Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Δ.Τ: κενά, αδιαφάνεια και παρανομίες

Λάβαμε και δημοσιεύουμε mail για τον «διαγωνισμό» πρόσληψης προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις  στην Δημόσια Τηλεόραση:
Πολλά κενά, αδιαφανείς μεθοδεύσεις, παρατυπίες, παρανομίες και παντελής αγνόηση της διεθνούς εμπειρίας χαρακτηρίζουν τον "διαγωνισμό" για την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις  στην Δημόσια Τηλεόραση.
Αρκεί να  περιγράψουμε το τι έχει συμβεί με την επιλογή και πρόσληψη δημοσιογράφων.
Παγκόσμια πρωτοτυπία ότι επιλέχθηκε «διαγωνισμός» τυπικών προσόντων για έναν ειδησεογραφικό οργανισμό, όταν διεθνώς η επιλογή γίνεται βάσει των αναγκών του σταθμού και των επιδόσεων ή της ειδικότητας  του δημοσιογράφου, με δεδομένη φυσικά την ύπαρξη και των τυπικών προσόντων και..
όχι αντίθετα όπως έγινε στην ΔΤ
Ενώ αρχικά ο διαγωνισμός προέβλεπε πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας ,στην πορεία αυτό άλλαξε και υπήρξε ισοπέδωση καθώς αναγνωρίστηκαν μόνο πέντε χρόνια προϋπηρεσίας ,κάτι που στερεί φυσικά την ΔΤ από ικανά και έμπειρα στελέχη στα οποία και η ίδια είχε επενδύσει στο παρελθόν (ως ΕΡΤ).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται η την εμπειρία που έπρεπε να υπάρχει για εξειδικευμένα ρεπορτάζ. (ιατρικό, οικονομικό, διπλωματικό, εργατικό, ασφαλιστικό, οικονομικό κλπ).
Στον διαγωνισμό με μια πρωτοφανή επιλογή υποβαθμίζονται τα πτυχία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με εντελώς παράλογο τρόπο δίνεται προβάδισμα στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  ή τεχνικής εκπαίδευσης. (ο βαθμός του πτυχίου ΑΕΙ πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 40 ,ενώ όλοι οι άλλοι τίτλοι και απολυτήρια πολλαπλασιάζονται με το 20 . π.χ. πτυχίο του Πολυτεχνείου Λιαν Καλώς  7 δίνει  7χ40= 280 μόρια. Απολυτήριο Λυκείου  με βαθμό 16 δίνει 16χ20=320 μόρια…)
Υπήρχε «κατευθυνόμενη» υποβολή αιτήσεων, καθώς ξαφνικά και μετα από παλινωδίες εμφανίσθηκαν παρουσιαστές εκπομπών (Σκαλκος, Παπαθανασιου, Λιναρδατου, Τρικας κ.α.) να υποβάλλουν αίτηση είτε ως πολιτικοί συντάκτες είτε για το διεθνές δελτίο, ενώ συντάκτρια του ελεύθερου- αστυνομικού ρεπορτάζ   υπέβαλε αίτηση ως πολιτική συντάκτρια. Αποτέλεσμα να προσληφθούν παίρνοντας την θέση άλλων δημοσιογράφων που είχαν τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία για τις συγκεκριμένες θέσεις . Αρκεί μια σύγκριση των ονομάτων  σε σχέση με την θέση που προσλήφθηκαν καις την θέση που εργάζονται τώρα.
Υπήρξαν ακόμη φαινόμενα, δημοσιογράφος με μόνιμη κατοικία την Ουάσιγκτον να υποβάλλει αίτηση για θέση στην Αττική  στο διεθνές δελτίο , η οποία προσλήφθηκε κανονικά και εμφανίζεται να δίνει ανταποκρίσεις από την Ουάσιγκτον.
(Σημειωτέον ότι μόλις πριν λίγες ημέρες υπήρξε συγκεκριμένη προκήρυξη για θέσεις ανταποκριτών )
Προβληματική και με σωρεία παρανομιών είναι η διαδικασία επιλογής δημοσιογράφων σε σχέση με την παράλληλη απασχόληση.
Ο διαγωνισμός δεν έθετε περιορισμό για τους έχοντες άλλη απασχόληση ,με την εξαίρεση φυσικά του ευρύτερου δημοσίου.
Όμως πολλοί πριμοδοτήθηκαν με τα 200 μόρια (προβλέπονταν για τους πρώην εργαζόμενους στην ΕΡΤ ,που την στιγμή του κλεισίματος δεν είχαν καμία άλλη απασχόληση. –σ.σ. αφορά κάθε σχέση εργασίας) και υπέβαλλαν μάλιστα και Υπεύθυνη Δήλωση (ότι δεν ασκούν εμπορία ,δεν έχουν εταιρία και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ),οπότε προσλήφθηκαν  ευνοούμενοι και από την πριμοδότηση των 200 μορίων.
