Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Success? Sorry...

Και οι φανατικότεροι αντιμνημονιακοί, εφόσον ελπίδα τους είναι η ανάρρωση της πατρίδας και όχι ο καταποντισμός της, δεν έχουν λόγους να χαίρονται με την τριπλή προειδοποίηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ούτε θα πάνε πολύ καλύτερα στα επόμενα χρόνια. Να χαρούν επειδή επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόγνωσή τους; Επειδή από το success story μετατοπιζόμαστε βίαια (τουλάχιστον όσοι το είχαν δέσει κόμπο πως η λύτρωση δεν είναι απλώς κοντά αλλά έχει ήδη ξεκινήσει) στο «success? Sorry»;
Να πανηγυρίσεις που έπεσες μέσα στις προβλέψεις σου; Μα, στην πραγματικότητα πέφτεις μέσα σε ένα κατακόρυφο σκοτεινό τούνελ, που..
αντί να μικρύνει και να φωτιστεί, κατά τις χαρμόσυνες προαναγγελίες, βαθαίνει περισσότερο. Δεν θα επρόκειτο λοιπόν για χαρά αλλά για χαιρεκακία. Και μάλιστα για μια χαιρεκακία-μπούμερανγκ, αφού οποιαδήποτε νέα μέτρα θα τα πληρώσουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Εξίσου; Μάλλον όχι, μια και στους αντιμνημονιακούς συγκαταλέγονται πρωτίστως όσοι πλήρωσαν βαρύτερα μέχρι τώρα: οι λαϊκές μάζες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι.
Μήπως άραγε εθεάθη σε κάποιο υπουργείο ή στη Βουλή το πολλάκις προαναγγελθέν σχέδιο νόμου, που θα επέβαλλε επιτέλους μια σχετική έστω φορολογική δικαιοσύνη; Εχουν κουραστεί οι δανειστές μας (η κ. Μέρκελ, π.χ., όχι τίποτα κρυφομπολσεβίκοι) να λένε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι Ελληνες, η κυβέρνησή μας όμως μόνον αυτή την παρατήρησή τους δεν λαμβάνει υπόψη της. Για να φανεί αδέσμευτη και κυρίαρχη, την ώρα που αυτοδεσμεύεται υπό την επικυριαρχία άλλων ισχυρών, του εσωτερικού.
Επιπρόσθετα μέτρα, ύψους 6,7 δισ., έως το 2016 προτείνει λοιπόν το ΔΝΤ (τα 2,6 για του χρόνου, οπότε θα βγαίναμε από το τούνελ). Υφεση για μία διετία ακόμη προέβλεψε ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος. Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους που έχει συστηθεί στη Βουλή (όχι με όρους κομματικού φρονήματος εικάζω), ξεκαθαρίζει πως «είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους συν τυχόν έκτακτες ανάγκες. Η αριθμητική του χρέους είναι εναντίον μας». Τόσο απλά. Και τόσο οδυνηρά.
Μπορούμε βέβαια, για να παρηγορηθούμε, να ενστερνιστούμε, για πρώτη έστω φορά, όσα αντιλέγει το υπουργείο Οικονομικών. Οτι το ΔΝΤ έχει ήδη κάνει λάθη (μόνο που η κυβέρνησή μας δεν προσπάθησε ποτέ να τα εκμεταλλευτεί), άρα σφάλλει και τώρα. Κατά συνέπεια, λέει το story, η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το 2012 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδενικό είναι αθεμελίωτη, ενώ η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι θα έχουμε πλεόνασμα 340 εκατ. είναι γερά θεμελιωμένη... Ναι, αλλά μόλις έναν μήνα πριν ο κ. Σταϊκούρας βεβαίωνε χαρούμενος ότι στο πρώτο επτάμηνο του 2013 είχαμε ήδη πλεόνασμα 2,6 δισ. Τόσο έξω πέσαμε από Αύγουστο και έπειτα; Ή τόσο «δημιουργικά» λαθεμένα είναι όσα λέει το υπουργείο;
Παντελής Μπουκάλας
(η φωτο είναι από το nonews)