Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Γιατί ο Κυρίτσης διαφώνησε με την ανακοίνωση για τη δίκη της Χ.Α.

UPD
 Τι λένε οι δικαστικοί συντάκτες και πως απαντούν στην ΕΣΗΕΑ οι δύο δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν τους μαρτυρες κατηγορίας της δίκης της «Χρυσής Αυγής»

Την πλήρη διαφωνία της συνδικαλιστικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που αφορά ανάρτηση δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σχετικά με την δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ», εξέφρασε στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενώσεως ο εκπρόσωπος της παράταξης Χρήστος Κυρίτσης.
Πρόσθεσε δε, ότι προϋπόθεση κάθε δικαστικής υποθέσεως είναι η πλήρης-κατά το Σύνταγμα-δημοσιότητα της δίκης και ο σεβασμός της σχετικής διαδικασίας.
Η ΕΣΗΕΑ τελικά εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη δημοσιοποίηση των μαρτύρων κατηγορίας της δίκης της «Χρυσής Αυγής» αναφέροντας πως αυτό "δεν συνιστά «δημοσιογραφική επιτυχία»".
Aντίδραση για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ υπήρξε και από τους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ ενώ ανακοίνωση υπήρξε και από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΑ Παναγιώτη Τσιμπούκη και Βασιλική Κόκκαλη, οι οποίοι είναι οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Πρωτου Θέματος για την κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Αντίδραση υπήρξε και από τον Δημήτρη Τσαλαπάτη. Ακολουθούν η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η απάντηση των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ και η απάντηση των δημοσιογράφων Βασιλικής Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη, που υπέγραψαν το ρεπορτάζ με τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας:..
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
"Η δημοσιοποίηση των μαρτύρων κατηγορίας της δίκης της «Χρυσής Αυγής» δεν συνιστά «δημοσιογραφική επιτυχία»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας που πρόκειται να καταθέσουν προσεχώς στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» με αφορμή την ανάρτησή τους εν προκειμένω από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων -στην πλειοψηφία τους ανυπεράσπιστοι πολίτες και μετανάστες- αν και είναι σύννομη, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα καθιστώντας τους στόχους των ταγμάτων εφόδου της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης όπως άλλωστε δυστυχώς αποδείχθηκε από την πρώτη ημέρα της δίκης. Η γενική αυτή αρχή αφορά όχι μόνο την συγκεκριμένη δίκη αλλά κάθε περίπτωση εκούσιας ή ακούσιας έκθεσης προσώπων σε κίνδυνο διά της δημοσιοποίησης της ταυτότητας τους.
Η δημοσιογραφική προσέγγιση σε ένα κορυφαίο ζήτημα όπως είναι στην παρούσα συγκυρία η πολυετής δράση μιας νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, επιβάλλεται να είναι διάφανη, ξεκάθαρη και να υπηρετεί τις αξίες που επί σειρά ετών αντιμάχεται η συγκεκριμένη οργάνωση: Της δεοντολογίας, της αλληλεγγύης και εν τέλει της δημοκρατίας."

Η ανακοίνωση των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ
"ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 22 Απριλίου 2015
Οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ μέσω της οποίας καταδικάζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ».
Επισημαίνουμε ότι η ακροαματική διαδικασία μιας δίκης είναι, κατά το Σύνταγμα, δημόσια και οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα γεγονότα αυτούσια στην κοινή γνώμη. Τα ονόματα των μαρτύρων ανακοινώνονται (όπως και εν προκειμένω) δημόσια από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Είναι σημαντικότατο κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Όταν οι μάρτυρες καταθέτουν στη δίκη, οι μαρτυρίες τους είναι και επώνυμες και συγκεκριμένες (με εξαίρεση προστατευόμενους μάρτυρες και ανηλίκους). Σε όλες τις δίκες που έχουμε καλύψει καταγράφοντας τις μαρτυρίες δημοσιοποιούμε και το ονοματεπώνυμο του μάρτυρα που καταθέτει.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια πολύ σημαντική δίκη. Οι δικαστικοί συντάκτες οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους, όπως σε κάθε δίκη. Επισημαίνεται ότι σε ιστοσελίδα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στην υπόθεση (δηλαδή των συνηγόρων που εκπροσωπούν τους μάρτυρες-θύματα της Χρυσής Αυγής), υπάρχουν δημοσιευμένα αυτούσια τμήματα της δικογραφίας με ονοματεπώνυμα θυμάτων, διευθύνσεις και ολόκληρες τις προδικαστικές καταθέσεις μαρτύρων με τα πλήρη στοιχεία τους. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα δείτε εδώ).
