Τι γράφει το Reuters
Δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζει η Ευρώπη στο ζήτημα των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, γράφει το Reuters. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank χρειάζονται 15,6 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Όμως, αντί να υποφέρουν ένα κανονικό bail in, όπως συνέβη στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, θα παραμείνουν άθικτες.
Πώς εξηγείται αυτό; Όπως επισημαίνει το Reuters, ένας λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ποντάρουν στα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης από την τελευταία συμφωνία..
διάσωσης. Αυτά τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρατικοποίησή τους, στα τέλη του μήνα, εάν δεν μπορέσουν να αντλήσουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα γλιτώσουν το κούρεμα των καταθέσεων, είναι γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τονίσουν ότι η Κύπρος αποτελεί μια ειδική περίπτωση, αφού διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν τραπεζικό πανικό σε άλλες περιφερειακές χώρες.
“Εάν η ελληνική οικονομία δεν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι προβλέπεται, οι καταθέτες σε όποια κρατικοποιημένη τράπεζα θα είναι καλά. Όμως, εάν υπάρξει στροφή προς το χειρότερο, το ποσοστό των ζημιών του 21% που έχει υπολογιστεί στις εκτιμήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ίσως αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο”, τονίζει το Reuters.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα “μαξιλάρι” της τάξης των 5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει προβλεφθεί στο πακέτο διάσωσης των 50 δισ. ευρώ για τυχόν μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Αυτό το “μαξιλάρι” θα ενισχυθεί εάν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς μπορέσουν να βρουν ιδιώτες επενδυτές, καθώς τότε, τα κεφάλαια που θα λάβουν από το κράτος θα μειωθούν κατά 10%.
“Όμως, πέραν αυτού, η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες, παρέχοντάς τους και άλλα κεφάλαια. Εάν αποφασίσει να μην το κάνει, μια τύχη στο στυλ της Κύπρου για τους Έλληνες καταθέτες δεν θα μοιάζει πια και τόσο μακρινή”, καταλήγει το άρθρο.
- newmoney.gr