Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Τα δάνεια «πνίγουν» τον Αλαφούζο

Υπό πίεση τελεί ο ΣΚΑΪ, αφού χρειάζεται επειγόντως ρευστό για να αντιµετωπίσει τις ανάγκες λειτουργίας του. Η τριετία του Χρήστου Παναγόπουλου, παρά τις σαρωτικές απολύσεις και περικοπές, δεν απέφερε τα αναµενόµενα οικονοµικά αποτελέσµατα και η ταυτόχρονη επέκταση στον Παναθηναϊκό περιόρισε σε σηµαντικό βαθµό την οικονοµική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του.
Τώρα τα δάνεια χτυπούν την πόρτα του ΣΚΑΪ καθώς ο όµιλος Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις, που ελέγχει το 90% της Ειδήσεις Ντοτ Κοµ, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ΣΚΑΪ, είχε συνολικές υποχρεώσεις ύψους 87 εκατ. ευρώ το 2012. Οι βραχυπρόθεσµες δανειακές υποχρεώσεις του φτάνουν τα 22 εκατ. ευρώ και οι µακροπρόθεσµες τα 31 εκατ. ευρώ. Οι λοιπές βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις είναι ύψους 14 εκατ. ευρώ και οι µακροπρόθεσµες ύψους 19 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ζηµίες του οµίλου..
ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ, όσες και το 2011, ενώ ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών µειώθηκε σε 31 εκατ. ευρώ, από 36 εκατ. ευρώ στην προηγούµενη οικονοµική χρήση. Μάλιστα, ο ορκωτός ελεγκτής καταθέτει την επιφύλαξή του στον ισολογισµό, καθώς η εταιρεία Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις «δεν έχει σχηµατίσει πρόβλεψη για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις σε σχέση µε την ανέλεγκτη φορολογικά χρήση του 2010». Επίσης, υπογραµµίζει το γεγονός πως «οι βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της εταιρείας εµφανίζονται µεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό».

ΟΡΙΑΚΑ. Η τηλεόραση του ΣΚΑΪ βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, κυρίως διότι αποκαλύπτονται τα σοβαρά κενά στον τρόπο οργάνωσής της την τελευταία τριετία, µε τον Σταµάτη Μαλέλη να επιχειρεί να συµµαζέψει την τηλεοπτική επιχείρηση. Οταν ξεκίνησε ο ΣΚΑΪ, µε την απόκτηση του Seven από την Αγροτική Τράπεζα, είχε ένα προφίλ χαµηλών τόνων και απευθυνόταν σε ένα κοινό που αποστρεφόταν τους άλλους τηλεοπτικούς σταθµούς, µε ψύχραιµο δελτίο ειδήσεων και ντοκιµαντέρ. Η επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε. Η κάθοδος του Χρήστου Παναγόπουλου από την Αγία Παρασκευή στην Εθνάρχου Μακάριου συνοδεύτηκε από τη µετακίνηση των Βασίλη Λυριτζή, ∆ηµήτρη Οικονόµου, Πόπης Τσαπανίδου και άλλων ρεπόρτερ και στελεχών της ΕΡΤ, όπως ο Γιώργος Λαµπράκος, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Παράλληλα, δε, ξεκίνησαν οι παραγωγές «Μεγάλοι Ελληνες» και «1821», κατά τα πρότυπα του BBC. Η δεύτερη τηλεοπτική δουλειά, µε παρουσιαστή τον σηµερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλου, προκάλεσε τότε τις διαµαρτυρίες του κοινού. Το κανάλι συνέχισε να αλλάζει ταυτότητα, προσλαµβάνοντας τον Νίκο Ευαγγελάτο και τον Γιώργο Αυτιά. Ο πρώτος ενισχύθηκε αµέσως από τον Χρήστο Παναγόπουλο και παρουσίαζε ένα λαϊκό δελτίο πριν από το δελτίο, σε µια προσπάθεια υποβάθµισης της Σίας Κοσιώνη, η οποία και δεχόταν διαρκώς τα πυρά από το εσωτερικό του οµίλου. Σταδιακά, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άρχισαν να βρίσκουν τηλεοπτική δίοδο στις εκποµπές του Νίκου Ευαγγελάτου, όπως και στη µεσηµεριανή ζώνη. 
Ο σταθµός έφτασε στο σηµείο να φιλοξενήσει, διαθέτοντας σηµαντικό τηλεοπτικό χρόνο, τον γενικό γραµµατέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, στην πρώτη εκποµπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση στον ΣΚΑΪ άρχισε να είναι πιεστική. Το καλοκαίρι κατέγραψε την πρώτη µεγάλη απώλεια, µε τη µετακίνηση της Πόπης Τσαπανίδου στο Star, λίγο πριν ο Σταµάτης Μαλέλης κάνει την ακριβώς αντίθετη διαδροµή.

∆εν τον έσωσε το «µνηµόνιο» 
Το «µνηµόνιο», µε περικοπές και απολύσεις στον όµιλο ΣΚΑΪ, ξεκίνησε στο τέλος του 2010, αλλά, όπως φαίνεται, δεν έχει διασώσει τον όµιλο. Τον Νοέµβριο και τον ∆εκέµβριο του 2010 υπεγράφησαν οι πρώτες ατοµικές συµβάσεις µε περικοπές 10%. Ακολούθησαν τον ∆εκέµβριο του 2011 νέες περικοπές στις ατοµικές συµβάσεις. 
Το τρίτο µέτρο της εθελουσίας εξόδου ανακοινώθηκε στις 29 Νοεµβρίου 2012 και σε αυτό συµµετείχαν περίπου 20 εργαζόµενοι (δηµοσιογράφοι, τεχνικοί διοικητικοί). Η τέταρτη πράξη ήρθε τον φετινό Ιανουάριο, µε επιλεκτικές µειώσεις από 3% έως 5% και παράλληλη δέσµευση για διασφάλιση της θέσης εργασίας εντός του έτους. Στις 31 Ιουλίου ακολούθησε το τελευταίο κύµα αποµακρύνσεων από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Η πολιτική αυτή συρρίκνωσε κυρίως το ραδιόφωνο του οµίλου, το οποίο ακροβατεί µεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θέσης στην ακροαµατικότητα, πίσω από τον Real. 
Η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου το καλοκαίρι του 2011 να µη συνεχίσει τη συνεργασία του µε την «Ελληνοφρένεια», η οποία µετακινήθηκε στον Real FM και τον Alpha, αναδείχθηκε σε καθοριστικής σηµασίας. Μετά τις εκκαθαρίσεις, στον αέρα έχουν µείνει πλέον να καθορίζουν τη γραµµή οι Αρης Πορτοσάλτε και Μπάµπης Παπαδηµητρίου. Ο Γιάννης Σπανολιός, που είχε καθήκοντα γενικού διευθυντή, υποβαθµίστηκε, ενώ ο έλεγχος του οµίλου πέρασε στην οικονοµική διευθύντρια, Ευαγγελία Κουτσαυτάκη, η οποία προορίζεται να λάβει θέση αναπληρώτριας διευθύνουσας συµβούλου. 
-Secret / Παραπολιτικά