Επίσης, επισημαίνουμε ότι οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο τα ονόματα των μαρτύρων αλλά πολλά περισσότερα στοιχεία τους. Υπενθυμίζουμε ότι από λάθος των δικαστικών αρχών έχουν διαρρεύσει, μέσα στην ίδια δικογραφία, ακόμα και ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων.
Η δημοσιογραφική προσέγγιση μιας δίκης, είναι δουλειά των συντακτών του δικαστικού ρεπορτάζ και θα ήταν πρόσφορο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να επικοινωνεί μαζί τους, όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, οι οποίες στοχοποιούν δημοσιογράφους.
Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή στοχοποίησης οποιουδήποτε από όπου κι αν γίνεται.
Παρακαλούμε η παρούσα επιστολή να αναρτηθεί στο site της ΕΣΗΕΑ.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ – ΣΚΑΪ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΖΑΣ – STAR
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ – STAR
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ – MEGA
ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ – ALPHA
ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ – ΤΑ ΝΕΑ
ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ – REAL NEWS
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ – THE TOC
ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ – EURO 2DAY
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΝΓΚΟΥ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ – NEWS 247
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ – ESPRESSO".

Η απάντηση των δημοσιογράφων του «Πρώτου Θέματος»
Η ανακοίνωση – απάντηση των δημοσιογράφων Βασιλικής Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη που εστάλη στην πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:
" Αθήνα, 21.4.2015
Προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας σε κάθε δίκη, που στην Ελλάδα είναι – ευτυχώς ακόμη – δημόσιες αναγιγνώσκεται στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση. Το ίδιο συνέβη και στις 20 Απριλίου 2015 κατά την πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπου από την έδρα του δικαστηρίου εκφωνήθηκαν τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας, παρουσία των 80 περίπου δημοσιογράφων από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ που καλύπτουν την ακροαματική διαδικασία.
Οι μάρτυρες είτε κατηγορίας είτε υπεράσπισης δεν είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αυτοί προσδιορίζονται από την ποινική νομοθεσία, εκφωνούνται με κωδική ονομασία ώστε τα στοιχεία τους να κρατούνται μυστικά. Αυτό και έγινε με τους πέντε προστατευόμενους μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγή. Δηλαδή από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι προστατευμένοι μάρτυρες εκφωνήθηκαν με τις κωδικές τους ονομασίες. Να σημειωθεί ότι όποιο Μέσο Ενημέρωσης ή δημοσιογράφος δημοσιεύσει κάποιο στοιχείο που να αποκαλύπτει την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, παραβιάζει τόσο τη σχετική νομοθεσία όσο και το δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας.
Άλλωστε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας (ακόμη και αυτών που τελικά δεν κλητεύθηκαν στο δικαστήριο) έχουν ήδη δημοσιευθεί από 19.3.2015 στον Ιστότοπο της Πολιτικής Αγωγής υπό τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα θύματα της φασιστικής βίας: οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής».
Η επίμαχη ανάρτηση στον Ιστότοπο της Πολιτικής Αγωγής (δείτε εδώ) έγινε πολύ πριν την ημερομηνία της δίκης και φυσικά πριν την ανάρτηση από το «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, σε κάθε υποφάκελο της εν λόγω ανάρτησης εμπεριέχονται τα στοιχεία όλων των μαρτύρων που κατέθεσαν στην ανάκριση.
Εξάλλου, σε όλες τις δίκες που απασχόλησαν τα ΜΜΕ τουλάχιστον από την μεταπολίτευση (1974) και έπειτα (δίκες Κοσκωτά, 17Ν, ΕΛΑ, λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κ.λπ.) τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και τα τελευταία χρόνια και στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Οι μάρτυρες κατηγορίας -όπως και οι μάρτυρες υπεράσπισης- εκφωνούνται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ορκίζονται δημόσια μέσα στη δικαστική αίθουσα, δηλώνονται στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, κλπ) και καταθέτουν στο ακροατήριο δημόσια, χωρίς να φορούν κουκούλες.
Το ονοματεπώνυμο των μαρτύρων και ό,τι αυτοί καταθέτουν κατά την ακροαματική διαδικασία μιας δίκης αποδίδεται πιστά από τους δημοσιογράφους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που απασχολούνται. Οι καταθέσεις τους καταγράφονται, δε, στα πρακτικά της δίκης που είναι δημόσια έγγραφα.
Είναι αδιανόητο δημοσιογραφικά και δεοντολογικά τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας και οι καταθέσεις τους να μη γίνονται γνωστές στην κοινή γνώμη, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Τη στιγμή μάλιστα που οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας είναι αποφασιστικής σημασίας για το σχηματισμό της αλήθειας από τους παράγοντες της δίκης. Μόνο όσοι θέλουν να παραποιήσουν, για δικούς τους λόγους, την καθημερινότητα και την πραγματικότητα μπορεί να υποστηρίξουν ή να διατυπώσουν την αντίθετη άποψη.
Έτσι, όπως κατά πάγια τακτική γίνεται εδώ και δεκαετίες από του δημοσιογράφους όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσίευσε τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας όπως ακριβώς εκφωνήθηκε στο ακροατήριο της δημόσιας δίκης που μόλις ξεκίνησε χθες και διακόπηκε για 7 Μαΐου 2015.
Εκτός από τον κατάλογο των μαρτύρων το στο ρεπορτάζ του, δημοσίευσε και το τι έγινε την πρώτη ημέρα της δίκης, ποιοι από τους κατηγορουμένους παρέστησαν, ποιοι απουσίαζαν, το τι συνέβη έξω από το δικαστήριο κ.λπ. Άλλωστε τα ονόματα των περισσότερων μαρτύρων κατηγορίας δημοσιεύθηκαν στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά site ενώ κάποιοι από τους μάρτυρες έκαναν, μετά τη διακοπή της δίκης, δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Επίσης, η λίστα των μαρτύρων είναι -εδώ και μήνες- στα χέρια των 120 και πλέον δικηγόρων που εκπροσωπούν τους κατηγορουμένους.
Πραγματικός σκοπός των δήθεν αντιδράσεων από διάφορους φορείς (συνδικαλιστικούς, κ.λπ.) για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων δεν είναι η προστασία των μαρτύρων, αλλά η στοχοποίηση του «Πρώτου Θέματος» και των δημοσιογράφων Βασιλική Κόκκαλη και Παναγιώτη Τσιμπούκη που υπογράφουν το επίμαχο ρεπορτάζ και είναι διαπιστευμένοι συντάκτες δικαστικού ρεπορτάζ και ρεπορτάζ υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η στοχοποίηση του «Πρώτου Θέματος» και των δημοσιογράφων του από αυτούς που τάχα αντιδρούν, γίνεται από τον καθένα για διαφορετικούς λόγους, είτε αυτοί είναι ανταγωνιστικοί, είτε αυτοί θέλουν να «κάψουν» πρόσωπα και πράγματα γιατί κάποια στιγμή «ενόχλησαν» ή ακόμη «ενοχλούν», είτε για κομματικές σκοπιμότητες.
Οι υπογράφοντες και συμμετέχοντες σε ανακοινώσεις (από όπου και αν προέρχονται αυτές) οι οποίες στοχοποιούν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσωπικά δημοσιογράφους, έχουν την ευθύνη (και θα αναζητηθεί ευθύνη φυσικά) για τυχόν «ατυχήματα» που μπορούν εντελώς τυχαία να συμβούν.
Είναι αυτονόητο ότι οι υπογράφοντες το σχετικό ρεπορτάζ επιφυλάσσονται για τη διεκδίκηση παντός νομίμου δικαιώματος τους για την στοχοποίησή τους από όπου και εάν αυτή προέρχεται.
Παναγιώτης Τσιμπούκης – Βασιλική Κόκκαλη".