Κραυγαλέα περίπτωση είναι και εκείνη δημοσιογράφου που καθώς διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Σχολή Επικοινωνίας και εκ των πραγμάτων αποκλείονταν εκ προοιμίου από τον διαγωνισμό (βάσει της συγκεκριμένης πρόβλεψης της προκήρυξης) και όχι μόνο συμμετείχε, αλλά παρανόμως πήραν και τα 200 μόρια ενώ υπέβαλλαν και ψευδή Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν ασκούν παράλληλη απασχόληση.
Παράλληλα όμως με δηλώσεις του ο κ.Π.Καψης δήλωνε ότι «δεν επιτρέπεται η διπλοθεσία..», προκαλώντας όμως ερωτηματικά καθώς ήδη δημοσιογράφοι που εμφανίζονταν  στην ΔΤ εργάζονταν κανονικά και σε άλλα ΜΜΕ.
Όταν διαπιστώθηκε ότι από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα δεν απαγορεύεται η παράλληλη απασχόληση, αλλα μπορεί να επιτραπεί κατόπιν άδειας της ΔΤ, κλήθηκαν μυστικά όσοι είχαν δεύτερη εργασία  και είχαν ήδη προσληφθεί (με ψευδή υπεύθυνη δήλωση και παράνομη μοριοδότηση με 200 μόρια) και υπέγραψαν νέα υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα  με την οποία «δεν θα ασκούν περαιτέρω ουδεμία εργασία είτε με σχέση σύμβασης έργου η εργασίας χωρίς την άδεια της ΔΤ». Και οι «συμβουλάτορες» τους ,τους συνέστησαν να προσθέσουν ιδιοχείρως ότι «αιτούμαστε άδεια παράλληλης απασχόλησης από την ΔΤ»
Με το τέχνασμα αυτό επιχειρείται η  νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης τους  χωρίς να έχει δοθεί ακόμη η σχετική άδεια από την ΔΤ.
Από τον χειρισμό αυτό όμως προκύπτουν ένα σοβαρό ζήτημα νομιμότητας, καθώς προκύπτει ότι δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση μεταξύ των σχέσεων εργασίας – έργου και συνεπώς τα 200 μόρια δεν τα δικαιούται οποιοσδήποτε είχε την 11η Ιουνίου ,την οποιαδήποτε μορφή εργασίας.
Συνεπώς όσοι υπέγραψαν την πρώτη υπεύθυνη δήλωση «ότι δεν ασκούν παράλληλη απασχόληση» και βάσει αυτής πήραν τα 200 μόρια ,έχουν υποβάλει ΨΕΥΔΗ  δήλωση  και παρανόμως πήραν τα μόρια αυτά αφήνοντας εκτός ΔΤ άλλους υποψηφίους.
(η ύπαρξη άλλης εργασίας αποδεικνύεται πέραν των άλλων  και με την απλή επίδειξη  των μπλοκ παροχής υπηρεσιών η με βεβαίωση της εφορίας)
Ευθύνη, πιθανόν και ποινική υπάρχει και για όσους αντί να ελέγξουν την παρανομία, φρόντισαν να προωθήσουν την υπογραφή νέων Υπεύθυνων Δηλώσεων που ακριβώς παραδέχονταν ότι υπήρχε παράλληλη απασχόληση  ….
Απαράδεκτη επιλεκτική μεταχείριση  συνιστά το γεγονός ότι κλήθηκαν μόνο ορισμένοι «ημέτεροι» να υπογράψουν αυτή την δεύτερη Υπεύθυνη Δήλωση ,ενώ κανονικά θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα της νόμιμης  παράλληλης απασχόλησης σε όλο το προσωπικό ,τεχνικό, διοικητικό κλπ ,και θα όφειλαν έτσι να υπογράψουν και οι 580  την νέου τύπου Υπεύθυνη Δήλωση.
Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις ακόμη και συνταξιούχων (που ενδεχομένως έχουν  μεν παγώσει την σύνταξη ,αλλά εισπράττουν τα επικουρικά ταμεία ) που «πέτυχαν» στον διαγωνισμό άλλα και δημοσιογράφων που είχαν  παρανόμως θέση σε δημόσιες υπηρεσίες (βλ.διδασκοντα  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Συγχρόνως υπάρχει απασχόληση όχι σε άλλο ΜΜΕ απλώς αλλά σε ανταγωνιστικό ( ραδιόφωνο,site), η ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις δημοσιογράφων που προσλήφθηκαν  και είναι ιδιοκτήτες site  θεματικών ,σχετικών με το ρεπορτάζ το όποιο καλούνται να καλύψουν ,τα οποία site  και διαφημίσεις έχουν και υπηρεσίες προσφέρουν (όχι αφιλοκερδώς).