Νικολόπουλος, Κωσταρέλου, Βουλέλης |
«Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανήκει στους εργαζομένους της» ανέφερε το ΔΣ του Συνεταιρισμού των εργαζομένων της Κολοκοτρώνη εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά δύο πρώην μελών του, του Σταμάτη Νικολόπουλου και της Ελένης Κωσταρέλου (φωτο), οι οποίοι αποχώρησαν πριν από δύο χρόνια από την Κολοκοτρώνη.
Οι Νικολόπουλος, Κωσταρέλου και Μανιάτης (που παραμένει στο εγχείρημα) τον Απρίλιο του 2012 με τα γεγονότα στην "Ελευθεροτυπία", είχαν αναλάβει να καταθέσουν και να κατοχυρώσουν εκ μέρους των υπόλοιπων εργαζομένων -και εξ ονόματός τους- στο υπουργείο Εμπορίου το σήμα του τίτλου «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ». Οι δύο πρώτοι αποχώρησαν από την εφημερίδα ο δε τρίτος (ο Σωτήρης Μανιάτης) μεταβίβασε στον συνεταιρισμό το μερίδιό του επί του τίτλου.
Το ΔΣ του Συνεταιρισμού των εργαζομένων στα μέσα του περασμένου Ιουνίου καλούσε τα δύο..
πρώην μέλη του, «τα οποία εξακολουθούν να καθυστερούν τη μεταβίβαση στον συνεταιρισμό των μεριδίων τους επί του τίτλου, να ολοκληρώσουν την τυπική αυτή διαδικασία, όπως έχουν τα ίδια δεσμευτεί εδώ και πολλούς μήνες και όπως ήδη έχει κάνει ο τρίτος δικαιούχος που παραμένει στο εγχείρημα».
Η απάντηση των Σταμάτη Νικολόπουλου και της Ελένης Κωσταρέλου εστάλη -με μικρή καθυστέρηση- μέσω επιστολής προς τον Διευθυντή της ΕΦ.ΣΥΝ. Νικόλα Βουλέλη.
Ακολουθούν αναλυτικά η ειστολή των δύο καθώς και η απάντηση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού της Εφημερίδα των Συντακτών:
Η επιστολή Νικολόπουλου - Κωσταρέλου
" Προς το Διευθυντή της ΕΦ.ΣΥΝ.
Νικόλα Βουλέλη
Αγαπητέ συνάδελφε, σε απάντηση του δημοσιεύματος «Η Εφημερίδα των Συντακτών ανήκει στους εργαζομένους της» όπου μας φωτογραφίζετε σε σχέση με το θέμα του τίτλου της εφημερίδας, παρακαλώ να δημοσιεύσετε το κείμενο που ακολουθεί στο φύλλο του Σαββάτου όπως άλλωστε ορίζει η δεοντολογία.
«Στο φύλλο του Σαββάτου 13 Ιουνίου, η ΕΦ.ΣΥΝ. δημοσίευσε άρθρο-ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού με τον τίτλο: “Η Εφημερίδα των Συντακτών ανήκει στους εργαζομένους της”. Θα προσθέταμε ότι ανήκει και στους αναγνώστες της που πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.
- Για το “συνεταιριστικό εγχείρημα” είναι γεγονός ότι “πολλοί δεν πίστεψαν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε”. Γι’ αυτό και αρχικά δεν συμμετείχαν. Σε μια από τις τέσσερις επιστολές του προς Ελένη (Κωσταρέλου), Σωτήρη (Μανιάτη) και Σταμάτη (Νικολόπουλο) για το εγχείρημα, ο σημερινός αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού ανέφερε: “Σας παρακαλώ λοιπόν θεωρήστε ότι από σήμερα (9 Ιουλίου 2012) και οι δυο μας [σ.σ. δηλαδή, και η σύζυγός του] βρισκόμαστε εκτός εγχειρήματος (και φυσικά συνεταιρισμού). Η απόφασή μας είναι οριστική”. Αργότερα είδαν φως και μπήκαν.
- Οι “δύο συνάδελφοι” (Κωσταρέλου και Νικολόπουλος) ΔΕΝ “επέλεξαν να αποχωρήσουν”. Οδηγήθηκαν μεθοδευμένα στην έξοδο το καλοκαίρι του 2013 κι έμειναν για ένα περίπου χρόνο άνεργοι, αγαπητό Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. Μας ανακοινώσατε μάλιστα τη διαγραφή τους από τον Συνεταιρισμό στις 7 Απριλίου 2015, απόφαση που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.
Το δε καλοκαίρι του 2013 παραιτηθήκαμε από την “Εφημερίδα των Συντακτών” διαφωνώντας με την “επενδυτική πρόταση”, που έφερε στέλεχος του Σαββατιάτικου φύλλου και την οποία καλοδέχθηκαν ορισμένοι αν και επρόκειτο κατ’ ουσίαν για πώληση της εφημερίδας. Η πρόταση αυτή είχε “φανερούς” και “κρυφούς” επενδυτές. Aκολούθησαν φήμες-προπέτασμα καπνού για τη συμμετοχή κυπριακής off shore. Το περίεργο, ας το πούμε έτσι, είναι ότι όσοι σήμερα εμφανίζονται να κόπτονται για την ανεξαρτησία της Εφημερίδας από επιχειρηματικά κέντρα, τότε δεν ζήτησαν καν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να συζητηθεί το θέμα. Πήγαν πάσο.
