Με αφορμή μια ανάρτηση των zoornalistas υπό τον τίτλο "Μην μας φορολογήσετε γιατί θα κάνουμε απολύσεις... " (διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ) ξεκίνησε διάλογος της Εφημερίδαςτων συντακτών με την Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) και τον πρόεδρό της Δημήτρη Μάρη
Στις 2/5/2015 στα Πολιτικά Παρασκήνια της «Εφημερίδας των Συντακτών» γράφτηκε το εξής σχόλιο:
Διάβαζα στο blog Zoornalistas (που ασχολείται με τα ΜΜΕ) ότι σε άρθρο της Huffington Post Greece -της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο Δημήτρης Μάρης, που τυγχάνει και πρόεδρος της Ενωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ)- ο Δ. Μάρης με επιστολή του ζητάει από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά την απόσυρση ρύθμισης για επιβολή φόρου 20% σε όλες τις online διαφημίσεις. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «αν μας φορολογήσετε, θα κάνουμε απολύσεις και θα μεταναστεύσουμε τις έδρες των ιντερνετικών εταιρειών στο εξωτερικό».
Αυτό δίνει μια καλή ιδέα «πάταξης της φοροδιαφυγής» (και της ανάλογης εισφοροκλοπής) στις..
οικονομικές αρχές της χώρας. Δηλαδή, η δαπάνη του διαφημιζόμενου προς τις εταιρείες ΜΜΕ (κλασικές και ιντερνετικές) να αποδίδεται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας και ο φόρος επ’ αυτής της δαπάνης να πιστώνεται από την τράπεζα απ’ ευθείας στο δημόσιο ταμείο.Δ.Τ.
Η ΕΝΕΔ και ο κ. Μάρης απάντησαν :
"Προς την «Εφημερίδα των Συντακτών»
Υπόψη διευθύνοντος «Εφ.Συν.», κ. Νικόλα Βουλέλη
Αθήνα, 6/5/2015
Αγαπητέ κύριε Βουλέλη,
Στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών», της 2ας Μαΐου 2015, στη στήλη «Πολιτικά Παρασκήνια» (σελ. 9), αρθρογράφος σας σχολίασε την επιστολή της Ενωσης Εκδοτών Διαδικτύου προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, αναφορικά με την πρόθεση φορολόγησης του ελληνικού διαδικτύου, με μοναδική αναφορά την ανώνυμη ανάρτηση ενός blog.
Η Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) απαρτίζεται από τις ελληνικές εταιρείες διαδικτύου και, εκτός των άλλων, αποσκοπεί στη δημιουργία κανόνων για το διαδίκτυο και στην προάσπιση του πρωτότυπου περιεχομένου, που οι ελληνικές ιστοσελίδες παράγουν καθημερινά.
Η επιλογή σας για αναπαραγωγή της ερμηνείας της επιστολής της ΕΝΕΔ, όπως αναρτήθηκε ανώνυμα από blog, χωρίς να έχετε κάνει την παραμικρή αναφορά στην πρωτότυπη επιστολή και στους λόγους που εστάλη, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό, τη στιγμή μάλιστα που η εφημερίδα σας λειτουργεί ηλεκτρονική έκδοση, που επηρεάζεται άμεσα τόσο από την έλλειψη σταθερού θεσμικού πλαισίου για το διαδίκτυο, όσο και από την ενδεχόμενη επιβολή ενός άδικου φόρου στις ελληνικές εταιρείες διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σας έχουμε απευθύνει και σχετική επιστολή του προέδρου της ΕΝΕΔ για τη συμμετοχή σας, θεωρώντας πως το σύνολο των εκδοτών διαδικτύου πρέπει να εκπροσωπείται στο θεσμικό όργανο, που στοχεύει πρωτίστως στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ελληνικών εταιρειών διαδικτύου και των εργαζομένων σε αυτές.
Με εκτίμηση το Δ.Σ. της ΕΝΕΔ"
Απάντηση του συντάκτη Δημήτρη Τρίμη:
"Πρώτον, για την ιστορία αναφέρω ότι η ΕΝΕΔ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Ομίλων ΜΜΕ και σ’ αυτήν συμμετέχουν όλες οι παραδοσιακές επιχειρήσεις που διαθέτουν έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ και σχετικές ή μη δραστηριότητες. Αν και η επιστολή αναφέρει την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ενημερωτικό Ιντερνετ, θυμίζω ότι η ΕΝΕΔ έχει αρνηθεί πολλές φορές να συνομιλήσει με τα σωματεία των εργαζομένων για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας [οι οποίες, ως γνωστόν, στο Ιντερνετ… αποφεύγονται, ενώ κι εκεί κυριαρχεί η δουλειά με το μπλοκάκι (ΔΠΥ) και άλλες φτηνές -και χωρίς κοινωνική ασφάλιση που βαρύνει τους εργοδότες- ελαστικές μορφές εργασίας].
Δεύτερον, στην επιστολή σημειώνεται το γνήσιο ενδιαφέρον της εργοδοτικής Ενωσης Διαδικτύου να υπερασπίσει την πρωτότυπη δημοσιογραφική δουλειά που δημοσιοποιείται στα ενημερωτικά σάιτ. Πάλι η ΕΝΕΔ ξεχνάει ότι η Ενωση εργοδοτών των εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ), που συνδημιούργησαν και την ΕΝΕΔ (όπως και τις άλλες εργοδοτικές Οργανώσεις Ιδιωτικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας -ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ), από το 2003 έχουν «κλέψει» ουσιαστικά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και τα έχουν μεταβιβάσει στα ΜΜΕ που κατέχουν, δίχως να ζητούν την άδεια του δημιουργού και προφανώς χωρίς να δίνουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ από τις αναπαραγωγές της δημοσιογραφικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής εργασίας. Ποιος, αλήθεια, εμποδίζει σήμερα τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να ζητήσουν τον λογαριασμό απ’ όσους συναδέλφους τους αναπαράγουν τζάμπα το «πρωτότυπο περιεχόμενό τους»;
Και, τρίτον, οι εταιρείες που συναπαρτίζουν την ΕΝΕΔ, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ΜΜΕ, πέρα από τα ενδεχόμενα κέρδη τους (και πέρα από τα ατομικά εισοδήματα των ιδιοκτητών τους) οφείλουν να φορολογούνται στην πηγή των βασικών -μιλώντας θεωρητικά- εσόδων της, δηλαδή επί των νομίμων παραστατικών τα οποία εκδίδουν οι διαφημιζόμενοι ή οι διαφημιστές προς αγορά διαφημιστικού χώρου ή χρόνου από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Ολα τα άλλα, ότι οι ιστοσελίδες τους θα φύγουν από την Ελλάδα και θα κλείσουν, απολύοντας εργαζόμενους είναι οι κλασικές υπεκφυγές των επιχειρηματιών για να κάνουν ό,τι θέλουν."