Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Για ποια αλληλεγγύη μιλάτε;

Γράφει η Δήμητρα Σωτηριάδου
(δημοσιογράφος, ιδρυτικό μέλος της Συνταγματικής Παρέμβασης των Ελλήνων - ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ)

Επειδή έρχονται Χριστούγεννα και όλοι ποντάρουν (εκ του πονηρού) στο συναίσθημα, καλό είναι ως δημοσιογράφοι να ενισχύσουμε τις ανθρώπινες αξίες και την αλληλεγγύη μεταξύ μας στις δύσκολες αυτές στιγμές της κρίσης, που ας μην ξεχνάμε,μέρος ευθύνης φέρουν μέλη της δημοσιογραφικής μεγάλης οικογένειας, γνωστά και ως ντόμπερμαν της ενημέρωσης, αφού αντί για έλεγχο της εξουσίας 4 χρόνια τώρα, προέταξαν το συμφέρον των ιδιοκτητών των ΜΜΕ παραπληροφορώντας συνειδητά την κοινή γνώμη, συμμετέχοντας ενεργά στην επιβολή των μνημονίων και την εξαθλίωση των πολιτών.....
Για να υπάρξει όμως αλληλεγγύη, θα πρέπει και τα περίπου 8.000 μέλη των ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ... να γίνουμε μέρος του προβλήματος των ανέργων και κυρίως..  όσων αδυνατούν να σιτίσουν την οικογένειά τους... Για δεύτερη όμως χρονιά οι ενώσεις υπογράψατε πρωτόκολλο συνεργασίας με την αρχιεπισκοπή, για την παροχή (300) δεμάτων τροφίμων μηνιαίως, χωρίς να ζητήσετε τη δική μας συμβολή.
Δηλαδή, η μεγάλη μόνο οικογένεια των δημοσιογράφων, που αποτελείται από προνομιούχους και μη συνταξιούχους, από έχοντες μια εργασία φανερή έως τρεις, τέσσερις πέντε και...αφανέρωτες, από δημοσιογράφους - μετόχους που τρώνε με χρυσά κουτάλια, από δημοσιογράφους - εκδότες,από δημοσιογράφους - βουλευτές, δε μπορεί να ενισχύσει τους άνεργους συναδέλφους της. Δεν τους περισσεύει ούτε δύο ευρώ το μήνα.
Και μαζί με τα άλλα μέλη των ενώσεων περίπου 8.000 το σύνολο δε μπορούν να εξασφαλίσουν 300 δέματα σίτισης κάθε μήνα. Και απευθύνεστε στην εκκλησία την ώρα που δημοσιογράφοι, της ασκούν κριτική για φοροδιαφυγή και ιδιοτελή συμπεριφορά.
Μου "δίνεται " λοιπόν το δικαίωμα να σκεφτώ ότι, η μη ενεργή συμμετοχή όλων των μελών στο σημαντικό αυτό πρόβλημα επιβιώσης άνεργων συναδέλφων βοηθά μια συγκεκριμμένη στρατηγική επιβίωσης των προεδρείων των ενώσεων στους καιρούς της κρίσης, όπως ακριβώς επιβιώνουν ως "μονάρχες" κάποιοι δημοτικοί άρχοντες γνωστοί και ως δήμαρχοι των συσσιτίων και των εκκλησιαστικών συνεργασιών. Οπως οι πολίτες δηλαδή που έχουν πρόβλημα επιβίωσης και εξαρτώνται πια από τα εκκλησιαστικά συσσίτια έτσι και οι συνάδελφοι που ζουν δύσκολα χωρίς να μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, κρέμονται και θα κρέμονται κάθε φορά από τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την αμφισβητούμενη εκκλησιαστική αρχή.
Οσοι γνωρίζουν από εθελοντικές δράσεις αλληλεγγύης, κάθε δέμα τροφίμων μηνιαίως μπορεί να εξασφαλιστεί από 40 έως 50 ευρώ σε συνεργασία με σούπερ μάρκετ, κάτι που κάνουν εκκλησία και οι δήμοι... δηλαδή με 2 ευρώ ο καθένας μας θα συγκεντρώναμε 300 και παραπάνω δέματα. Με 3 ευρώ ο καθένας, θα αγοράζαμε δέματα, χωρίς καμμια συμφωνία με σούπερ μάρκετ, αξίας 70 ευρώ το ένα. Ενα δέμα όπως ξέρετε περιλαμβάνει τυριά, ζυμαρικά άσπρια και λάδι.
Με 70 ευρώ το μηνιαίο δέμα για μια τετραμελή οικογένεια θα περιελάμβανε...(τιμές χωρίς καμμιά συμφωνία με S.M)
- ΔYΟ ΚΙΛA ΦΕΤΑ , 14 ΕΥΡΩ,
- ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ, 8 ΕΥΡΩ,
- 4 ΚΙΛΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ 8 ΕΥΡΩ,
- 4 ΚΙΛΑ ΟΣΠΡΙΑ 8 ΕΥΡΩ,
- 4 ΚΙΛΑ ΛΑΔΙ 32 ΕΥΡΩ

1. Εάν λοιπόν τα 8.000 μέλη, δίναμε από 2 έως 3 ευρώ ο καθένας, κάθε μήνα θα υπερκαλύπταμε τις ανάγκες των οικογενειών.
2. Επίσης, ανάμεσα στα 8.000 μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες δημιουργοί, που ασχολούνται με τέχνες,με εικαστικά,ακόμα ακόμα και με παραδοσιακές συνταγές γλυκών, σαπουνιών κ.λ.π -ανεκμετάλλευτα ταλέντα δηλαδή, με την καλή πάντα έννοια- που εάν οργανώναμε λοιπόν μόνοι μας εκθέσεις ανιδιοτελείς και όχι όπως τα φιλανθρωπικά γκαλά των μεγαλοκυριών που φημίζονται κυρίως για την ανακύκλωση των σχέσεων, θα συγκεντρώναμε ποσά ικανά για την ανακούφιση των συναδέλφων....
Αρκεί λοιπόν να συμμετέχουμε πραγματικά στο πρόβλημα και όχι να το πετάμε σαν μπαλάκι σε όσους αμφισβητούμε....