- Σχετικά με τον τίτλο: Ο τίτλος κατατέθηκε από τους Ε.Κ., Σ.Μ. και Στ.Ν. στις 30 Απριλίου του 2012 και ήταν δική τους πρωτοβουλία. Ηταν πολύ νωρίς τότε και σχεδόν όλοι κρατούσαν αποστάσεις και διατύπωναν επιφυλάξεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο Συνεταιρισμός έγινε τον Ιούλιο, αμέσως μετά βρέθηκε και νοικιάστηκε η Κολοκοτρώνη από τους ίδιους ανθρώπους με τη βοήθεια ορισμένων συνεταιριστών (όχι των μελών του σημερινού Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, η πλειοψηφία του οποίου ήρθε όταν ήταν έτοιμη η Εφημερίδα), αγοράστηκε ο εξοπλισμός και ετοιμάστηκε η εφημερίδα που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012.
Σημαντικό: Ο τίτλος παραχωρήθηκε από τους τρεις συνεταιριστές αμετάκλητα στην εταιρία για την έκδοση καθημερινής εφημερίδας, γεγονός το οποίο γνώριζαν εξαρχής όλοι οι συνεταιριστές. Ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα από την πλευρά μας, ούτε όταν έγινε πώληση του 7% της εταιρείας, καθώς ήμασταν ανέκαθεν υπέρ ενός πολυμετοχικού σχήματος, αρκεί η πλειοψηφία του 51% να παραμένει στους εργαζόμενους -λογική με την οποία δημιουργήθηκε “Η Εφημερίδα των Συντακτών”- και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι θα ήταν γνωστοί στο αναγνωστικό μας κοινό.
Πιστεύουμε να γίνεται αντιληπτό ότι υπαινιγμοί περί οικονομικών σκοπιμοτήτων πίσω από τη διαμάχη του τίτλου δεν μας αφορούν. Τα “παζάρια” είναι προνόμιο άλλων.
Τέλος, για την “ταμπακιέρα”: Υπάρχει λύση για το ζήτημα του τίτλου, έχει συζητηθεί και έχει τορπιλιστεί. Οχι από εμάς. Ας μιλήσουν ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο κι ας ενημερώσουν τη γενική συνέλευση που τόσο σέβονται.
Σταμάτης Νικολόπουλος, Ελένη Κωσταρέλου
ΥΓ. Είμαι χρόνια εκλεγμένος σε ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ και σεβάστηκα πάντα τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα. Σήμερα είμαι εκλεγμένος στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τη δεύτερη παράταξη στον χώρο, χωρίς την ψήφο και βεβαίως ούτε “εις το όνομα” όσων σήμερα με βάζουν απέναντί τους. Να θυμίσω ότι όταν κυκλοφόρησε η “Εφ.Συν.” και ήμουν διευθυντής σύνταξης, παραιτήθηκα τότε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αν και δεν ήταν ασυμβίβαστο.
Στ.Ν."
Η απάντηση του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού της Εφημερίδας των Συντακτών
"Από την επιστολή των δύο πρώην συνεταιριστών δεν γίνεται σαφές ποιος είναι ακριβώς ο ισχυρισμός τους για τους λόγους που εξακολουθούν να κρατούν στα χέρια τους ένα ποσοστό του τίτλου της «Εφημερίδας των Συντακτών».
■ Αναφέρονται σε διάφορα σκοτεινά σενάρια με ύποπτους «επενδυτές», τα οποία οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Αλλωστε εκείνη την περίοδο υπήρχε άλλο Δ.Σ. στον Συνεταιρισμό, ενώ μετείχαν αυτοπροσώπως και στις επαφές, τις οποίες σήμερα καταγγέλλουν.
■ Ουδέποτε και ουδείς τούς υποχρέωσε να αποχωρήσουν από την εφημερίδα. Και πάντως όχι το παρόν Δ.Σ. Οι ίδιοι επέλεξαν να το κάνουν για δικούς τους λόγους. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού, το Δ.Σ. επιβεβαίωσε την αποχώρησή τους μετά και το σχετικό δικό τους αίτημα.
■ Δεν είναι ακριβές ότι έχουν παραχωρήσει στην Α.Ε. «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωση» που εκδίδει την εφημερίδα «αμετάκλητα» τα μερίδια του τίτλου που τους ανήκουν. Εχουν απλώς παραχωρήσει τη χρήση, με ένα έγγραφο το οποίο είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητό. Πάντως, έστω και μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο, παραδέχονται το δίκαιο του αιτήματός μας, ότι δηλαδή ο τίτλος πρέπει να ανήκει στη συλλογικότητα που εκδίδει την εφημερίδα, εφόσον και η κατάθεσή του έγινε εκ μέρους της. Οι δύο πρώην πλέον συνεταιριστές δεν έχουν παρά να υλοποιήσουν τα όσα αναφέρουν παραπάνω προβαίνοντας πράγματι σε αμετάκλητη παραχώρηση του ποσοστού τους επί του σήματος στον Συνεταιρισμό και στην Α.Ε.
■ Τέλος, σε σχέση με την «ταμπακιέρα», αυτή είναι οι οικονομικές αξιώσεις που προέβαλαν μετά την αποχώρησή τους, εκτιμώντας ότι η συνεταιριστική μας εφημερίδα, που χάρη στις θυσίες όλων μας συνεχίζει στους δύσκολους αυτούς καιρούς να επιβιώνει και μάλιστα με διαρκή αύξηση της κυκλοφορίας της, αξίζει πλέον πολλά. Μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά υπάρχουν έγγραφα στοιχεία, στα οποία επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η αρνητική στάση τους σχετίζεται με οικονομικές αξιώσεις, το ύψος των οποίων εξακολουθούν να μην αποκαλύπτουν."