Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αντιδράσεις για την ποινή φυλάκισης στον Κώστα Βαξεβάνη

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η ποινή φυλάκισης 26 μηνών που επιβλήθηκε στο δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη για συκοφαντική δυσφήμηση του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Μετά την εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς η οποία καταδίκασε την απόφαση, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI)  και ο Οργανισμός Μέσων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEMO), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), έρχονται με τη σειρά τους να καταδικάσουν την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου αλλά και να καλέσουν την Ελλάδα να αλλάξει την «απαρχαιωμένη» νομοθεσία της περί συκοφαντικής δυσφήμησης.
Ο Κώστας Βαξεβάνης κρίθηκε ένοχος από τις ελληνικές αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 μηνών για τις αποκαλύψεις του γύρω από τις τραπεζικές πρακτικές της Marfin. Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις του HOT DOC βασίζονταν σε περισσότερα από 5.000 επίσημα έγγραφα, τα οποία..
κατατέθηκαν και στο Δικαστήριο. Μεταξύ των επισήμων εγγράφων συγκαταλέγονται πορίσματα των κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, πορίσματα της Κυπριακής Βουλής, δικαστική απόφαση που καταδικάζει τη Marfin για αστική απάτη και αποδεικνύει πως χρησιμοποιήθηκαν συγκαλυμμένα κεφάλαια της Τράπεζας για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, εκθέσεις της Price Water House με πλήρη ανάλυση των δανείων που δόθηκαν από τη Marfin σε επιχειρηματίες φίλους του Βγενόπουλου, αλλά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

Καταδικάζουν
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την καταδίκη και την ποινή που επιβλήθηκε στον ερευνητή δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη οι οποίες αντιτίθενται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις αξίες γύρω από την ελευθερία του Τύπου», υπογραμμίζει ο Διευθυντής των Προγραμμάτων Ελευθερίας Τύπου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Scott Griffen.
«Για την απόφαση αυτή θα πρέπει να ασκηθεί αμέσως έφεση για επανεξέταση. Καλούμε τους Έλληνες νομοθέτες να μεταρρυθμίσουν και να αναθεωρήσουν τους απαρχαιωμένους νόμους για συκοφαντική δυσφήμιση στην Ελλάδα ιδίως μέσω της κατάργησης όλων των σχετικών ποινικών διατάξεων», συμπληρώνει στη δήλωσή του ο Griffen.
Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας του SEEMO, Oliver Vujovic σημειώνει ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα, ως γενέτερια της δημοκρατίας αλλά και ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναγνωρίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελεύθερη ροή των πληροφοριών, εξαιτίας τέτοιων δικαστικών αποφάσεων».
Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένως αποφανθεί ότι η επιβολή φυλάκισης σε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
«Αυτή η καταδίκη ισοδυναμεί με εκφοβισμό των δημοσιογράφων που προσπαθούν να αναφέρουν χωρίς φόβο τις δραστηριότητες των ατόμων με δύναμη και επιρροή στις κοινωνίες μας», αναφέρει με τη σειρά του ο πρόεδρος του EFJ, Mogens Blicher Bjerregård και συμπληρώνει: «Προσβλέπουμε στο Εφετείο να αναγνωρίσει αυτό το σημαντικό ρόλο και να επανεξετάσει την παρούσα απόφαση».