Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον αρμόδιο ανακριτή για θέματα διαφθοράς, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και θα επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες. Οι συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν (έχουν δικαίωμα πέντε ημερών) και ως εκ τούτου θα μεταχθούν εκ νέου στο κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Oι εξελίξεις μετά τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, είναι καταιγιστικές. Έπειτα..
από περίπου εννέα ώρες παραμονής στον 12ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος προσήχθησαν λίγο μετά τις 19.00 στο κτήριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής. Λίγο μετά τις 21.00 ακολούθησε η προσαγωγή των άλλων 14 στελεχών της οργάνωσης (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης), καθώς και του ειδικού φρουρού και της ανθυπαστυνόμου που φέρονται να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις της Χρυσής Αυγής.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, προκειμένου η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή.
Το πόρισμα του εισαγγελέα
Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του εισαγγελέα με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για τα στελέχη και τους βουλευτές της Χ.Α. αλλά και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.
Το πόρισμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση, τη δομή και την ιεραρχία του κόμματος, δίνοντας διεισδυτικό ρόλο στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από το 1987. Στο πόρισμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρεται ως «Führerprinzip», προκειμένου να αναδειχθεί ως αρχηγός, ενώ ο υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρήστος Παππάς.
Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται να συνομιλούν μεταξύ τους και να γνωρίζουν για τις παράνομες πράξεις της οργάνωσης.
Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη της Χ.Α..
Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν, προέκυψαν από δέκα δικογραφίες που αφορούν κακουργήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονίες και βαριά περιστατικά.
Από τους δέκα φακέλους, οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι αυτές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα.