μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές παροχές». Τότε ο Ξυδάκης είχε απαντήσει μέσω fb: «Τα 600 χιλιάδες ευρώ προς..
το Μέγαρο Μουσικής δεν είναι μέρος συνωμοσίας του Αλ. Τσίπρα με τον ΔΟΛ, όπως διατείνονται οι συνήθεις συνωμοσιολόγοι, αλλά η δόση της τακτικής επιχορήγησης προς το Μέγαρο, στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης εκτέλεσης του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015, ψηφισμένου από την προηγούμενη Βουλή» (δείτε ΕΔΩ)
Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ο Ν. Ξυδάκης έσπευσε να διευκρινίσει:
«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εστερείτο αναπληρωτή διοικητικού διευθυντού μετά τη λήξη της θητείας του κ. Δαμιανού Φαφούτη. Για την κενή θέση, τριετούς θητείας, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, επελέγη η κ. Ειρήνη Λαγουρού, διαθέτουσα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: πτυχίο Οικονομικού της Νομικής Αθηνών και πολυετή εμπειρία στη διεύθυνση επικοινωνίας και παραγωγής δεκάδων θεατρικών και μουσικών οργανισμών. Ο μισθός ορίσθηκε στα 2.200 μικτά, έναντι των 2.450 που ελάμβανε ο προκάτοχος. Η πλήρωση της θέσης είχε δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα, και πάντως δεν ολοκληρώθηκε, παρότι άλλες παρόμοιες και ταυτόχρονες πράξεις ολοκληρώθηκαν, δημοσιευόμενες στο ΦΕΚ».
Ο Ν. Ξυδάκης, συνεχίζοντας, ξεκαθαρίζει:
«Για την ΚΟΑ κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε: Εξασφαλίσαμε λ.χ. ευνοϊκή συμφωνία με το Μέγαρο Μουσικής για τις πρόβες και τη στέγασή της· έγινε resident orchestra του ΟΜΜΑ μετά από πολλές προσπάθειες. Γι’ αυτήν και άλλες ενέργειες βοηθητικές του έργου της ορχήστρας, πλειστάκις μας ευχαρίστησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ κ. Στεφ. Τσιαλής. Η προσθήκη ενός εμπειρότατου στελέχους στην ΚΟΑ, στο πλαίσιο της νόμιμης αρμοδιότητας του υπουργού, εκινείτο προς την ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης της ορχήστρας. Και γι΄ αυτή την ενέργεια μας ευχαρίστησε ο κ. Τσιαλής, όπως και για το έχει λάβει το μέγιστο της τακτικής επιχορήγησης για το τρέχον έτος.
Σε κάθε περίπτωση, μακάρι να υπήρχαν πολλά στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης, με την εμπειρία και την έξωθεν καλή μαρτυρία της προειρηθείσας, για να πλαισιώσουν τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Το ηθικό χρέος, κατά την ανανέωση του δημόσιου χώρου, εκφράζεται εμπράκτως και με την ανάδειξη αδιάφθορων, άξιων και έμπειρων προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Αυτός ήταν ο οδηγός μας κατά τον ορισμό νέων διοικήσεων σε μόλις 7 από τους 60 περίπου εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Πολιτισμού: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Εθνικό Θέατρο, Ελληνικό Φεστιβάλ, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Και ο απολογισμός, μαζί με τον σχεδιασμό μας, ανακοινώθηκε δημοσίως: http://xydakis.gr/?page_id=6916
Ας αναζητηθούν αλλού, στο Παλαιό Καθεστώς, η αναξιοκρατία, οι πελάτες και το κράτος-φέουδο. Το ηθικό πλεονέκτημα συνίσταται σε ανάληψη ευθύνης, πράξεις ανανέωσης και συγκρούσεις. Έτσι θα πράττουμε και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου».