Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Τι είπε ο Βαρουφάκης για το «χακάρισμα» των ΑΦΜ

Το ηχητικό του OMFIF και η ΕΔΕ της Σαββαϊδου

Μετά από την άδεια του τέως υπουργού Οικονομικών το Επίσημο Φόρουμ Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (The Official Monetary and Financial Institutions Forum / OMFIF) έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο (EΔΩ) της συνομιλίας του Γιάννη Βαρουφάκη με τα μέλη του φόρουμ.
 Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελέστηκαν τυχόν αξιόποινες πράξεις από υπαλλήλους στα πληροφοριακά συστήματα μετά τα δημοσιεύματα για το Plan B του Γ. Βαρουφάκη. 
Το OMFIF με έδρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχει ηχογραφήσει την ομιλία του Γ. Βαρουφάκη της 16ης Ιουλίου και την έδωσε στη δημοσιότητα, με την έγκριση και του ιδίου.
Όπως τονίζεται το σχέδιο του πρώην υπουργού αφορούσε ένα παράλληλο νόμισμα εντός ευρώ ενώ προστίθεται ότι δεν υπάρχει αναφορά στα ΑΦΜ των πολιτών.
Aρχικά, ο Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο ωστόσο, σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις  ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη,..
σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει ένα αντίγραφο του συστήματος TAXIS προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία του ειδικού λογισμικού σε περίπτωση που ήταν αναγκαίο.
Παράλληλα, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα είχε plan b, αναφέρει πως πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Όπως ακούγεται να λέει, το εν λόγω σχέδιο το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. "Το δύσκολο θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν", λέει και περιγράφει πως θα δημιουργούνταν ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, δημιουργώντας αποθεματικούς λογαριασμούς, οι οποίοι θα βοηθούσαν επί της ουσίας το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.
ADVERTISEMENT
Έτσι, αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη θα έδινε "ανάσα" στην Ελλάδα το διάστημα που οι τράπεζες  θα έμεναν κλειστές.
"Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή", τονίζει και συνεχίζει:
"Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.
Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.
Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα, και θα καταλάβαιναν αμέσως αν δοκιμάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.
Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου [τραπεζικού] συστήματος".