Τρίτη 19 Μαΐου 2015

«Μαύρο» στην ασυδοσία του Ιντερνετ

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ Δημήτρης Μάρης
Γράφει ο Δημήτρης Τρίμης 

Tην Πέμπτη 21 Μαΐου στις 6.00 το απόγευμα έξω από τον «Ομιλο 24» (ψηφιακών ΜΜΕ και στοιχηματικών εταιρειών), του Δημήτρη Μάρη (Συγγρού 166, Καλλιθέα) πρόκειται να διαμαρτυρηθούν εργαζόμενοι στις ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται εκεί, διότι ο κ. Μάρης είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΝΕΔ (Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου), της εργοδοτικής Ενωσης που ίδρυσαν πριν από λίγα χρόνια τα παραδοσιακά μεγάλα αφεντικά όλων των ειδών των ΜΜΕ προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους και να εγκαθιδρύσουν την εργοδοτική ασυδοσία και στον αλματωδώς αναπτυσσόμενο αυτό σύγχρονο και ζωτικό κλάδο της επικοινωνίας.
Η διαμαρτυρία του νεαρού προλεταριάτου των ιντερνετικών ΜΜΕ είναι απολύτως δίκαιη, αν σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είναι πρακτικά ανεξέλεγκτος έως σήμερα, έχοντας ασφαλώς.. 
εξασφαλισμένη, λίγο ή πολύ, την εσκεμμένη αδιαφορία των «αρμόδιων» κρατικών υπηρεσιών ελέγχου (Επιθεώρηση Εργασίας, ΣΔΟΕ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.), αλλά και τη στρουθοκαμηλική στάση των εργατικών σωματείων.
Η συγκέντρωση της Πέμπτης κατά της κακοπληρωμένης, πολύωρης, κατά κανόνα ανασφάλιστης και σε μεγάλο βαθμό «μαύρης» εργασίας, με δημοσιογράφους και τεχνικούς χωρίς δικαιώματα, ελευθερίες, ούτε κανόνες δεοντολογίας και προστασία της πνευματικής τους δημιουργίας, συμπίπτει με ένα άλλο έστω και μικρό φαινομενικά πολιτικό γεγονός:
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αυτή την εποχή έχουν... βγει στο κλαρί, εκτός των άλλων, και για την υπεράσπιση της αυθαιρεσίας τους στο Ιντερνετ.

 Απειλές...
Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα και καλούν τη συντεχνία τους να λάβει μέρος στην καμπάνια τους «Θέλω να εκφράσω κι εγώ την αντίθεσή μου στο Μαύρο στο Ιντερνετ».
Γράφουν δε στις ιστοσελίδες τους ότι: «Η συνηθισμένη “ασθένεια” των κυβερνήσεων, να ανακαλύπτουν οριζόντιους φόρους, όποτε ψάχνουν απεγνωσμένα χρήματα για τα άδεια κρατικά ταμεία, χτύπησε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τις online διαφημίσεις είναι ενδεικτική της άγνοιας του οικονομικού επιτελείου για το τι συμβαίνει τώρα στη διαδικτυακή αγορά, αλλά και τι πρόκειται να συμβεί, σε περίπτωση που επιβληθεί αυτός ο φόρος».
Τι θέλουν να πουν; Λένε απλώς ότι είναι αντίθετοι να επεκταθεί και στο Διαδίκτυο η επιβολή του ειδικού φόρου 20% επί των τιμολογίων της διαφήμισης, όπως ισχύει αλλά δεν πολυεφαρμόζεται και στα άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διότι, όπως ισχυρίζονται, «από το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης στο Ιnternet στην Ελλάδα, το 80% καταλήγει σε πολυεθνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις και μόνο το 20% καταλήγει σε ιστοσελίδες που έχουν έδρα την Ελλάδα».
Με λίγα λόγια απειλούν ότι αν μπει νέος φόρος στα έσοδά τους από τη ρεκλάμα (που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνει τον διαφημιζόμενο), θα μεταναστεύσουν... τις έδρες των εταιρειών τους λ.χ. στην Ιρλανδία, στο Τζέρσι, στο Λουξεμβούργο και στις offshore της Καραϊβικής και επομένως θα απολύσουν τους εργαζομένους τους. Και εξηγούν ότι η κακιά νέα κυβέρνηση, «αντί να κυνηγήσει εκείνους (σ.σ. Google, Facebook) που απορροφούν το 80% της δαπάνης, πάει στο 20% των ελληνικών ιστοσελίδων που ήδη φορολογείται κανονικά...».

Πόσο «κανονικά» όμως φορολογούνται και πόσο εισφέρουν στα δημόσια έσοδα;
Ας το δούμε:
1. Επί του τιμολογίου της δαπάνης για τη διαφήμιση προς ένα ιντερνετικό ΜΜΕ, ο ΦΠΑ 23% επιβαρύνει τον διαφημιζόμενο ή τη διαφημιστική εταιρεία που μεσολαβεί και αποδίδεται, βάσει του νόμου, εξ ολοκλήρου από αυτούς. Συνήθως τα τιμολόγια αυτά, αν και όποτε εκδίδονται, παρουσιάζουν μικρότερο από το πραγματικό, ονομαστικό ποσό, ακριβώς για να αποφεύγεται όσο γίνεται η πληρωμή του ΦΠΑ. Πάντως η εταιρεία που κατέχει ιστοσελίδα δεν επιβαρύνεται άμεσα η ίδια. Ο μόνος επομένως φόρος που πληρώνουν (λέμε τώρα...) οι επαγγελματικές ιστοσελίδες είναι ο φόρος επί των κερδών τους (που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους σχεδόν ποτέ) και ο φόρος επί του ατομικού εισοδήματος των ιδιοκτητών τους.
2. Οι εταιρείες Ιντερνετ -όπως είπαμε προηγουμένως- απασχολούν με όσο πιο «ελαστικές μορφές» εργασίας νέους ανθρώπους και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τους προσλάβουν ως μισθωτούς. «Μαύρα» ή δουλειά με ΔΠΥ (το περίφημο «μπλοκάκι» με υποχρεωτική αυτασφάλιση στο ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ) αποτελούν τη δημοφιλέστερη μέθοδο ώστε ο εργοδότης να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εργαζόμενό του και ούτε ένα σεντ αποζημίωσης όταν αποφασίσει να απολύσει τον εργαζόμενό του για να προσλάβει έναν επόμενο αναλώσιμο. Για εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σεβασμό στα ωράρια, τις υπερωρίες, τις άδειες και ό,τι άλλο προβλέπει η Εργατική Νομοθεσία, ούτε λόγος...

«Θα ενταθούν οι έλεγχοι»
Χθες, o υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, επανέλαβε ότι οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.
Επίσης ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Απόστολος Καψάλης απέδωσε το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, το οποίο καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015, στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία και ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.
Αμήν. Διότι, αν επιτέλους γίνουν αυτά και σ’ όλο το ασύδοτο αρχιπέλαγος πολλών ιντερνετικών εταιρειών, τότε θα δούμε ποιος επιβάλλει το «μαύρο» στη χώρα, στις ζωές των νέων εργαζομένων και κυρίως στα μυαλά όλων μας - μια και μιλάμε για θέματα ενημέρωσης, πολιτισμού και ιδεολογίας...

- ΕφΣυν